39ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Έκλεισαν οι συμμετοχές ενάμισι μήνα πριν τον αγώνα!

Βρισκόμαστε 47 ημέρες πριν την έναρξη του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας (12 και 13 Νοεμβρίου) και όπως έγινε γνωστό, έκλεισαν όλες οι θέσεις για τους αθλητές.

Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον 39o Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισίας 37α στο κτηριακό συγκρότημα Golden Hall.

Ο ΣΕΓΑΣ και η Περιφέρεια Αττικής ως συνδιοργανωτές καθώς και οι Δήμοι Αθηναίων και Μαραθώνα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Μεγάλος Χορηγός ΟΠΑΠ ΑΕ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της 39ης διοργάνωσης του Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας και των παράλληλων αγώνων δρόμου και εκδηλώσεων (ΑΜΑ) ο οποίος θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Νοεμβρίου.

Την ίδια όμως στιγμή, έγινε γνωστό ότι οι εγγραφές για τον αγώνα του Αυθεντικού Μαραθωνίου έκλεισαν, ενώ συνεχίζονται οι εγγραφές για τον αγώνα των 5 χλμ., των 10 χλμ. και του Universities’ Night Run 10 χιλιομέτρων, καθώς απομένουν λίγες διαθέσιμες θέσεις!

Στην διήμερη διοργάνωση (Σάββατο θα γίνει το 10αρι και Κυριακή ο μαραθώνιος και το 5αρι, μαζί με αγώνα παιδιών) θα συμμετάσχουν συνολικά 45.000 δρομείς από 112 χώρες του κόσμου, με τους 9.000 από αυτούς να είναι από το εξωτερικό.

«Από τότε που αναλάβαμε, στόχος μας ήταν να συνδέσουμε τον στίβο ξανά με την κοινωνία. Και να μη τελειώνει μία διοργάνωση απλά με την διεξαγωγή του αγώνα, αλλά να αφήσει και ένα στίγμα. Ο μαραθώνιος μας δίνει έναν επιπλέον λόγο περηφάνιας στην ομοσπονδία γιατί είναι η κορυφαία μας διοργάνωση, με την οποία καταλήγει η χρονιά» δήλωσε αρχικά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η οποία αποκάλυψε και τις νέες καινοτομίες για την φετινή διοργάνωση.

«Φέτος θα έχουμε για πρώτη φορά αγώνα πανεπιστημίων στο 10αρι. Θα συμμετέχουν από ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια όλου του κόσμου και ήδη έχουμε συμμετοχές από 50. Επίσης, προχωράμε σε μία “πράσινη” διοργάνωση. Οι 70.000 πλαστικές τσάντες που απαιτούνται για αθλητές και εθελοντές, θα αντικατασταθούν από τσάντες ανακυκλώσιμου υλικού, σε συνεργασία μας με εταιρία ανακύκλωσης. Ετσι, θα γλιτώσουμε από 10 τόνους πλαστικού που απαιτούνταν κάθε χρόνο για την διοργάνωση.

Επίσης, θέλω να τονίσω ότι του χρόνου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την καθιέρωση του Διεθνούς κλασικού μαραθωνίου, θα γίνει μία πανηγυρική επέτειος παγκοσμίως, με σκοπό να καθιερωθεί ο αγώνας και η συμμετοχή να γίνει στόχος ζωής», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, η οποία συμβάλει στην παγκόσμια προβολή της Αττικής μας»

Πάνω από 45.000 δρομείς από την Ελλάδα και 112 χώρες από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2022 και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αυτό έγινε γνωστό σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης Συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Τον Μαραθώνιο οργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Μαραθώνα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και με μεγάλο Χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε από το Γ. Πατούλη, επί θητείας του η Περιφέρεια Αττικής έχει διπλασιάσει το ποσό που διατίθεται για τη διοργάνωση του Μαραθώνιου, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να προβληθεί η Αττικής διεθνώς ως τουριστικός προορισμός. «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Αττική σε Περιφέρεια-Πρότυπο υγείας, ευεξίας και ευζωίας» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τα όρια συμμετοχής συγκριτικά με τη διοργάνωση του 2021 έχουν αυξηθεί περίπου κατά 40%. Ενώ όπως τόνισε η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, θα αγωνιστούν συνολικά 45.000 δρομείς. Μάλιστα στη φετινή διοργάνωση θα λάβουν μέρος και φοιτητές από 50 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ενώ Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται φέτος στον οικολογικό χαρακτήρα του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την Polygreen, θα αναλάβει την ανακύκλωση των αποβλήτων από την ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου, από το Παναθηναϊκό Στάδιο και από τους χώρους της έκθεσης του κλειστού γυμναστηρίου Παλαιού Φαλήρου (TaeKwonDo), ενώ θα κατασκευάσει και 50.000 τσάντες για τους δρομείς από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Η γιορτή για τον Μαραθώνιο θα ξεκινήσει με την αφή της μαραθώνιας φλόγας που θα τελεστεί, όπως κάθε χρόνο, την παραμονή του μεγάλου αγώνα στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Σημαντική η συμβολή του Μαραθώνιου στην τουριστική προβολή της Αττικής

Ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επισήμανε μεταξύ άλλων: Η Περιφέρεια Αττικής έχει το προνόμιο και την τιμή να αποτελεί κάθε χρόνο τον τόπο διεξαγωγής ενός αθλητικού γεγονότος, ιστορίας, μνήμης και πολιτισμού, με παγκόσμια εμβέλεια. Η συμβολή της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης στην τουριστική προβολή της Αττικής, είναι σημαντική καθώς την καθιστά αθλητικό και πολιτιστικό προορισμό, σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Η ενίσχυση της υπεραξίας του brand name της Αττικής, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής, μας ωθεί να στηρίξουμε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό επί των ημερών μας διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτουμε για τον 39ο Μαραθώνιο θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ ο οποίος έχει και την ευθύνη της διοργάνωσης του αυθεντικού Μαραθωνίου, με συνέπεια και συστηματική δουλειά έχει συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ευρύτερης συνεργασίας φορέων, (της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκομένων φορέων). Αυτή η στενή συνεργασία αποτελεί άλλωστε και την εγγύηση για αυτή την κορυφαία διοργάνωση. Ξεκινήσαμε μια νέα εποχή συνεργασίας ανοίγοντας καινούργιους ορίζοντες. Ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης Πολιτισμού και Αθλητισμού και συμβάλλουμε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού γεγονότος. Ο Μαραθώνιος παραμένει για πολλές γενιές ένα σημείο αναφοράς. Το παρελθόν συναντά το μέλλον και ο θρύλος την ιστορία. Στέλνουμε το διαχρονικό μήνυμα ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη και της πίστης στη δύναμη της ελεύθερης ανθρώπινης θέλησης. Η Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλλει τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού αθλήματος το οποίο εντάσσει μικρούς και μεγάλους στο αναπόσπαστο κομμάτι της αθλητικής αλυσίδας. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για να διαμορφώσουμε το αύριο του ελληνικού αθλητισμού, της νέας γενιάς. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συμβάλλουν κάθε χρόνο στην προσπάθεια υλοποίησης αυτού του τεράστιου εγχειρήματος και να ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διοργάνωση και κυρίως στους συμμετέχοντες, που σε κάθε Μαραθώνιο αναμετρούνται με τα όριά τους, γνωρίζοντας πως η συμμετοχή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την τελική κατάταξη».

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου τις θερμές ευχαριστίες της προς την Περιφέρεια και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διατύπωσε η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Θερμές ευχαριστίες διατυπώθηκαν και στον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου.

Σύντομο χαιρετισμό στη Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκης, ο δήμαρχος Μαραθώνα Σ. Τσίρκας, ο Σ. Αγγελούδης Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Ν. Αραπαντζή και ο Γ. Ρόκκος Διευθυντής marketing του ΟΠΑΠ. Παρόντες επίσης ήταν η πρώην Υπουργός Φ. Πάλλη Πετραλιά, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, η Σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού Χ. Γαλλανοπούλου, ο Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ Κ. Χαλιορής, Αθλητές και παράγοντες του αθλητισμούς, όπως η Μ. Πολύζου, Ν. Παπούλια, Σ. Ανδριόπουλος, κ.α.

Οι διαδρομές

Οι διαδρομές που θα αποτελέσουν τον κορμό των φετινών δρομικών εκδηλώσεων είναι οι εξής: η κλασική του Μαραθωνίου των 42.195 μ., των 10 χλμ ΟΠΑΠ, στην οποία προστίθεται φέτος μία επιπλέον, αποκλειστικά για φοιτητές επίσης 10 χλμ – ο Νυχτερινός Αγώνας 10χλμ Πανεπιστημίων – ΟΠΑΠ. Στον αγώνα αυτόν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι φοιτητές Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο και τους παρέχονται ειδικά προνόμια. Επίσης τον κορμό των διαδρομών του φετινού αγωνιστικού διημέρου συμπληρώνουν ο αγώνας των 5 χλμ STOIXIMAN, ενώ επιστρέφει και ο παιδικός αγώνας των 1.200 μ. που είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας, για παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2011, 2012 και 2013. Όπως κάθε χρόνο παράλληλα με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου 2022.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.