Αδήλωτα τετραγωνικά: Πέναλντι έως και 200%, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος!

Πρόστιμα «φωτιά» φέρνει η επόμενη μέρα της ρύθμισης των αδήλωτων τετραγωνικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν δήλωσαν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους δήμους.

Η μη υποβολή δήλωσης για τα κρυμμένα τετραγωνικά ενεργοποιεί πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις για μία πενταετία.

Στο Τέλος της Ακίνητης Περιουσίας, η μή δήλωση επιφάνειας για μία πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Πιο βαριές θα είναι οι καμπάνες, σύμφωνα με Τα Νέα, για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς τα δημοτικά τέλη με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων τετραπλάσια ή και πενταπλάσια των δημοτικών τελών που ισχύουν για τις κατοικίες.

Δείτε ακόμα:  Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης – Πολιτική "κόντρα" για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Μπορεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τα ξεχασμένα τετραγωνικά να έληξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όμως η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ήταν και χθες ανοιχτή και παρά τις αρρυθμίες που παρουσίαζε το σύστημα δεχόταν τις δηλώσεις με τις διορθώσεις στην επιφάνεια των ακινήτων που έτρεχαν να υποβάλουν στο και πέντα της διορίας οι ιδιοκτήτες.

Η προθεσμία για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους έχει παραταθεί μόνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό.

Δείτε ακόμα:  Απίστευτο και όμως αληθινό: Έκλεβαν τον γιατρό την ώρα που έσωζε τον 6χρονο από τα καρτ!

Η ρύθμιση αποκάλυψε 60 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα τα οποία δηλώθηκαν από 2,6 εκατομμύρια πολίτες.

Νέες χρεώσεις

Οι ιδιοκτήτες που εμφάνισαν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους θα δουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τις νέες χρεώσεις για τα δημοτικά τέλη και ΤΑΠ οι οποίες τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Μετά τον έλεγχοι που θα γίνει από τους δήμους στα στοιχεία που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αναμένεται να ενσωματωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Δείτε ακόμα:  Οι πολύκροτες δίκες που αναμένεται να στιγματίσουν το φετινό δικαστικό έτος

Εξαιρούνται όσοι δήλωσαν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η -1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι και την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

Υποχρέωση πληρωμής ΤΑΠ αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον όσοι δήλωσαν ακίνητα τα οποία δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως και από ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

dikaiologitika.gr