Άδωνις Γεωργιάδης: Η κρίση αλλάζει τα δεδομένα – Να «τρέξουμε» τις ΑΠΕ

Η συγκυρία είναι κατάλληλη για επενδύσεις στις ΑΠΕ και «το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι πόσες άδειες θα μπορεί να εγκρίνει», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Η παρούσα ενεργειακή κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς, πλέον, είναι φθηνές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε αν τρέξει η Ελλάδα, στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα μπορεί, σχεδόν, να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της από ανανεώσιμες πηγές, ενώ μπορεί να είναι παρούσα και στην παραγωγή υδρογόνου και επιπλέον να γίνει και εξαγωγέας και διανομέας ενέργειας».

Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των εργασιών του 10ου συνεδρίου «Athens Energy Dialogues».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε στην ομιλία του ότι, γενικά, ο χώρος της ενέργειας την επόμενη δεκαετία θα είναι διαφορετικός και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η ενεργειακή κρίση επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.

Όπως τόνισε, καμμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές ενέργειας, άρα όλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν να ελαφρύνουν τον καταναλωτη, αλλά αυτό θα γίνει με τρόπο ώστε να μην καταστραφούν εταιρείες. Υπογράμμισε όμως, ταυτόχρονα, ότι η συγκυρία είναι κατάλληλη για επενδύσεις στις ΑΠΕ και το στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αλλά πόσες άδειες θα μπορεί να εγκρίνει, καθώς και να μπορεί να ανταποκριθεί το δίκτυο στις νέες συνθήκες.

«Επενδύσεις θα υπάρξουν και εργαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε», όπως είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει, τόσο στο θέμα της ενέργειας, όσο και στο στο πλαίσιο της μεγάλης πτώσης του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, ενώ πλέον έχει εμφανιστεί μείωση και στα φορολογικά έσοδα λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης

«Ο μόνος δρόμος για προστασία του περιβάλλοντος και φθηνή ενέργεια είναι να χρησιμοποιούμε τις ΑΠΕ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο ίδιο συνέδριο.

«Ο καταναλωτής πιέζεται κι αυτό φαίνεται και στην κατανάλωση, αλλά ήδη έχουμε πάρει μια σειρά μέτρων με σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης και ανέφερε ότι ετοιμάζονται κι άλλες δράσεις, όπως ότι «θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες το πρόγραμμα αντικατάστασης για κλιματιστικά και ψυγεία», ενώ συνεχίζεται η διαδικασία για περαιτέρω απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για το ειδικό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, που αφορά στην αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση για τη μέση και μικρή βιομηχανία».

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την αξία που έχει να υπενθυμίσει πως, μέχρι το 2019, «δεν είχε γίνει τίποτα – εκτός από την υπογραφή μίας υπουργικής απόφασης – για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης και Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», ενώ σήμερα, όπως σημείωσε, υλοποιείται ένα πλήρες πλέγμα δράσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, από το 2019 έχει «τρέξει» ένα ενδιάμεσο μεταβατικό πρόγραμμα, σχεδιάστηκε το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, άλλαξε ο χάρτης περιφερειακών επενδύσεων, έχουν συμπεριληφθεί εργαλεία στο αναπτυξιακό νόμο, προβλέπονται εργαλεία και μέσω των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων, υπάρχει πρόβλεψη κονδυλίων και στο νέο ΕΣΠΑ «και είναι και το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίνεται από την ΕΕ», όπως τόνισε.

Τέλος, σημείωσε πως «θα μετρηθούμε και στο κομμάτι της ανεργίας, με μια πολιτεία και ένα κράτος που έστρεψε την προσοχή του σε ένα πρόβλημα, δίνοντας το πλαίσιο και τις δράσεις για την απαραίτητη κινητικότητα, με αποτέλεσμα να έχει εκδηλωθεί ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης κυρίως από επιχειρήσεις τεχνολογικής αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει συνεννόηση και με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τις νέες ειδικότητες που χρειάζονται στο μέλλον, για να κρατηθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.