Αύξηση βίας μετά το τέλος του lockdown

Συμβόλαια θανάτου, αιματηρές ληστρικές επιδρομές, μπαράζ σεξουαλικών επιθέσεων, διαρρήξεις, δολοφονίες. Η λήξη του lockdown έφερε την… επανέναρξη της εγκληματικής δραστηριότητας που καταγράφεται καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της, αποκτώντας ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι αυξητικές τάσεις τις εγκληματικότητας είχαν καταγραφεί στα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2021 που είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος», στα οποία αποτυπώνεται αύξηση 10%-15% σε όλους τους δείκτες (ληστείες, κλοπές-διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες) σε σύγκριση με τους τέσσερις προηγούμενους μήνες (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020). «Βγαίνοντας από αυτό τον εφιάλτη θα έχουμε, όπως σε όλο τον κόσμο, νέα φαινόμενα να αντιμετωπίσουμε. Νέες μορφές εγκληματικότητας και έξαρση στις ψηφιακές μορφές», δήλωσε λίγες μέρες πριν από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι «η πανδημία αναποδογύρισε την κοινωνία και υποχρέωσε την αστυνομία να αστυνομεύει τους πολίτες».

Απόνερα

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πάντως, η εγκληματικότητα παρουσιάζει μείωση το πρώτο πεντάμηνο του 2021 (10-40%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2020.

Τα «απόνερα» της παρατεταμένης καραντίνας συνεχίζουν να αφήνουν τα σημάδια τους στη διαχείριση των φαινομένων εγκληματικότητας. Μεγάλος αριθμός αστυνομικών για μήνες προσηλωμένοι στη διαχείριση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, ακόμα και για τη φύλαξη εμβολίων. Προσωρινή κράτηση που λόγω covid-19 μετατράπηκε σε ελευθερία με περιοριστικούς όρους, με αρκετούς κακοποιούς να μπαινοβγαίνουν στα Αστυνομικά Τμήματα με ρυθμούς-ρεκόρ και το έγκλημα να παίρνει μορφή «ανακυκλωμένου» προϊόντος. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αριθμητική αποδυνάμωση των Αστυνομικών Τμημάτων που στην Αττική κυμαίνεται σε ποσοστό 40% έως 60%, ενώ και στα Τμήματα Ασφάλειας αγγίζει το 20-30%, με τα περισσότερα να βάζουν λουκέτο τις νυχτερινές ώρες.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κλιμάκωση που είναι επικίνδυνη και ανησυχητική. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές ούτε διαπιστώνουμε ως αναλυτές την περιοδικότητα του φαινομένου», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας το μπαράζ εκτελέσεων στον χώρο της νύχτας.

Το οργανωμένο έγκλημα μαζί με την άγρια δολοφονία στα Γλυκά Νερά έχουν θορυβήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης σε σειρά συσκέψεων με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ενώ είναι πηγή ανησυχίας και αισθήματος ανασφάλειας, δεν μεταφράζεται αυτόματα σε άνοδο της εγκληματικότητας», επεσήμανε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιμένοντας όμως ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που έχει προκαλέσει «εγκληματοφοβία».

«Καμπανάκι»

Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα έτσι όπως αυτή τείνει να διαμορφωθεί ύστερα από έναν χρόνο εγκλεισμού, την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τη διαχείριση της covid-19, οι ειδικοί επί του θέματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για αναμενόμενη αύξηση στους δείκτες εγκληματικότητας.

«Ανάλογα με τις κοινωνικές διεργασίες που γίνονται έχουμε και την ανάλογη εγκληματικότητα. Κάθε κοινωνία έχει την εγκληματικότητα που της αναλογεί, θα έλεγα την εγκληματικότητα που της αξίζει. Ούτε ένα έγκλημα παραπάνω ούτε ένα έγκλημα παρακάτω», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Εγκληματολογίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Τσιγκρής.

Ο κ. Τσιγκρής εξηγεί με όσο τον δυνατόν πιο κατανοητό τρόπο πως «όταν οι κοινωνίες φορτίζονται, ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Οταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, οι σπινθήρες δημιουργούν εκρήξεις».

Μάλιστα, αναφέρεται σε μια εμφανή αλλαγή που παρουσιάζει η εγκληματικότητα τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλον τον κόσμο.

