Όσα δεν ξέρετε για τον Διονύση Κωστή. H Ραφήνα, η Βανδή και το Voice. Μεγάλη συνέντευξη στο irafina.gr

Την Κυριακή δίνει την μεγάλη «μάχη» στο The Voice. Ανήκει στην ομάδα της Δέσποινας Βανδή, αλλά θα προτιμούσε να τον είχε επιλέξει ο Μιχάλης των Stavento. Μένει 19 χρόνια στην Ραφήνα και οι περισσότεροι τον ξέρουν από τις βραδιές που με το γκρουπ του έπαιζε μουσική στην «Καλή Καρδιά του Νικόλα». Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που μάθαμε για τον Διονύση Κωστή. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε τώρα…

Των Βαγγ. Ιωάννου και Μάκη Κελέκη

«Βαγγέλη αυτό το παιδί» που μπήκε στο Voice το ξέρω, εκεί στη Ραφήνα που ερχόμουνα με παρέα και τον ακούγαμε»… μου είπε ο Νίκος ο Τσούρτης ένας καλός συνάδελφος στην εφημερίδα. Ώπα του λέω από πού κι ως που τον ξέρεις εσύ κι εγώ δεν έχω πάρει χαμπάρι. «Τότε που ερχόμουνα στην Καλή Καρδιά του Νικόλα είχα γνωριστεί με τα παιδιά και με έναν μάλιστα γίναμε καλοί φίλοι».

Αυτό ήταν. «Πάρε τηλέφωνο τώρα αυτόν που ξέρεις και ζήτα το τηλέφωνο του Διονύση Κωστή» είπα στον Νίκο. Γράφε μου λέει 69…. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε. Το ραντεβού κλείστηκε και το πρωί της Κυριακής τσουπ και οι τρείς μας νάμαστε στο Di Angelo του Μάριου. Που αλλού στην Ραφήνα φυσικά.

Θέλαμε να σε γνωρίσουμε από κοντά για να μάθουμε πράγματα για σένα. Για αυτούς που δεν σε γνωρίζουν αλλά και για μας που δεν είχαμε την ευκαιρία να σε ακούσουμε live. Είσαι από την Ραφήνα, έτσι δεν είναι;

Μένω σχεδόν είκοσι χρόνια στην Ραφήνα, από το 1996. Έμενα πριν στον Βύρωνα και με τους γονείς μου τότε αγοράσαμε και κτίσαμε ένα σπίτι στην Καλλιτεχνούπολη.

Αλήθεια λύσε μου μια απορία. Είχες κατέβει στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ή δεν θυμάμαι καλά;

Τιμής ένεκεν το έκανα γιατί ήταν μια πολύ τιμητική πρόταση από την γυναίκα του Μάριου Τόκα. Θεώρησα ότι έπρεπε να βοηθήσω και εγώ με την δική μου παρουσία. Ας το χαρακτηρίσουμε έτσι: Ήταν μια guest εμφάνιση σε αυτό το ψηφοδέλτιο. Το έκανα μόνο και μόνο γιατί εκτιμούσα τον Μάριο Τόκα σαν συνθέτη και μουσικό και έπρεπε να το κάνω.

Ο κόσμος εδώ σε έμαθε από τις εμφανίσεις σου στην Καλή καρδιά του Νικόλα…

Η τοπική κοινωνία με ξέρει ως επί το πλείστον από τα χρόνια που δουλεύω στον Νικόλα όσοι έρχονται εκεί όπου είμαι 3-4 χρόνια πλέον όπου παίζουμε συν ότι όλες οι παρέες μου και οι φίλοι μου είναι εδώ. Τελείωσα το Λύκειο στο Λύκειο Ραφήνας εδώ. Δεν είμαι γέννημα θρέμμα αλλά είμαι αρκετά χρόνια στην περιοχή

dionysis kostis taberna nikola

Άλλα live έχεις κάνει εδώ;

