Προσφυγές στο ΣτΕ για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αυξημένη επταμελή σύνθεση, θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα λόγω σπουδαιότητας το θέμα της απευθείας παραχώρησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού των παραλιών προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, αναψυκτήρια, κ.λπ., αλλά και της περαιτέρω μεταβίβασης του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους.

Η αυξημένη επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ξεκαθαρίσει συγκεκριμένα με αποφάσεις της,τ ων οποίων αναμένεται η έκδοση, αν το θέμα της επίμαχης παραχώρησης πρέπει να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση ή κατά περίπτωση.

Πρόσφατα οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι η παραχώρηση πρέπει να γίνεται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης» και εφόσον υπάρχουν διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραχώρησης.

Οριστική όμως για το θέμα θα είναι η κρίση που αναμένεται από την αυξημένη σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο συζητήθηκαν σχετικές προσφυγές τις οποίες είχαν υποβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, μία οικολογική και περιβαλλοντική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ένας κάτοικος του Αμαρουσίου και ένας της Αίγινας.

Ολοι ζητούν να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του Μαΐου 2009 (αντικαταστάθηκε με μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις με το ίδιο περιεχόμενο μέχρι και το 2014) που επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και πα­ρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανι­σμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».

Η κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας

Η 5μελής σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της επισημαίνει ότι :
α) «η συλλήβδην παραχώρηση με την προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση του συνόλου των αιγιαλών της χώρας στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. βρίσκεται εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του νόμου 2971/2001» και
β) η σχετική διάταξη της επίμαχης υπουργικής απόφασης, με την οποία «εγκρίνεται η πε­ραιτέρω μεταβίβαση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού προς τρίτους, είναι εκτός των ορίων της εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 15 παράγραφος 3 του νόμου 2971/2001».

Και οι τρεις αυτές υποθέσεις όμως παραπέμφθηκαν και συζητήθηκαν λόγω σπουδαιότητας από την 5μελή στην 7μελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος για την οριστική κρίση.

Πηγή: thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.