Αυτές είναι οι τρεις ανατροπές που προβλέπει το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο

Φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 2 έτη φαίνεται πως βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού νομοσχεδίου. Oπως προκύπτει, για να μπορέσει να γίνει ανέγερση κτιρίου από το 2022 και μετά, θα πρέπει τα οικόπεδα να είναι τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχέδιου, ορίζεται πως για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.

Ειδικά για τις χρήσεις τουρισμού, το ελάχιστον εμβαδόν που πρέπει να έχουν τα γήπεδα, ώστε να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, είναι 8.000 τ.μ.. Κατ’ εξαίρεση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα εμβαδού κάτω των 8.000 τ.μ. και ελάχιστου εμβαδού 4.000 τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια που ορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου ορίζεται σε 10% της επιφανείας τους.

Αντίστοιχα, ο μέγιστος συντελεστής δόμησης, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιτρεπόμενων παρεκκλίσεων, ανέρχεται κατ’ αρχάς σε 0,18. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα νοσοκομεία και οι κλινικές κ.λπ., που μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Ακτινογραφία

Σχετικά με τη δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών, η πρόταση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τα εξής:

1 Για κατοικία:

Σήμερα: Στα 4 στρέμματα χτίζονται 200 τ.μ. και μετά τα 4 στρέμματα μπορεί κανείς να χτίσει με συντελεστή δόμησης 0,02 επί της επιπλέον έκτασης.

Πρόταση: για κατοικίες εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ. Για κατοικίες εμβαδού μεγαλύτερου των 2.000 τ.μ. μέχρι και 4.000 τ.μ., για μεν τα πρώτα 2.000 τ.μ. τα 150 τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπόλοιπου εμβαδού του γηπέδου επί το συντελεστή δομήσεως 0,018.

2 Για ξενοδοχεία:

Σήμερα: Συντελεστές δόμησης 0,2/ 0,15/ 0,10. Για καταλύματα 5 και 4 αστέρων: 0,20 σε όλο το γήπεδο.

Πρόταση: 0,18/ 0,15/ 0,10. Για καταλύματα 5 αστέρων: 0,20 και για 4 αστέρων: 0,18.

3 Για εκπαιδευτήρια ο συντελεστής δόμησης εκτός σχεδίου μειώνεται από 0,3 σήμερα σε 0,27, για νοσοκομεία και κλινικές από 0,6 σε 0,54, για σταθμούς λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,9 σε 0,8, για αγροτικές εγκαταστάσεις από 0,9 σε 0,8 και για βιομηχανίες από 0,9 σε 0,8.

Μυστικά

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ:

* Μειώνονται κατά 10% (κατά μέσο όρο) οι συντελεστές δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ειδικά στη βιομηχανία, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 33%

* Αλλάζει το καθεστώς με τις παρεκκλίσεις αρτιότητας. Μέχρι την οριστική κατάργησή τους θα ισχύσουν μόνο για τα επόμενα δύο χρόνια, για λόγους αποφυγής αιφνιδιασμών. Εντός αυτού του διαστήματος οι ιδιοκτήτες οφείλουν να έχουν λάβει οικοδομική άδεια ακόμα κι αν δεν έχουν σκοπό να χτίσουν στο οικόπεδό τους σε αυτό το διάστημα.

* Για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, ένα ποσοστό 5% του κόστους της άδειας θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο και θα προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.

* Στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες (εφοδιαστική, τουρισμό κ.λπ.) αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές δόμησης.

«Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, βάζουμε φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Σήμερα, δίνεται δυνατότητα οικοδόμησης σε περιοχές χωρίς σχέδια χρήσεων γης και με συντελεστές συχνά πιο ευνοϊκούς από ό,τι συμβαίνει στα σχέδια πόλης και τις άλλες οργανωμένες μορφές ανάπτυξης. Η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των παρεκκλίσεων, μετά από μεταβατική περίοδο 2 ετών, και η άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην ελληνική πολεοδομία, αντιστρέφοντας τη φαύλη ελκυστικότητα της εκτός σχεδίου δόμησης έναντι της οργανωμένης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.

Λίφτινγκ

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου επιχειρείται να εκσυγχρονιστεί το πολεοδομικό τοπίο στους προ του 1923 υφιστάμενους οικισμούς της χώρας, καθώς από τότε έως σήμερα το πραγματικά όρια των συγκεκριμένων χωριών έχουν αλλάξει. Για αυτό προτείνεται αλλαγή του έτους αναφοράς που τους χαρακτηρίζει σε 1981.

Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό των ορίων των οικισμών που προϋπάρχουν του 1923 και δεν έχουν οριοθετηθεί, καθώς για όσους είναι κάτω των 2.000 κατοίκων που δεν έχουν οριοθετηθεί αλλά υφίστανται νομίμως, θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση, και ειδικότερα τα υπάρχοντα κτίσματα και οι υπάρχοντες δρόμοι, κατά το έτος 1981.