Έκανα στο Stage και στον Άγιο Νικόλαο στην Λούτσα Riviera την καλοκαιρινή περίοδο όπου εκεί κάνουμε διασκευές λάτιν,τζαζ και κάποια ελληνικά κομμάτια. Έχω μία μπάντα την Wings Band, εγώ είμαι στα πλήκτρα και στην φωνή, υπάρχει τρομπετίστας και σαξοφωνίστας, έχω δύο πολύ καλούς συνεργάτες τον Δημήτρη Πράπα στην τρομπέτα και τον Ηλία Παπαγιό στον σαξόφωνο και έχουμε και μία τραγουδίστρια. Έχουμε χωριστεί λίγο αυτή την εποχή γιατί ο ένας είναι στην Σάμο, ο άλλος είναι στην Λάρισα γιατί είναι και στρατιωτικοί μουσικοί και παίζουν στον Στρατό. Από εκεί γνωριστήκαμε και κάναμε την μπάντα. Εγώ συνθέτω και γράφω, ήδη παίζονται δύο κομμάτια μου στο youtube δικές μου μπαλάντες. Γράφω και instrumental γράφω και καθαρά κομμάτια. Απλά έχω μια αδυναμία στο γράψιμο των στίχων. Γράφω και δικούς μου αλλά κυρίως μελοποιώ στίχους συναδέλφων. Γράφω πιο πολύ ροκ μπαλάντες αλλά και τζαζ αναλόγως τον στίχο που έχω στην διάθεσή μου. Έχω κάνει διασκευή σε swing με ξένο στίχο, το «χρόνια τώρα μακριά σου λιώνω». Έχω μάθει να είμαι χαμαιλέων στην δουλειά αλλά κυρίως υπηρετώ το λάτιν τζαζ.

Πάμε τώρα στο Voice. Εκεί λοιπόν τα τραγούδια τα επιλέγεις εσύ;

Στην παραγωγή μας δίνουν μία λίστα με 60 ελληνικά και 60 ξένα τραγούδια όπου φτιάχνουμε εμείς μία άλλη λίστα με δέκα τραγούδια από αυτά και ένα ενδέκατο δικό μας. Μας δίνουν την δυνατότητα να τα ακούσουμε πρώτα ώστε να σιγουρευτούμε ότι είναι κάτι που μας αρέσει και διαλέγουν ένα από αυτά τα έντεκα που λέμε στα live. Αν έχεις και στούντιο κάνεις μία πρόβα για να ετοιμαστείς πριν βγεις, εγώ έχω δικό μου στούντιο στο σπίτι.

Είσαι και παραγωγός;

Οι παραγωγές είναι με ένα φίλο μου συμπαραγωγό. Εμένα ο στόχος μου είναι είτε να γράφω κομμάτια και να τα δίνω σε συναδέλφους είτε να κάνω μία δική μου δισκογραφική δουλειά με δικά μου ή με κομμάτια συναδέλφων.

Κάτι δικό σου έχεις κάνει…

Προσωπικά δεν έχω κάνει ακόμα κάποια δική μου δουλειά, υπάρχουν δικά μου κομμάτια ενορχηστρωμένα, δύο μπαλάντες στο κανάλι μου στο youtube όπως είπα και πριν. Δεν έχει τύχει να μας πλησιάσει κάποια δισκογραφική για συνεργασία προς το παρόν. Δεν είναι και αυτός ο αυτοσκοπός μου, εμένα μου αρέσει να υπηρετώ την μουσική, μου αρέσουν πολύ τα live και έτσι όπως είναι πλέον η κατάσταση στην μουσική και με την κρίση που περνάμε υπάρχουν δυσκολίες και στις δισκογραφικές.

Αυτό σε αγχώνει; Σε στεναχωρεί;

Όχι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να υπηρετείς την μουσική, θεωρώ μεγαλύτερο πράγμα να είσαι μουσικός και να έχεις καλλιεργήσει την φωνή σου. Θεωρείται ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο για έναν άνθρωπο. Εγώ δεν βγήκα απλά τυχαία να πιάσω ένα μικρόφωνο, έχω σπουδάσει μουσική από μικρό παιδί, έχω δουλέψει και θεωρώ ότι τώρα είναι το πιο κατάλληλο σημείο όπου έχω ωριμάσει μουσικά για να το δείξω.

Τι προτιμάς από τα δύο; Μουσικός ή τραγουδιστής;

Είναι η γνωστή ατάκα που μας ρωτάνε συνεχώς, μας ρώτησε και η παραγωγή του The Voice. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στη σύνθεση δίνεις ψυχή και σώμα για να φτιάξεις κάτι από την αρχή. Όταν είσαι performer και έχεις την μπάντα σου είναι άλλο πράγμα εκεί πρέπει να προσπαθήσεις να μεταφέρεις στον κόσμο αυτό που νιώθεις. Η υπέρτατη στιγμή ενός καλλιτέχνη είναι να ερμηνεύει κάτι που έχει συνθέσει ο ίδιος στον κόσμο, εκεί πιστεύω ότι παίρνεις την απόλυτη επιβράβευση.

Το ιδεατό για σένα δηλαδή είναι να έχεις γράψει κάτι και να το ερμηνεύσεις εσύ;

Σε αυτή την φάση ναι σίγουρα.

