Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έπειτα από 14 χρόνια

Αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έπειτα από 14 χρόνια σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ηδη ο ανασχεδιασμός του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων έχει ξεκινήσει και οι πρώτες ανακοινώσεις – διαβουλεύσεις αναμένεται να λάβουν χώρα τον Μάρτιο του 2023, με στόχο το τελικό σχέδιο νόμου να πάει στη Βουλή για ψήφιση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έχει υπολογιστεί κονδύλι για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς.

Το κονδύλι των 500 εκατ. ευρώ επαναλαμβάνεται και στα επόμενα έτη, σημειώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι με την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οι αποδοχές των χαμηλόμισθων, ενώ ταυτόχρονα θα συμπεριληφθούν πρόσθετες αμοιβές για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Από την 1.1.2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν λοιπόν αυξημένες τις αποδοχές τους. Οι αυξήσεις θα αφορούν και τα ειδικά μισθολόγια (σώματα ασφαλείας) που στα χρόνια των μνημονίων είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και να καταργούνται ταυτόχρονα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Κατά την περίοδο 2008-2020 ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 25,6%, ενώ αντίθετα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 21,4% και στην Ε.Ε. κατά 23,8%. Η μεγάλη μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα ξεχωρίζει ακόμη και σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που τους επιβλήθηκαν προγράμματα οικονομικής προσαρμογής. Πάντα για την περίοδο 2008-2020, η Κύπρος εμφανίζει αύξηση κατά 6,3%, η Πορτογαλία κατά 5,2%, ενώ μόνον η Ιρλανδία εμφανίζει μείωση κατά 6,5%.

Ο προϋπολογισμός του 2023 που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή προβλέπει αύξηση των μισθών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο (π.χ. μπόνους, νέο ειδικό μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ).

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις νέες μισθολογικές παρεμβάσεις που εισήγαγε ο ν.4940/2022 και αφορούν το σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, την αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και την πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με βάση τον σχεδιασμό, από την 1η Ιανουαρίου αναπροσαρμόζεται το ειδικό μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10%. Επίσης καταργείται από το νέο έτος η εισφορά αλληλεγγύης, όπου θα έχουν όφελος περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι (και οι συνταξιούχοι) θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογουμένους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.