Ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή στον Καρατζαφέρη για το πόθεν έσχες

karatzaferis

Ένοχος για την υποβολή ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες την τριετία 2010-2012 κρίθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αθώωσε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την κατηγορία της συμμετοχής στις off-shore Catalina και Homeric ενώ έκρινε ότι δεν προέκυψε πως κατείχε σπίτι στις Βρυξέλλες. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Καρατζαφέρη το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου.

«Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως την λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%… Που να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ’ όλα ειδική θα άφηνε όλα αυτά τα κενά… Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος , γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου» είπε στην απολογία του ο Γ. Καρατζαφέρης.

Οι off shore και τα εξοπλιστικά

Η δικογραφία των εξοπλιστικών Super Puma ήταν αυτή που ενέπλεξε τον Γ. Καρατζαφέρη με τις off shore. Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες από το 1994 έως το 1996 την επίμαχη off-shore, η οποία μετονομάστηκε σε Sunshine και στη συνέχεια έγινε λογαριασμός trust. Η περιουσία του trust, όμως, δεν δηλώθηκε στο πόθεν έσχες, από αμέλεια της λογίστριας του, όπως υποστηρίχθηκε.

Στην απολογία του ο αναφερόμενος στο ύψος του ποσού που είχε μαζευτεί στο trust, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι επρόκειτο για χρήματα από τους μισθούς του- οι οποίοι μάλιστα έφθαναν τις 20.000 ευρώ όταν ήταν ευρωβουλευτής- ενώ το ποσό του 1.650.000 ευρώ ήταν χρήματα που τού είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με την συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.

«Δεν είχε πρόθεση…»

«O κατηγορούμενος δήλωσε την Catalina. Δεν κρύφτηκε. Και τα χρήματα μπήκαν στην Alpha Bank Λονδίνου. Δεν είχε πρόθεση να μη δηλώσει το περιεχόμενο της. Άλλωστε τότε, γιατί να δηλώνει την εταιρία;» αναρωτήθηκε ο συνήγορος του προέδρου του ΛΑΟΣ Α. Βαρλάμης . Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Καραζαφέρη ανέπτυξε μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για τις off-shore και την έννοια του trust σε συνδυασμό με τους νόμους για το πόθεν έσχες.

«Άγνοια νόμου δεν νοείται»

Η εισαγγελέας της έδρας, είχε εισηγηθεί την ενοχή του Γ. Καρατζαφέρη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρία τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προέκυψε η συμμετοχή του στην off-shore Homeric αλλά και ότι κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες.

Για την εισαγγελική λειτουργό, η περιουσία της εξωχώριας εταιρίας πέρασε σε ένα trust και το περιεχόμενό του, δηλαδή το καταπίστευμα αποτελεί περιουσία, η οποία έπρεπε να δηλωθεί. «Τα χρήματα αποτελούν περιουσία που όφειλε ο κατηγορούμενος να δηλώσει. Πόσο δε μάλλον όταν έχει δημιουργηθεί ένα portofolio ύψους 6.600.000 δολαρίων, είναι απορίας άξιον τι τον συμβούλευσε, όπως λέει, η λογίστρια του να κάνει… Άγνοια νόμου από βουλευτή, αρχηγό κόμματος και ευρωβουλευτή δεν νοείται»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.