Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα αποτεφρωτήρια

Διευκολύνσεις στην ίδρυση αποτεφρωτηρίων περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως αποσαφηνίζεται τα αποτεφρωτήρια θα μπορούν να λειτουργούν σε οικόπεδα που έχουν μισθωθεί από δήμους (και όχι απαραίτητα ιδιοκτησίας τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα), ενώ ανάλογη δυνατότητα παρέχεται και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ).

Παράλληλα, η ίδρυση αποτεφρωτηρίων παραμένει υπόθεση αποκλειστικά των δήμων και δεν επιτρέπεται να ιδρυθούν από ιδιώτη.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πλήθος ακόμη ρυθμίσεων όπως:

• Παρατείνεται κατά τρία έτη η ισχύς των οικοδομικών αδειών που λήγουν από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2017 «δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

• Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις μέσα σε οριοθετημένες χερσαίες λιμενικές ζώνες (λ.χ. όροι δόμησης, χρήσεις γης) θα πρέπει να εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα (δηλαδή να υπόκεινται σε προδικαστικό έλεγχο) και όχι με μια απλή απόφαση των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ (717/2015).

• Παρατείνεται κατά ένα έτος η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου που είχαν συναφθεί από φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο προγραμμάτων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, καθώς και η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των φορέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε συμπεριληφθεί σε άλλο νόμο (ν.4325/15) η παράταση λειτουργίας των φορέων, χωρίς ωστόσο να ρυθμίζονται βασικά θέματα, γεγονός που φανερώνει τη σπουδή με την οποία γίνεται η νομοθέτηση.

• Διευρύνεται παλαιότερη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα ευρωπρόστιμα μεταβιβάζονται στους δήμους που έχουν προκαλέσει την επιβολή τους (λ.χ. σκουπίδια, λύματα). Οι δήμοι θα πρέπει να συμμορφώνονται μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που θα τους ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πηγή: news247

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.