Σε ισχύει από σήμερα ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Το υπουργείο Οικονομικών ή θα δώσει σήμερα νέα παράταση ή θα ισχύσει κανονικά η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η προθεσμία που είχε δώσει η κυβέρνηση μήπως και βρει ισοδύναμα έληξε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα σύσκεψη στο Μαξίμου όπου είχε αποφασιστεί η επιβολή 13% ΦΠΑ στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και 6% για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τα ΙΕΚ, ενώ μηδενικός θα ήταν ο ΦΠΑ για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν άρεσε στους δανειστές και διατύπωσαν ενστάσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν προβλέπει την εφαρμογή διαφορετικών συντελεστών. Επί της ουσίας, η Οδηγία αφήνει περιθώριο στις κυβερνήσεις είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το επίμαχο ζήτημα να μείνει στον «αέρα» και χιλιάδες γονείς αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, όπως και οι εκπαιδευτικοί που δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αύριο δουλειά, καθώς όπως τονίζουν ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων, η επιβολή ΦΠΑ 23% θα επιφέρει απολύσεις και λουκέτα σε σχολεία. Ακόμη χειρότερη θα είναι η εικόνα και στα φροντιστήρια που πηγαίνουν τα παιδιά είτε φοιτούν στο δημόσιο είτε σε ιδιωτικό σχολείο.

Το σενάριο της παράτασης φαντάζει ως το πλέον ισχυρό για το ΦΠΑ στην εκπαίδευση καθώς αύριο λήγει και τυπικά η προηγούμενη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθορίσει το πλαίσιο που θα ισχύσει.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν αποκλείεται εντός της ημέρας και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες να υπάρξουν εξελίξεις. Τα ισοδύναμα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να βρεθούν καθώς η κυβέρνηση αναζητά περίπου 300 εκ. ευρώ, εκτός και αν πάει στην λύση της αύξησης της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, ένα ενδεχόμενο που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς η κατάσταση μοιάζει να είναι αδιέξοδη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.