Σκληρή απάντηση του Δήμου Ρ-Π σε ΟΛΡ και Ορκόπουλο για τον αγωγό

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 συζητήθηκε και λήφθηκε απόφαση και για το θέμα:

“Λήψη απόφασης περί έγκρισης αδείας εκτέλεσης εργασιών εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου στα πλαίσια κατασκευής αγωγού αποχέτευσης λυμάτων στον λιμένα Ραφήνας.”

Μετά από παρέλευση σχεδόν ενός μηνός, χθες 16 Νοεμβρίου 2015, πληροφορηθήκαμε μέσα από δελτίο τύπου που υπογράφει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.Ρ. Α.Ε κ. Γεώργιος Ορκόπουλος μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

“Παρά την προσωπική ενημέρωση του Δημάρχου κ. Πιστικίδη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Καλφαντή από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ο.Λ.Ρ. κ. Ορκόπουλο, για τη σοβαρότητα του έργου και την αναγκαιότητα δημιουργίας του νέου αγωγού ως μόνη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη χερσαία ζώνη του λιμένος λόγω της παλαιότητας του υπάρχοντος αγωγού και επιπλέον ως έργο βελτίωσης της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το αίτημα του Οργανισμού Λιμένος για έγκριση εκτέλεσης του ανωτέρω τμήματος καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως αποτέλεσμα, τα έργα του αρχικά προβλεπόμενου βαρυτικού αγωγού να έχουν σταματήσει, αναμένοντας την τροποποίηση της μελέτης για την εναλλακτική διαδρομή του καταθλιπτικού πλέον αγωγού, με τη χρήση αντλιών, για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου.”

Προς αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες του Δήμου και τους εργαζόμενους στο λιμάνι για τα πραγματικά γεγονότα που δίνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης.

α) Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη συστήματος αποχέτευσης εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα και είναι ένα έργο που θα έπρεπε να είχε συντελεστεί εδώ και χρόνια.

β) Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους υπογράμμισαν το γεγονός ότι έπρεπε να είχε προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ Δήμου και ΟΛΡ ώστε δύο ή τρία οικοδομικά τετράγωνα της πόλης που γειτνιάζουν με την χερσαία ζώνη και αντιμετωπίζουν σοβαρό αποχετευτικό πρόβλημα να είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό

γ) Στην συνεδρίαση, κατόπιν πρωτοβουλίας μας, είχε καλεστεί και συμμετείχε στη συζήτηση εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΛΡ που παρέμεινε μέχρι και την ψήφιση του θέματος.

δ) Η ενημέρωση του Δημάρχου Βασίλη Πιστικίδη και του αντιδημάρχου Παναγιώτη Καλφαντή έγινε μετά την συνεδρίαση και συγκεκριμένα την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015, όπου και ζητήθηκε να μας χορηγηθεί αντίγραφο της μελέτης ώστε να είμαστε σε θέση να γνωμοδοτήσουμε προς την Περιφέρεια Αττικής το οποίο και δεν μας έχει αποσταλεί μέχρι σήμερα.

ε) Η άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου -στη συνεδρίαση στις 23 Οκτωβρίου 2015- να εγκρίνει τα 50 μέτρα του ακραίου τμήματος του αγωγού επί της οδού Αραφηνίδων Αλών δεν επηρεάζει το συγκεκριμένο έργο, όπως αυτό μας παρουσιάστηκε στο ΔΣ, αφού σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται σχεδόν στο 100% των εργασιών του εντός των ορίων του λιμένα.

στ) Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι στον σχεδιασμό του ΟΛΡ δεν συμπεριλαμβάνεται η ξενοδοχειακή μονάδα “Αύρα” μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον χώρος ευθύνης του λιμένα δημιουργώντας ερωτηματικά για την πληρότητα του σχεδιασμού.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι διοικούντες τον ΟΛΡ ΑΕ – αυτοί και οι επόμενοι- πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν σε ένα λιμάνι που είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας πόλης και δεν είναι λογικό να σχεδιάζουν “εν κρυπτώ” για θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα της Ραφήνας και ολόκληρου Δήμου. Η συνεργασία που πρέπει να διέπει την σχέση ΟΛΡ-Δήμου είναι ο στόχος μας, εκφράζεται άλλωστε και από τις αποφάσεις όλων των Δήμων που μέσα στα διοικητικά τους όρια λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.