Χρυσές Σφαίρες: Οι νικητές, οι απονομές και το σύνθημα που κυριάρχησε

u03a7u03c1u03c5u03c3u03adu03c2 u03a3u03c6u03b1u03afu03c1u03b5u03c2

Οι νικητές αλλά και όλοι οι αστέρες που παραβρέθηκαν στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών με μια φωνή είπαν … Charlie Hebdo!
Η Έλεν Μίρεν είχε τοποθετήσει μια μαύρη πένα στο αριστερό τμήμα του κόκκινου φορέματός της ενώ ο Τζορτζ Κλούνεϊ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αμάλ Αλαμουντίν είχε καρφιτσωμένη μια κονκάρδα με την επιγραφή “Je Suis Charlie” στην τελετή της απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Λος Άντζελες.
Η Αλαμουντίν απαστράπτουσα μέσα στο μακρύ μαύρο φόρεμά της κρατούσε στο χέρι μια λευκή τσάντα όπου επάνω της ήταν χαραγμένο το σύνθημα “Je Suis Charlie”.

goldenglobes

Πολλοί ακόμη ηθοποιοί πατώντας το κόκκινο χαλί της τελετής εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους πολίτες της Γαλλίας κρατώντας και επιδεικνύοντας το σύνθημα που έχει κατακλύσει τον πλανήτη “Je Suis Charlie”.

Η τελετή της απονομής των Χρυσών Σφαιρών ουσιαστικά “επισκιάστηκε” από την αμέριστη επίδειξη υποστήριξης των αστέρων του Χόλιγουντ στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας.

Στην πρώτη μεγάλη συγκέντρωση της σεζόν που αφορά την απονομή βραβείων στο Χόλιγουντ, οι ηθοποιοί χρησιμοποίησαν το γεγονός για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης, μετά τη δολοφονία των γελοιογράφων στην εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα.

Η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε μια προφανή μελαγχολική νότα σε αυτό που θεωρείται ως μια από τις πιο ανάλαφρες νύχτες στην κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία, που διοργανώθηκε από το Hollywood Foreign Press Association.

«Όπως οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο έτσι και εμείς γνωρίζουμε τη σημασία της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης» δήλωσε ο πρόεδρος της HFPA Τέο Κίνγκμα. «Μαζί θα σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε όποιον θα καταστείλει την ελευθερία του λόγου οπουδήποτε από τη Βόρεια Κορέα έως το Παρίσι» συμπλήρωσε ο Κίνγκμα καταχειροκροτούμενος από τους αστέρες του Χόλιγουντ.

Η αναφορά στη Βόρεια Κορέα σχετιζόταν με την ηλεκτρονική επίθεση που δέχτηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα της Sony Pictures, σε μια πράξη για την οποία η Ουάσιγκτον κατηγόρησε ευθέως την Πιονγιάνγκ.

Οι νικητές

Οι πρώτοι νικητές της βραδιάς ήταν ο Τζέι Κέι Σίμονς, ο οποίος απέσπασε το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Whiplash» και η Tζόαν Φρόγκατ που πήρε το Β’ γυναικείο σε τηλεοπτική σειρά για την εμφάνισή της στο «Downton Abbey».

Καλύτερη τηλεταινία αναδείχτηκε το «Fargo» ενώ το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου σε τηλεταινία απέσπασε ο Μπίλι Μπομπ Θόρτον για την ερμηνεία του σε αυτή. «Αυτές τις μέρες ότι και να πεις, θα μπλέξεις, και το ξέρω καλά, οπότε θα πω μόνο ευχαριστώ», είπε ο Θόρντον παίρνοντας το βραβείο και φεύγοντας γρήγορα από τη σκηνή.

Η Χρυσή Σφαίρα καλύτερου γυναικείου ρόλου σε κωμική σειρά πήγε στην Τζίνα Ροντρίγκεζ για το «Jane the Virgin».
Βραβείο καλύτερης κωμικής τηλεοπτικής σειράς απέσπασε το καταχειροκροτούμενο «Transparent».
Καλύτερο τραγούδι αναδείχθηκε το «Glory» για την ταινία «Selma» ενώ βραβείο καλύτερης μουσικής κέρδισε ο συνθέτης Γιόχαν Γιοχάνσον για την ταινία «The Theory of Everything».