«Η εγκληματικότητα βίας του δρόμου έχει μειωθεί, όπως και η βία στα γήπεδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Την ίδια στιγμή η σχολική βία δεν υπάρχει πλέον σαν φαινόμενο ενώ δεν βλέπουμε επεισόδια στα πανεπιστήμια. Ομως, τα σχολεία δεν έχουν μαθητές, τα ΑΕΙ φοιτητές και οι κερκίδες φιλάθλους. Και βεβαίως, οι πλατείες και οι τόποι κοινωνικής συμβίωσης δεν έχουν ανθρώπους» λέει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μείωση αυτής της εγκληματικότητας έχει φέρει μια αύξηση των ψυχικών νόσων, κατάχρηση νόμιμων ή παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και βεβαίως τη γιγάντωση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τα τελευταία στοιχεία του FBI δείχνουν 800% άνοδο του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε έναν χρόνο καθώς όλος ο πλανήτης λειτουργεί μέσω Διαδικτύου. Ολα αυτά είναι απότοκος μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας. Προφανώς και όλο αυτό προέκυψε από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού. Είναι απολύτως αναμενόμενο ότι πλέον θα είμαστε αντιμέτωποι με μια διαφορετική εγκληματικότητα, δηλαδή αυτό που διαχεόταν ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον κανονικά. Ουσιαστικά, δεν επιστρέφουμε μόνο εμείς στην κανονικότητα αλλά επιστρέφουν το έγκλημα και οι εγκληματίες».

Ανησυχία

Ομως, αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται κανένας διάλογος «για το τι περιμένουμε όταν γεμίσουν ξανά τα γήπεδα. Τι θα γίνει όταν οι φοιτητές θα βρεθούν ξανά στα πανεπιστήμια, λειτουργήσουν τα σχολεία υπό κανονικές συνθήκες, επιτραπούν οι κοινωνικές συναθροίσεις και ανοίξουν οι δουλειές υπό κανονικούς όρους; Πιστεύω ότι θα υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας που είναι και αναμενόμενη».

Πριν από λίγες ημέρες στην Κέρκυρα ένας 61χρονος σκότωσε τη σπιτονοικυρά του και τον γείτονά του για ασήμαντο λόγο και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του. Πρόκειται για ένα έγκλημα που σόκαρε την κοινή γνώμη.

Με τη δική του επιστημονική ματιά ο κ. Τσιγκρής διατυπώνει την άποψη ότι αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε στη συνέχεια είναι μια «παράλογη εγκληματικότητα νέου τύπου».

Καθώς, όπως σημειώνει, διαπιστώνει «μια ασύμμετρη εκδήλωση βίας, πολλή βία για ασήμαντο λόγο. Κάποιος σκότωσε τη σπιτονοικοκυρά του, τη σύζυγό του, τα παιδιά του, άλλος έβγαλε τα μηχανήματα υποστήριξης από έναν συνασθενή του χωρίς καν να τον γνωρίζει. Θα έχουμε κλιμάκωση τέτοιων εγκλημάτων. Αυτό θα διαρκέσει μέχρι η κοινωνία να ξαναβρεί τους φυσιολογικούς της ρυθμούς και να ισορροπήσει σε ένα επίπεδο».

«Φάρμακα» η πρόληψη και η καταστολή

Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο; «Πρέπει να ακούσουμε τους εγκληματολόγους, όπως ακούσαμε τους λοιμωξιόλους για την πανδημία, για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ισχύει για όλες τις χώρες», λέει ο γνωστός εγκληματολόγος.

Οπως αναφέρει υπάρχουν δυο βασικά «φάρμακα» για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. «Η πρόληψη και η καταστολή. Είναι και τα δυο εξίσου καλά και δεν πρέπει να μας φοβίζει κανένα. Είναι ένας συνδυασμός που πάντοτε δίνει την κατάλληλη λύση».

Επίσης, προσθέτει, αυτό που χρειάζεται είναι η αναδιάρθρωση της νομοθεσίας μας διότι «δεν μπορείς με παλιά νομοθεσία να αντιμετωπίσεις τη νέα εγκληματικότητα. Χρειάζονται εκπαίδευση, μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των κρατικών λειτουργών που ασχολούνται με το έγκλημα. Οπως και ενεργοποίηση όλων των φορέων και συντονισμός όλων των ομάδων δίωξης του εγκλήματος».

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.