Αύξηση στρατιωτικής θητείας – Πότε ξεκινά

Ένα από τα πιο επίκαιρα και «καυτά» ζητήματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον τελευταίο καιρό είναι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς. Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θα αυξηθεί από τους εννιά (9) στους δώδεκα (12) μήνες για τους οπλίτες θητείας.

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ,) δόθηκε το «πράσινο φως» για την αύξησή της στους 12 μήνες και στον Στρατό, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές,

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο αυτό προέβη σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021.

Στην ακόλουθη δήλωση ανακοινώνονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία:
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικώς με τη στρατιωτική θητεία.

Δείτε ακόμα:  Νέες περιοχές σε «βαθύ κόκκινο» - Τι αλλάζει για γάμους και ΚΤΕΟ - Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανακοινωθεί:

α) Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

β) Η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπροσθέτως, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε ακόμα:  Δημήτρης Κουφοντίνας: Ένα βήμα πριν από την οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Ως εκ τούτου:

– Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

– Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 2.215 νέα κρούσματα - 451 διασωληνωμένοι και 32 νεκροί

– Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.

Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους.

onalert.gr