Υπερψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης – Ένταση και βαριές κουβέντες στη Βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής στην ψηφοφορία, αλλά και σε κλίμα έντασης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «πέρασε» από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.

Στην ονομαστική ψηφοφορία –από την οποία απείχαν συνολικά 51 βουλευτές, κυρίως από πλευράς Νέας Δημοκρατίας– 194 ήταν τα «Ναι» και 55 τα «Όχι».

«Υπέρ» τάχθηκαν επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, καθώς και 19 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ, όπου διαφοροποιήθηκαν τρεις βουλευτές (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις), στηρίζοντας το νομοσχέδιο, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απείχε.

«Πέρασε» το σύμφωνο συμβίωσης – Τι ψήφισαν οι βουλευτές

Κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας».

Ο επικεφαλής του Ποταμίου, Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ και του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και πρόσθεσε ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι συντηρητικοί πολίτες από το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο «δεν απειλεί την οικογένειά τους και βέβαια δεν απειλεί την πατρίδα».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος στηλίτευσε τις «έξαλλες αντιπαραθέσεις» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν», δηλώνοντας ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, οι σκληρές εκφράσεις από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκάλεσαν, πολλές φορές τις διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την ομιλία του Γιάννη Λαγού, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στη Χ.Α. να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό. Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;», ανέφερε.

Σφοδρή ήταν και η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά και του συναδέλφου του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Κώστα Κατσίκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και «το εξαπτέρυγό του, τον Κατσίκη που συνέδεσαν την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία», λέγοντας ότι «έχουν ένα δίκιο: Αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον Κατσίκη ενδέχεται να κατηγορηθεί για κτηνοβασία!».

Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κατσίκη, ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού από τον προεδρεύοντα του Σώματος, Γιώργο Λαμπρούλη για να πει:

«Θέλω από τον χώρο της Ολομέλειας να καταγγείλω ότι εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης ονόματι Αμυράς και θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για όσα είπε».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.