Για να ασχοληθείς με το τραγούδι από ότι έχουμε καταλάβει πρέπει να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος…

Ναι σίγουρα πρέπει να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, είναι δύσκολες οι εποχές τώρα. Εγώ έχω αποφασίσει να κάνω και πρωινή δουλειά γιατί έχω και συναδέλφους που το παλεύουν χρόνια μόνο μέσα από την μουσική και κάποια στιγμή φθείρεσαι ψυχικά, σωματικά και οικονομικά. Φυσικά και θα ήθελα να ασχολούμαι μόνο με την μουσική αλλά πρέπει να βάζεις και νερό στο κρασί σου όταν δυσκολεύουν οι συνθήκες.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να συμμετάσχεις στο The Voice;

Η ιδέα ήρθε μέσα από την πίεση στενών μου φίλων, πίστευαν σε μένα, φυσικά και από το γκρουπ αλλά είχα κάνει άλλη μία προσπάθεια παλιότερα πριν από δέκα χρόνια όντας 22-23 χρονών σε μία εκπομπή στην ΕΡΤ που είχε διοργανώσει το eurovoice, άλλη μία φοβερή εμπειρία, από 1000 άτομα είχαμε φτάσει μέχρι τους 36. Στο τέλος αποδείχτηκε ότι είχαν διαλέξει τον Σάκη Ρουβά να πάει στην Γιουροβίζιον και τα τρία παιδιά που είχαν μείνει στο τέλος τα πήραν για φωνητικά. Ωραία εμπειρία αλλά είχα πει να μην το ξανακάνω μέχρι τώρα που άλλαξα γνώμη.

Tώρα το είδες με άλλο μάτι; Πως σου φάνηκε η διαδικασία;

Ναι είπα μετά από τόσα χρόνια ας το ξανατολμήσουμε. Την φετινή διαδικασία την πήρα με πολύ θετικό μάτι γιατί ξεκίνησε λίγο αρνητικά. Ήμουν στην Σάμο και ήρθα ταξίδι αστραπή για την πρώτη οντισιόν, παθαίνω φαρυγγίτιδα, μπαίνω στο καράβι με φουλ κλιματισμό κλείνει τελείως η φωνή μου, την επόμενη μέρα βγαίνω στο λιμάνι του Πειραιά έρχομαι σπίτι κάνω πρόβα το κομμάτι που ήθελα να πω, πίνω τρία τέσσερα τσιπουράκια πάω τα χώνω και πέρασα για να συνέλθω.(γέλια) Λέω αφού πέρασα με όλες αυτές τις συνθήκες πάμε και όπου μας βγάλει, πήρα τα πάνω μου.

dionysis kostis2

Έχεις κερδίσει δημοσιότητα από την διαδικασία;

Όλη αυτή την εβδομάδα που παίζεται το βιντεάκι στο youtube και γενικότερα έχω δεχτεί καταιγισμό μηνυμάτων στο facebook. Τα περισσότερα είναι θετικά, έχω δεχτεί πολύ καλές κριτικές αλλά βέβαια δεν λείπουν και τα αρνητικά σχόλια και το κακό είναι βέβαια ότι είναι ανώνυμες κριτικές. Είμαι υπέρ της κριτικής γενικά, είναι πολύ εποικοδομητική. Έχω διαβάσει ένα πολύ πετυχημένο σχόλιο που έλεγε ότι «ήταν πάρα πολύ ωραία τα «κοκόρια» σου ειδικά στο 1:33, 1:36 και 1:43», δηλαδή πόσες φορές έχει κάτσει να δει το βίντεο για να βρει τα «κοκόρια» που άμα είσαι μουσικός δεν λέγονται έτσι λέγονται φαλτσέτα.

Δήλωσες ότι θα προτιμούσες να ήσουν με τον Μιχάλη…

Ήμουνα μεταξύ Δέσποινας και Μιχάλη. Είμαι πιο κοντά μουσικά στην Δέσποινα έχει και το λαϊκό ρεπερτόριο βέβαια, αλλά ήθελα τον Μιχάλη για να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω τόσα χρόνια, θεώρησα ότι θα προσπαθούσε να πειραματιστεί σε κάτι διαφορετικό έχοντας πιο ποπ ροκ κουλτουρα για αυτό και μόνο.

Είχες πάρει μια ιδέα από τα περσινά επεισόδια του voice;

Ναι είχα παρακολουθήσει για να έχω μία ιδέα, για το πώς ρολάρει σαν διαδικασία, ζώντας πλέον την δική μου εμπειρία και βλέποντας πως περνάνε τα στάδια είδα εκ των έσω πως λειτουργεί. Πρέπει η αλήθεια είναι να έχεις ψυχικό σθένος γιατί είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Ήμουν εκεί από το πρωί και εμφανίστηκα στις έντεκα παρά τέταρτο το βράδυ και πρέπει να μείνεις συγκεντρωμένος. Στην πρώτη σκηνή είναι βουβό το κοινό, έχεις τέσσερις καρέκλες γυρισμένες πλάτη και πρέπει να έχεις ψυχικά αποθέματα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά είτε πέρασαν είτε κόπηκαν. Θέλει κότσια για να συμμετέχεις σε μία διαδικασία τέτοια.

