Το irafina.gr στην πίτα των Τριγλιανών

Όλα θύμιζαν Τρίγλια χθες στο ξενοδοχείο «Αύρα» όπου είχε την προγραμματισμένη εκδήλωση της κοπής της πίτας ο Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας αλλά και της βράβευσης των παιδιών από οικογένειες Τριγλιανών που πέρασαν στις Ανώτατες και στις Ανώτερες Σχολές.

pita triglianon4

Σ’ αυτό το κλίμα, το έντονα συγκινησιακό «βοήθησαν» τα λόγια ψυχής τόσο του Δημάρχου Ραφήνας Πικερμίου Βασίλη Πιστικίδη, όσο και του Επίτιμου Προέδρου του Συλλόγου Τριγλιανών Ανδρέα Κεχαγιόγλου, οι οποίοι αναφέρθησαν στην πατρίδα. Ο Πιστικίδης αφού τόνισε πόσο χαρούμενος είναι που παρευρίσκεται για άλλη μια φορά στην ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου. «Το αίμα μου είναι εδώ» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια να μείνει αυτή η μνήμη των ανθρώπων που έγραψαν την ιστορία των Τριγλιανών βαθιά χαραγμένη μέσα μας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν ρακένδυτοι, με ένα σεντόνι γεμάτο μνήμες και ένα κλειδί, το κλειδί της πατρογονικής εστίας με την ελπίδα οτι καποτε θα γυρίσουν.

«Και ήρθαν εδώ ρίζωσαν, δημιούργησαν, μεγαλούργησαν κι έφτιαξαν ένα τόπο ελκυστικό που προσελκύει όλο τον κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να μην ξεχνάμε αυτούς που αφήσαμε πίσω μας. Κατόπιν μίλησε για μια πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί όχι μόνο από τους Τριγλιανούς, αλλά και όλους τους Ραφηνιώτες. «Πρέπει να συμβάλουμε όλοι, να δημιουργηθεί ένα ταμείο βοήθειας» είπε χαρακτηριστικά, «προκειμένου να στηρίξουμε τη προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αναστήλωση του Ιερού Ναού της Παντοβασίλισσας στη Tρίγλια στη μνήμη αυτών των ανθρώπων» και κλείνοντας έκανε μια πρόταση «εκτός από τις βραβεύσεις των παιδιών να βραβεύεται κι ένας φίλος των Τριγλιανών που να μην κατάγεται από εκεί».

pita triglianon5

Ο πρώην Δήμαρχος Ραφήνας Ανδρέας Κεχαγιόγλου και επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Τριγλιανών μίλησε για τους οικογενειάρχες, τους άρχοντες που ήρθαν να εγκατασταθούν μέσα στα έλη του κτήματος του Σκουζέ, όπου θέριζε η ελονοσία και όχι μόνο ρίζωσαν αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν και τη Ραφήνα που όλοι χαιρόμαστε σήμερα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου είπε ακόμα για τα νέα παιδιά να γίνουν ο προπομπός για τους άλλους να γίνουν οι συνεχιστές αυτής της παράδοσης ώστε να μη σβήσει ποτέ από την μνήμη η αλησμόνητη και όχι χαμένη πατρίδα, όπως τόνισε με έμφαση. Στη συνέχεια μίλησε για το λαογραφικό Μουσείο, για το ότι δέχτηκε λάσπη τότε που φτιαχνόταν, τον ρόλο που παίζει για να σβήσουν οι μνήμες των ξεριζωμένων προγόνων μας.

pita triglianon2

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης και μετά την ευλογία της πίτας από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο και τους πατέρες Απόστολο και Δημήτριο,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Θωμαή Αρβανιτίδου, στο χαιρετισμό της, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, και θύμισε σε όλους ότι «όλοι μας πρέπει να κρατούμε στη μνήμη μας τα βάσανα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και να τιμούμε τη παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα», στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πρωταγωνιστές της βραδιάς που ήταν τα παιδιά των Τριγλιανών, όχι μόνο αυτοί που πέρασαν στα ΑΕΙ, αλλά και οι πιο μικροί που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου.

pita triglianon3

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, ακόμη  ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Δημήτρης Μισοκοίλης, οι Αντιδήμαρχοι Αντώνης Παλπατζής, Δήμητρα Τσεβά και Γιώργος Κοκκόλης, οι Δημ. Σύμβουλοι Σάββας Αραπκιλής, Κωνσταντινος Παπαθανασίου και Δαμιανός Φαφούτης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Γιώργος Δουβίτσας, ο Γιώργος Χαχολάκης Πρόεδρος του Α.Ο. Τριγλία Ραφήνας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βασίλη Κικής, ο Ταμίας Χρ. Καμίνης και πολλοί φίλοι του Συλλόγου.

pita triglianon8

Τα παιδιά που βραβεύτηκαν είναι (κατά σειρά βράβευσης): Θανάσης Ψάλτης, Θανάσης Ναπολέων Γκούμας, Αλέξανδρος Σουρανίδης, Γιώργος Γούτσικας, Γλέζος Ορφέας Κουραπάς, Κατερίνα Περικλέους, Κωνσταντίνος Νικολουδάκης,Ισίδωρος Παπαδόπουλος, Δήμητρα Μολφέση και Ελισάβετ Σαραντοπούλου.

pita triglianon6


pita triglianon7

Δείτε το φωτορεπορτάζ του irafina.gr 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.