Αυτές είναι οι ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Αρτέμιδα & Αν. Αττική – Η «μαύρη λίστα» του ΠΑΚΟΕ


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ερευνών για την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής.

Όπως ενημερώνει το Κέντρο, η επιστημονική ομάδα του τον Μάιο προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες. Κάποιες από αυτές τις παραλίες -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ- βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.

Πώς γίνονται οι δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες

Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σ΄αυτή, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30cm. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.

Δείτε ακόμα:  Το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών «βάζει μπρος» τις μελέτες για την επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα & Λαύριο!

Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:

• Κολοβακτηρίδια
• Εντερόκοκκοι
• Ε-Coli
• Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες
οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολερότητα). Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

Τι έδειξαν φέτος οι μετρήσεις

Το ΠAKOE προχώρησε και φέτος στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε παραλίες της Αττικής. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην Αττική 219 (90,50%) είναι κατάλληλες παράλιες για κολύμβηση και 23 (9,50%) είναι ακατάλληλες ,σε σύνολο 242 που αναλύθηκαν. Όπως ενημερώνει το ΠΑΚΟΕ, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και σε παραλίες εκτός Αττικής, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται εντός του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Δείτε ακόμα:  Iστορικής σημασίας συνάντηση για το Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος για την υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft (φωτό)

Οι αναλύσεις δειγματοληψίας και αποτελεσμάτων μικροβιακών αναλύσεων σε θαλασσινό νερό των περιοχών
της Ραφήνας, του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, της Αρτέμιδος και της Ανατολικής Αττικής στις 07/ 05 / 2020.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, το 90,63% των παραλιών κρίθηκαν κατάλληλες (συνολικά 58 παραλίες), ενώ το 9,73% κρίθηκε ακατάλληλο (συνολικά 6 παραλίες)

Οι αναλύσεις δειγματοληψίας και αποτελεσμάτων μικροβιακών αναλύσεων σε θαλασσινό νερό των περιοχών
Βορειοανατολικής Αττικής στις 08/05/2020.

 

Οι αναλύσεις δειγματοληψίας και αποτελεσμάτων μικροβιακών αναλύσεων σε θαλασσινό νερό των περιοχών Σαρωνικού και Λαυρεωτικής στις 06/ 05 / 2020

Δείτε ακόμα:  Πράσινο φως για 25 προσλήψεις στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας!

Οι αναλύσεις δειγματοληψίας και αποτελεσμάτων μικροβιακών αναλύσεων σε θαλασσινό νερό των περιοχών  Βάρκιζας, Κορωπίου, Λαγονησίου, Σουνίου, Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας στις 05/05/2020.