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Β’ ανδρικού ρόλου σε τηλεοπτική σειρά απέσπασε ο Ματ Μπόμερ για το «The Normal Heart».

Το Α’ γυναικείο βραβείο ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ πήρε η ‘Ειμι Άνταμς για το «Big Eyes» σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον. «Νιώθω τόσο τυχερή που ερμήνευσα την Μάρτγκαρετ Κιν, μια γυναίκα με ήσυχη φωνή και δυνατή καρδιά και όραμα», είπε η Άνταμς παραλαμβάνοντας το βραβείο της και ευχαρίστησε την οικογένειά της για την υποστήριξή της.

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το «Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας Νο. 2».

«Οι καρδιές μας αυτή την ώρα είναι με τους φίλους μας τους Γάλλους. Je vous aime Je suis Charlie», δήλωσε από σκηνής ο Τζάρεντ Λέτο ο οποίος έδωσε το βραβείο Α΄ γυναικείας ερμηνείας σε δράμα στην Πατρίτσια Αρκέτ για την εκπληκτική ερμηνεία της στο «Boyhood». Η Αρκέτ ευχαρίστησε θερμά τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για την ευκαιρία που της έδωσε να τιμήσει την μητέρα της μέσα από τον ρόλο της, καθώς και τα παιδιά της. «Ο καλύτερος ρόλος της ζωής μου είναι το να είμαι η μητέρα σας», είπε χαρακτηριστικά.

Το βραβείο καλύτερου σεναρίου πήγε στην ταινία «Birdman» με τον σκηνοθέτη της, Αλεχάντρο Ινιαρίτου, να λέει -μιμούμενος τη φωνή του ήρωα Birdman- «Πώς καταφέραμε να ανέβουμε εδώ;»

Οι ντάμες του Χόλιγουντ Τζέιν Φόντα και Λίλι Τόμλιν έδωσαν τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ανδρικού ρόλου σε κωμική σειρά στον Τζέφρι Τάμπορ για το «Transparent», που το αφιέρωσε στην κοινότητα των τρανσέξουαλ, με την οποία καταπιάνεται η σειρά.

Το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας απέσπασε το «Leviathan» του Αντρέι Σβιάγκνιτσεφ. «Η ιστορία ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με το σύστημα είναι αναμφίβολα παγκόσμια», δήλωσαν οι δημιουργοί.

Στη Μάγκι Γκίλενχαλ απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε τηλεοπτική σειρά για το «The Honorable Woman». «Αν κάτι νέο υπάρχει στην εποχή μας είναι το γεγονός ότι πλέον στην τηλεόραση υπάρχουν αρκετοί ρόλοι για αληθινές γυναίκες. Αυτό είναι επαναστατικό», είπε η Γκίλενχαλ.

Το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς απέσπασε το «The Affair», μια σειρά που όπως λέει η δημιουργός της «χρησιμοποιεί την ιστορία μιας σχέσης για να μιλήσει για τον γάμο».

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική σειρά απέσπασε ο Κέβιν Σπέισι. «Αυτή είναι η αρχή της εκδικησής μου. Πηγαίνω με κέφι στη δουλειά με τέτοιους σεναριογράφους, τέτοιους συμπρωταγωνιστές. Είναι η όγδοη φορά που ήμουν υποψήφιος και δεν το πιστεύω ότι το κέρδισα…», είπε συγκινημένος.

director

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο φαβορί Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για το «Boyhood». «Ήταν μια πολύ προσωπική ταινία για εμένα και έγινε προσωπική για όλους όσους δούλεψαν σε αυτή. Χαίρομαι που όλοι όσοι το είδαν το πήραν προσωπικά. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου για όλη την αγάπη που μου έδωσαν», είπε από σκηνής ο σκηνοθέτης.

Τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική σειρά κέρδισε η Ρουθ Γουίλσον για το «The Affair».

