Πώς οι αρουραίοι σώζουν ανθρώπινες ζωές

Ειδικά εκπαιδευμένοι αρουραίοι σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ανακαλύπτοντας ξεχασμένα υπολείμματα του πολέμου στην Αφρική.

Κάποιοι τους θεωρούν «σιχαμερά» τρωκτικά ενώ για κάποιους άλλους είναι κατοικίδια. Για τους κατοίκους της Αφρικής είναι πραγματικοί σωτήρες.

Πρόκειται για ειδικά εκπαιδευμένους αρουραίους που εντοπίζουν τα εκρηκτικά (ξεχασμένες νάρκες) στο έδαφος μέσω της δυνατής τους όσφρησης. Οι νάρκες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο.

Η ομάδα APOPO (Anti-Persoonsmijnen Ontmijnende Product Ontwikkeling, στα Ολλανδικά) ή αλλιώς η Ομάδα Ανίχνευσης Ναρκών κατά Προσώπων εκπαίδευσε (θετικά, με επιβράβευση και σεβασμό στα ζώα), τα συμπαθή τρωκτικά να εντοπίζουν τα εκρηκτικά και να ειδοποιούν το χειριστή τους.

Οι αρουραίοι είναι ιδανικοί για αυτή τη δουλειά, αφού είναι πάρα πολύ έξυπνα ζώα και έχουν πολύ δυνατή όσφρηση. Έχουν άλλωστε και το ιδανικό μέγεθος: αρκετά μικρόσωμοι, ώστε να μην ενεργοποιούν τις νάρκες αλλά όχι υπερβολικά μικροί ώστε να είναι ορατοί, κατά την έρευνα πεδίου.

Και μην ανησυχείτε. Κανένας αρουραίος δεν έχει σκοτωθεί, ως τώρα, σε έρευνα εντοπισμού ναρκών, όπως επιβεβαιώνουν οι εκπαιδευτές τους.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι;

Ταχύτατοι, ευέλικτοι και ακούραστοι, οι εργατικοί αρουραίοι μπορούν να «καθαρίσουν» 200 τετραγωνικά μέτρα σε μόλις 20 λεπτά. Για την ίδια έκταση, άνθρωποι με ανιχνευτές μετάλλων θα χρειαζόντουσαν 5 μέρες για να αποκλείσουν την περιοχή από την ύπαρξη τυχόν ναρκών.

Από το 2000 ως σήμερα έχουν εντοπίσει περίπου 9.000 θαμμένες νάρκες και βόμβες σε όλη την Τανζανία και την Μοζαμβίκη, όπως ακόμα και χιλιάδες μικρά όπλα και χειροβομβίδες μες στο έδαφος.

Οι αρουραίοι αποσύρονται από το επάγγελμα του ναρκαλιευτή στην ηλικία των 6 ετών (ζουν περίπου 8 χρόνια) και απολαμβάνουν τη σύνταξή τους: μήλα, μπανάνες, αβοκάντο και πολλά χάδια.

(πηγή:trihes.gr)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.