Εως και 2.000 ευρώ θα στοιχήσει στους ιδιοκτήτες η ασυνέπειά τους στο Κτηματολόγιο, δεδομένου ότι στις αρχές του νέου έτους θα γίνει η ενεργοποίηση των κλιμακωτών προστίμων. Οσοι δεν έχουν καταθέσει τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους έχουν περίπου 5 μήνες περιθώριο για να το πράξουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα αυξάνεται ανάλογα την αξία του ακινήτου αλλά και το χρόνο καθυστέρησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, η ενεργοποίηση των προστίμων θα γίνει αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου, ενώ όπως διευκρίνισε «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανέναν ιδιοκτήτη».

Το 2021 φαίνεται πως θα είναι έτος… εσόδων για το Κτηματολόγιο, καθώς με τις διατάξεις του χωροταξικού νομοσχεδίου ο Φορέας θα διεκδικήσει τα χρήματα από τα παλιά προγράμματα. Ενα από τα σενάρια που υπήρχε μέχρι πρότινος στο τραπέζι ήταν να «ζητηθούν» τα παλιά 35 ευρώ όταν οι πολίτες θα προχωρούσαν σε κάποια δικαιοπραξία.

Για τα προγράμματα του 2008 ο νόμος προβλέπει η καταβολή του αναλογικού τέλους να πραγματοποιείται από τους δικαιούχους κυριότητας και επικαρπίας που έχουν καταχωρισθεί στους κτηματολογικούς πίνακες. Το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε έναν δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ.

Ο λόγος πάντως που δεν έχουν μέχρι στιγμής εισπραχθεί είχε αποδοθεί στο γεγονός ότι επί της ουσίας το κόστος ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία ανά περιοχή και ιδιοκτησία διαφέρει, ωστόσο τώρα φαίνεται ότι δίνεται μια λύση και για τις περιοχές που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες καθώς θα υπολογίζεται με βάση την αντίστοιχη κατά τη φορολογική νομοθεσία αξία του.

Οσον αφορά τα κλιμακωτά πρόστιμα που θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου, αν οι πολίτες ακόμα και με την επιβολή τους δεν είναι συνεπείς, αυτά μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, «το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται από τον νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο και εισπράττεται αναγκαστικώς κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως αν είναι μικρότερο από το τυχόν εκάστοτε προβλεπόμενο για την εφαρμογή του ΚΕΔΕ κατώτατο ποσό», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου.

«Ορίζουμε ότι το πρόστιμο που θα πληρώνει κάποιος για εκπρόθεσμη δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο θα εξαρτάται πλέον όχι μόνο από την αξία του ακινήτου, αλλά και από το χρόνο της καθυστέρησης. Το ύψος του εν λόγω προστίμου θα κυμαίνεται από τα 300 στα 2.000 ευρώ ανάλογα με την αξία του ακινήτου και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρονική καθυστέρηση της δήλωσης. Είναι ένα μέτρο για να ολοκληρωθεί επιτέλους η κτηματογράφηση στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Φρένο για 2 έτη στις οικοδομικές άδειες σε Μύκονο και Σαντορίνη, λόγω άναρχης δόμησης

Φρένο στις οικοδομικές άδειες σε Μύκονο και Σαντορίνη βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς αναστέλλεται η έκδοσή τους για τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται εκτός των ορίων οικισμών. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, πρόκειται για τα δύο πιο άναρχα δομημένα νησιά του Αιγαίου και γι’ αυτό το λόγο θα παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα που αφορά στον τουρισμό έως την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, δηλαδή για διάστημα περίπου ενάμισι έτους.

Στόχος, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο υπουργός και ο υφυπουργός, Κωστής Χατζηδάκης και Δημήτρης Οικονόμου, είναι «να βάλουμε ένα φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα αυτών των κορεσμένων περιοχών μέχρι να μπουν ξεκάθαροι κανόνες».

«Αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών για την κατασκευή νέων κτιρίων σε σχέση με την ειδική χρήση (15) τουριστικά καταλύµατα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδοµής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου II του άρθρου 1 του Π.Δ. 59/2018 (Α’ 114) σε περιοχές εκτός σχεδίου στα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη μέχρι την ολοκλήρωση εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 7 του ν. 4495/2017 ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του άρθρου 8 του ν. 4495/2017. Η ισχύς της αναστολής της παρούσας παραγράφου δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την έναρξη εκπόνησης του αντίστοιχου Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για ένα (1) ακόμη έτος», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική διάταξη.

EleftherosTypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.