Το βραβείο καλύτερου Α’ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ πήρε ο Μάικλ Κίτον για το «Birdman». «Αλεχάντρο, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα θέλει να παίξει στο επόμενο έργο σου. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να παίξω σε αυτή την ταινία. Στο σπίτι μου πάντα είχαμε μερικές αρχές: Να δουλεύεις σκληρά, να μην τα παρατάς, να μην γκρινιάζεις, να μην χάνεις το χιούμορ σου», δήλωσε ο Κίτον και αφιέρωσε το βραβείο στον γιο του, Σον, που είναι ο «καλύτερος φίλος του».

Το βραβείο καλύτερης κωμωδίας απέσπασε το αριστουργηματικό «Hotel Grand Budapest», του Γουές Άντερσον, ο οποίος το παρέλαβε συνοδευόμενος από τους συντελεστές της ταινίας.

julianne

Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου σε δράμα πήρε η Τζούλιαν Μουρ για το «Still Alice». «Είμαι τόσο ενθουσιασμένη. Μου έλεγαν ότι κανείς δεν θα θέλει να δει μια ταινία για μια μεσήλικη γυναίκα, οπότε ευχαριστώ τους παραγωγούς μου που την γύρισαν», είπε ανεβαίνοντας στη σκηνή.

Τη Χρυσή Σφαίρα Α΄ ανδρικού ρόλου σε δράμα πήρε ο Έντι Ρενμέιν για το «The Theory of Everything». Στην ομιλία του είπε συγκινημένος ότι προσπαθούσε όλο το βράδυ να μην πέσει κατά λάθος πάνω σε ηθοποιούς που λατρεύει. «Συγνώμη κύριε Ντιβάλ, δεν τα κατάφερα πολύ καλά», σχολίασε.

redmayne

Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε στο «Boyhood», ταινία τα γυρίσματα της οποίας διήρκησαν 12 χρόνια. «Θα δώσω τον λόγο στον παραγωγο μου Τζόναθαν Σίρινγκ που πήρε τον ρίσκο να μας υποστηρίξει για δώδεκα ολόκληρα χρόνια», είπε ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Ο Σίρινγκ με τη σειρά του έπλεξε το εγκώμιο του Λινκλέιτερ. «Είναι τόσο σεμνός και έβαλε τόσα πολλά στην ταινία. Μας έκανε μια οικογένεια».

georgeclooney

Τιμητικό βραβείο στον Τζόρτζ Κλούνεϊ

Φέτος, το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ απονεμήθηκε στον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος όταν ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτήθηκε: «Δεν μπορώ να σας πω τι μεγάλη τιμή είναι να βρίσκομαι εδώ με τους φίλους μου. Νόμιζα ότι θα με θάψουν. Πόσο περήφανος είμαι που η Τζούλι κι ο Ντον μεγάλωσαν κι ωρίμασαν – εγώ πάλι όχι. Είναι πάντα ωραίο να βρισκόμαστε εδώ – ειδικά τώρα μετά το χακάρισμα που πρέπει να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο και να απολογηθούμε. Αυτές οι βραδιές είναι περίεργες. Στο κόκκινο χαλί όλοι είμαστε μέσα στη χαρά, αλλά μετά την ανακοίνωση του νικητή, τέσσερις (από τους πέντε υποψήφιους) είναι χαμένοι. Θα σας πω όμως το εξής: Αν είστε σε αυτό το δωμάτιο, έχετε περάσει τις «εξετάσεις» σας. Κανείς δεν θυμάται ποια ακριβώς βραβεία πήρε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Όλοι όμως θυμόμαστε (την ατάκα του) “άδραξε τη μέρα”», δήλωσε.
«Ήταν μια υπέροχη χρονιά για μένα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις καταπληκτικές κριτικές που πήρε το «Μνημείων Άνδρες». Είναι υπέροχο να βρίσκεις τον άνθρωπό σου, αυτόν που αγαπάς. Αγάπη μου, είμαι πολύ περήφανος που είμαι ο άνδρας σου», συνέχισε απευθυνόμενος στη σύζυγό του Αμάλ Αλαμουντίν και -μιλώντας για τα πρόσφατα γεγονότα στην Γαλλία και την χθεσινή πορεία στο Παρίσι- έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Je suis Charlie».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.