Είχες καθόλου άγχος;

Εγώ είχα ένα επιπρόσθετο άγχος γιατί ταυτόχρονα έπρεπε να είμαι συγκεντρωμένος διπλά ώστε να είμαι σωστός φωνητικά αλλά και μουσικά με το πιάνο να είμαι συγχρονισμένος με την ορχήστρα που δεν το καταλαβαίνει κανείς εύκολα. Στην δεύτερη φάση θα δείτε κάτι διαφορετικό από τον Διονύση έχω χορογραφήσει το κομμάτι που θα πω για να το παρουσιάσω καλύτερα και θα είναι μία άλλη πλευρά του Διονύση ως περφόρμερ.

kostis dionisis

Μετά το Voice τι σχέδια έχεις;

Μετά συνεχίζουμε κανονικά αυτό που κάναμε, δεν αλλάζει κάτι από την μία στιγμή στην άλλη το Voice ούτε στην προσπάθεια ενός καλλιτέχνη ούτε στον χαρακτήρα του και επειδή την αγαπώ την μουσική από μικρό παιδί δεν μπορώ να σταματήσω, θέλω να κάνω live και εμένα με ενδιαφέρει το κάτι παραπάνω, να κάνω μια συνεργασία καινούρια, να με εμπιστευτεί κάποιος άνθρωπος και να συνεργαστούμε.

Σε αγχώνει το γεγονός ότι υπάρχει πολύ κόσμος σε αυτό που κάνετε, και ο ανταγωνισμός σε μία τόσο μικρή αγορά είναι αρκετά μεγάλος;

Ένας λόγος που κάνω και μία άλλη πρωινή δουλειά είναι αυτός, για να είμαι εξασφαλισμένος και να ασχολούμαι και με την μουσική που την αγαπώ και ας μην το θες γιατί όπως είπαμε η ζήτηση είναι μεγάλη και η αγορά μικρή. Αν προκύψει κάτι δισκογραφικά δεν αποκλείω τίποτα στην παρούσα φάση.

Σε αναγνωρίζουν στον δρόμο; Σου μιλάει ο κόσμος;

Δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, αν με πλησιάσει κάποιος πάντως δεν έχω κανένα πρόβλημα και να μιλήσουμε όσο θέλει.

Έχεις σπουδάσει κάτι άλλο;

Ναι, καταρχήν έχω δίπλωμα πιάνου και έχω τελειώσει Ιστορία της τέχνης με κατεύθυνση την μουσειολογία και πολιτισμική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Δεν ασχολούμαι όμως με αυτό το αντικείμενο.

Βλέπουμε ότι και οι σπουδές σου έχουν καλλιτεχνική φύση.. Σε παρότρυνε κανείς για αυτό;

Το κομμάτι όσο αφορά τις σπουδές ήταν τυχαίο ήταν ένα καινούριο τμήμα το συγκεκριμένο το επέλεξα και δεν το μετάνιωσα καθόλου πέρασα πολύ ωραία.

Η οικογένεια σου ασχολείται με την μουσική;

Η μητέρα παίζει λίγη κιθάρα, καλλιτεχνική φωτογραφία έχει σπουδάσει, ο παππούς έπαιζε φλογέρα, η γιαγιά τραγουδούσε λίγο.. έπαιξαν όλα τον ρόλο τους…

Έχεις σκεφτεί να κινηθείς προς το εξωτερικό;

Το έχω σκεφτεί γιατί το ρεπερτόριο μου είναι ξένο και θα ήθελα να δουλέψω αλλά είναι λίγο δύσκολο οικονομικά προς το παρόν. Έχω σκεφτεί μετά το Voice, να πάω και σε κάτι ανάλογο στο εξωτερικό όπως το Βρετανικό Voice και να δοκιμάσω και εκεί, με ιντριγκάρει πάρα πολύ, το θεωρώ πρόκληση..

dionysis kostis irafina

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1981. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικεύτηκε στη Ιστορία της Τέχνης, Μουσειολογίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης καθώς και στις εικαστικές εφαρμογές. Επίσης έχει σπουδάσει στο Ωδείο Αθηνών δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους. Αποφοίτησε από ωδείο Φίλιππος Νάκας με υψηλές διακρίσεις. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες με ορχήστρες, συναυλίες με δικό του μουσικό συγκρότημα, ατομικά ρεσιτάλ και εμφανίσεις τόσο στο Παλλάς όσο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο ίδιος συνθέτης-τραγουδιστής ,εργάζεται σε διάφορους μουσικούς χώρου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.