Αυτές είναι οι 5 περιοχές που μπαίνουν σε «σκληρό» lockdown – Τι θα ισχύει

Ανακοινώθηκε και επίσημα ότι η Πάτρα, ο Άγιος Νικόλαος η Χαλκίδα, η Θήρα και η Μύκονος μπαίνουν σε καθολικό αυστηρό lockdown καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στις περιοχές αυτές δεν είναι καθόλου καλά, κάτι που φάνηκε και νωρίτερα στην ανακοίνωση των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, με τον αριθμό στις περιοχές αυτές να είναι ιδιαίτερα υψηλός μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά τα μέτρα

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Όπως ανακοινώθηκε, τα καταστήματα θα είναι κλειστά, αυτό σημαίνει πως δεν θα ισχύει ούτε η μέθοδος του click away που παραμένει στην Αττική, δηλαδή η αγορά προϊόντων με προκαθορισμένο ραντεβού και παραλαβή από το πεζοδρόμιο.

Δείτε ακόμα:  Σοκαριστικό τροχαίο: Οδηγός παραβίασε το στοπ εκσφενδονίζοντας ντελιβερά σε κολόνα (φωτό)

Ανοιχτά παραμένουν τα σούπερ μαρκετ και τα φαρμακεία.

Για την εστίαση ισχύει take away που όμως δεν αποτελεί λόγο αυτοτελής μετακίνησης και delivery.

Επίσης θα υπάρχει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι και τις 05:00 τα ξημερώματα εκτός αν συντρέχουν οι εξής λόγοι

μετακίνηση προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,
μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία),
ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Επιπρόσθετα, τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, θα κλείσουν σε αυτές τις περιοχές και θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Δείτε ακόμα:  Οδηγός μπήκε με το αυτοκίνητο μέσα σε μανάβικο (φωτό)

Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Όσον αφορά τη μετακίνηση εκτός αυτών των Δήμων ο Υπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις περιοχές αυτές

Αναστέλλονται επίσης η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Αναλυτικότερα επιβάλλεται χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις

Υπενθυμίζεται πως η Πάτρα είχε μπει ήδη στο κόκκινο, καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα να ισχύσει στην πόλη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και η λειτουργία καταστημάτων με click away, click in shop.

Δείτε ακόμα:  Έκτακτο: Ιερέας έριξε καυστικό υγρό σε μητροπολίτες - Στο νοσοκομείο οι τραυματίες

Παρόλα αυτά, τα μέτρα αυτά φαίνεται δεν ήταν αρκετά για να αναχαιτίσουν τη διάδοση του ιου.

Για πρώτη φορά μια συνεδρίαση μεταξύ των λοιμωξιολόγων κράτησε τόσες ώρες, ενδεικτικό του ότι δεν μπορούσαν να τα συμφωνήσουν στα μέτρα που θα ληφθούν είναι η αλλαγή ώρας της ενημέρωσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 με την κάτωθι ανακοίνωση.

«Επειδή η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η ενημέρωση θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση» ήταν η φράση που έδειχνε το αδιέξοδο που επήλθε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

dikaiologitika.gr