21η Απριλίου: Η χούντα, οι συλλήψεις και το Hotel «Πικέρμι»! (αποκλειστικές φωτό)

Η περιοχή είναι συνδεμένη με τα χρόνια της δικτατορίας του 1967. Συγκεκριμένα, απόκομμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» που φυλάσσεται στο ξενοδοχείο «Πικέρμι», αναφέρει:

«Παρασκευή 21 Απριλίου 1967.

Μία μαύρη νύχτα χούντας τυλίγει τη χώρα. Η ιστορία αρχίζει να γράφεται σε μαύρες σελίδες. Μία από αυτές «γεμίζει» στο Πικέρμι της Αττικής. Δεκαοχτώ κορυφαίοι πολιτικοί στρατηγοί και δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο μοναδικό ξενοδοχείο της περιοχής όπου κρατούνται σε απομόνωση για 28 ημέρες. Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Παπανδρέου, Κων/νος Μητσοτάκης, Κων/νος Ράλλης, Γεώργιος Ράλλης, Γεώργιος Σταμάτης, Παναγιώτης Παπαληγούρας, Λεωνίδας Κύρκος, Μανόλης Γλέζος, Γιάννης Αλευράς, οι στρατηγοί Βλάχος, Ιορδανίδης, Κατσώτας – με το γιο του – ο πατέρας του δημοσιογράφου Πάνου Κόκκα, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Δ. Πουρνάρας και ο χωροφύλακας που βοήθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου να αποδράσει τη νύχτα του πραξικοπήματος ανεπιτυχώς.

Από το τάγμα τεθωρακισμένων στο Γουδί, όπου μεταφέρθηκαν αμέσως μετά τη σύλληψη τους, χωρίζονται σε ομάδες των 3 ή 4 ατόμων και με μαύρες «ντόιτς» οδηγούνται στο Πικέρμι, «σιδηροφρουρούμενοι».

Έγραφαν τότε…

HOTEL PIKERMI. Είκοσι έξι χρόνια μετά, κάθε γωνιά του ξενοδοχείου κρατάει σφιχτά στη μνήμη της, το πώς μετατράπηκε από τη μία στιγμή στην άλλη σε φυλακή, με 13 κελιά… όσο και τα δωμάτια, που ως εκείνη την ημέρα περίμεναν να φιλοξενήσουν ανέμελα ζευγαράκια…

Μέχρι σήμερα τα πάντα διατηρούνται στην ίδια θέση. Δωμάτια, κρεβάτια, κουβέρτες, έπιπλα. Όλα ίδια, μα μέσα σε ένα τοπίο ειρήνης, από το οποίο ξεπροβάλλει και πάλι ως στρατοκρατούμενο οχυρό, από τις αφηγήσεις των ιδιοκτητών του, του 83χρονου Ιωάννη Μητσάκη και του 45χρονου γιου του Δημήτρη.

Είκοσι έξι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που αξιωματικός του στρατού, του μεταφέρει το αναπάντεχο μήνυμα: «Διώξτε όλους τους πελάτες σας. Το ξενοδοχείο επιτάσσεται. Θα πληρωθείτε καλά…» και οι ίδιοι μιλούν για κείνες τις ώρες, λες και ήταν χθες.

Ενώ και οι δύο δηλώνουν: «Τόσα χρόνια πάνε από τότε και ακόμη αναρωτιόμαστε γιατί διάλεξαν εμάς…».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.