1ο Γυμνάσιο Ραφήνας: Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο της Λέσβου

Την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου επέστρεψαν από τη Λέσβο μαθητές και μαθήτριες της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας οι οποίοι παρακολούθησαν το τριήμερο, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα με τίτλο: “Ανακαλύπτοντας το Γεωπάρκο της Λέσβου: Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Γεώτοποι – Φύση – Πολιτισμός”.

Κατά τη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος προγράμματος, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα μοναδικά γεωλογικά, φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν το Αιγαίο και τον σημερινό ελληνικό χώρο, τα οποία ακόμη και σήμερα είναι ενεργά.

Έτσι οι μαθητές γνώρισαν το Γεωπάρκο Λέσβου και το ρόλο του ως σημαντικό γεωλογικό, οικολογικό και πολιτισμικό απόθεμα της Γης.

Στο Σίγρι, στο δυτικό τμήμα του Γεωπάρκου όπου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, που αποτελεί ένα μοναδικό τεκμήριο της γεωιστορικής εξέλιξης, των παλαιο-οικοσυτημάτων και των κλιματικών συνθηκών στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, η περιβαλλοντική μας ομάδα μέσα από τις παρατηρήσεις της έκανε ένα ταξίδι εκατομμυρίων ετών στη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας.

Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Λέσβου, η ομάδα μας πέρασε ανάμεσα από μεγάλα ηφαίστεια και προϊόντα των ηφαιστειακών εκρήξεων που δημιούργησαν καλδέρες, ηφαιστειακούς δόμους και φλέβες, ροές λάβας και παχιά στρώματα ηφαιστειακής στάχτης τα οποία οι μαθητές είδαν και φωτογράφισαν.

Στο νότιο τμήμα του νησιού οι μαθητές ανέβηκαν στον Λεσβιακό Όλυμπο που ανυψώνεται μέσα από μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων, δημιούργημα και τεκμήριο της παρουσίας του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύως πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή.

Στην γραφική Κωμόπολη της Αγιάσου τα παιδιά κατέγραψαν συνεντεύξεις από τους κατοίκους σχετικά με τη ζωή τους στο νησί, τις δυσκολίες, τις καλλιέργειες, τα έθιμα κλπ. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις θερμές πηγές Πολιχνίτου, σε μεγάλα γεωλογικά ρήγματα όπως αυτό της Γέρας, στον υγρότοπο της Καλλονής με τα αμέτρητα φλαμίγκο, τις πάπιες και τους ερωδιούς, στο δέλτα του ποταμού Ευεργέτουλα, στις αλυκές της Καλλονής καθώς και σε πλήθος από αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, βιομηχανικά κτήρια και Μουσεία όπως το Μουσείο Θεόφιλου, το Μουσείο Teriade, ο Ιερός Ναός του Ταξιάρχη, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, οι αλυκές και ο υδροβιότοπος Καλλονής, η Παναγία η Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα, ο οικισμός του γραφικού Μόλυβου, το μουσείο παραγωγής ούζου Βαρβαγιάννη στο Πλωμάρι, η Ιερά Μονή του Άγιου Ραφαήλ, το Μουσείο Ρητίνης στο γραφικό Αμπελικό, τα μουσεία της Μονής Λειμώνος κλπ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εμπειρία από τη σεισμική τράπεζα στο Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου τα παιδιά βίωσαν με προσομοίωση τον μεγάλο σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία, μεγέθους 9 R και ενημερώθηκαν για τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Με την εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη στη Λέσβο, το σχολείο μας επισκέφθηκε ήδη, τρία από τα πέντε ελληνικά Γεωπάρκα τα οποία έχουν κηρυχθεί ως «Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης Unesco».

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα Λέσβου καθώς και την παιδαγωγική του ομάδα για την εξαιρετική εκπαίδευση και ξενάγηση που μας παρείχαν κατά τη διαμονή μας στο νησί.

[pro_ad_display_adzone id=”72175″]

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.