Αυτό ήταν το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε» στο Youtube

Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια πριν, στις 23 Απριλίου 2005, «ανέβηκε» το πρώτο video στο Youtube διάρκειας 18 δευτερολέπτων και με τίτλο «Μe at the zoo».

Το βίντεο αυτό «ανέβηκε» από τον Jawed Karim, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του από την PayPal, Chad Hurley και Steven Chen, δημιούργησαν το YouTube, δημιουργόντας τη διάσημη πλέον διεύθυνση www.youtube.com στις 14 Φεβρουαρίου 2005. Το βίντεο αυτό υπάρχει ακόμα στην πλατφόρμα και έχει ξεπεράσει τα 90 εκατ. views. Ήταν εξαιρετικά απλοϊκό με τον 25χρονο -τότε- Karim να λέει απλά: «Είμαστε εδώ, μπροστά από τους ελέφαντες».

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι και περιφέρεται - Τον έχει χάσει κανείς

Πρακτικά, το συγκεκριμένο βίντεο ήταν μία δοκιμή και ίσως να μην είναι τυχαίο ότι στο κανάλι του Karim δεν έχει δημοσιευτεί κανένα άλλο video. Αυτό, μάλλον, που δεν περίμεναν οι τρεις φίλοι ήταν η δυναμική που θα ανέπτυσσε το συγκεκριμένο μέσο, το οποίο πούλησαν στις αρχές του 2007 στην Google έναντι του -τεράστιου για τα δεδομένα της εποχής- ποσού των 1,65 δισ. δολαρίων.

Ενδιαφέρον είχαν δείξει τόσο η Yahoo! όσο και η Microsoft, αλλά η Google ήταν εκείνη που κέρδισε τη μάχη για την αγορά της πλατφόρμας. Η αξία του Youtube εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 40 δισ. δολάρια.

Δείτε ακόμα:  Google: Περιοριστικά μέτρα για τους χρήστες κάτω των 18 ετών

Η ανάπτυξη του YouTube μάλλον ήταν δύσκολο να προβλεφθεί από τον οποιονδήποτε. Ο αριθμός των χρηστών έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. παγκοσμίως και αυξάνεται διαρκώς. Σε καθημερινή βάση περίπου 1,3 δισ. άνθρωποι παρακολουθούν σχεδόν 5 δισ. video clips συνολικής διάρκειας 1 δισ. ωρών. Σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό διείσδυσης του YouTube στις ηλικίες 18-49 ετών φθάνει στο 80%.

Το YouTube είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook και φθάσει να υποστηρίζει περισσότερες από 80 γλώσσες, ενώ καθημερινά «ανεβαίνουν» περίπου 720.000 ώρες video ή περίπου 30.000 video κάθε ώρα. Για να δει κανείς όλο το περιεχόμενο που «ανεβαίνει» σε μία ημέρα θα χρειαζόταν σχεδόν 82 χρόνια.

Δείτε ακόμα:  Πεζοπορικές εξορμήσεις με την υπογραφή της Εταιρείας Γενικού Τουρισμού "Timothy's Family"

CNN