Αυτές είναι οι παραλίες που κρίθηκαν κατάλληλες & ακατάλληλες στην Ραφήνα και σε όλη την Αν. Αττική


Συνολικά 153 παραλίες του Νομού Αττικής και των γύρω περιοχών ανάμεσά τους και η Ραφήνα όπως και όλη η Ανατολική Αττική, μπήκαν εφέτος στο μικροσκόπιο του ΠΑΚΟΕ, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο τα νερά στα οποία επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων.

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προχώρησε και το 2016, για 37η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων και όπως αναφέρει «κάποιες από αυτές τις παραλίες -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ- βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία».

Από τις 153 πολυσύχναστες παραλίες που ελέγχθηκαν συνολικά, οι 96 βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση και οι 57 ακατάλληλες, ενώ κάποιες εξ αυτών κρίθηκαν ως «άκρως επικίνδυνες» για την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου κ.λπ.

Πώς γίνονται οι δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 69 κρούσματα στην Ανατολική Αττική - Ο χάρτης της διασποράς

Οι δειγματοληψίες γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σε αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρων και σε βάθος 30 cm.

Στη συνέχεια μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ και τα συνεργαζόμενα εργαστήρια του ΕΜΠ, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις

Στον παρακάτω πίνακα, που αφορά ΜΟΝΟ στις ακτές της Ανατολικής Αττικής, δεν φαίνεται απλώς η καταλληλότητα ή μη της κάθε ακτής, αλλά και ο βαθμός της όποιας καθαρότητας, καθώς παρατίθενται αναλυτικά και οι τιμές για τα κολοβακτηρίδια και τον εντερόκοκκο.

Δείτε ακόμα:  Βίλα Καλλέργη: Το αρχοντικό του μυστηρίου στο Πικέρμι - Η ιστορία του και οι θρύλοι που το συνοδεύουν

Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).

kataliles_akataliles_paralies2016