Αυτοψία Χαρδαλιά στον συλλεκτήριο αγωγό του Αιγάλεω: “Ήταν πλήρως φραγμένος, δεν είχε καθαριστεί ποτέ μέχρι σήμερα”

Οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο αποκατάστασης της ροής των ομβρίων υδάτων που καταλήγουν στον Κηφισό ποταμό, με στόχο την προστασία του Λεκανοπεδίου από πλημμυρικά φαινόμενα – Από το συγκεκριμένο τμήμα του Κηφισού έχουν απομακρυνθεί πάνω από 9.500 τόνοι φερτών υλικών

Αυτοψία στην συμβολή του κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων του Αιγάλεω, στο σημείο όπου συνδέεται με τον Κηφισό ποταμό πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, για να επιβλέψει τις εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης ενός κομβικού υδραυλικού έργου που για δεκαετίες είχε παραμεληθεί. Ο συγκεκριμένος αγωγός καταλήγει σε απόληξη στον Κηφισό που δεν είχε καθαριστεί ποτέ μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να έχει φραγεί πλήρως, να μην διαθέτει σχεδόν καμία παροχετευτική ικανότητα και να απειλεί με πλημμυρικά φαινόμενα τις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής.

Η σημασία του έργου

Ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός του Αιγάλεω αποτελεί κομβικό σημείο για το υδραυλικό δίκτυο της Δυτικής Αθήνας, καθώς δέχεται υδάτινα φορτία ως επί το πλείστον από το Αιγάλεω, το Περιστέρι μέχρι και το Χαϊδάρι. Ωστόσο, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης, η έξοδός του προς τον Κηφισό ποταμό, γνωστή και ως «μπούκα», είχε καταστεί ουσιαστικά ανενεργή.

Οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν την πλήρη απομάκρυνση φερτών υλικών και απορριμμάτων από τον Κηφισό και τοπικά την απόληξη του συλλεκτήρα, με εξειδικευμένα μηχανήματα που ήδη έχουν επαναφέρει σημαντικό μέρος της παροχετευτικής του ικανότητας. Από το συγκεκριμένο τμήμα του Κηφισού, μεταξύ της οδού Δροσίνη και της Λεωφόρου Αθηνών, έχει ήδη απομακρυνθεί ποσότητα άνω των 9.500 τόνων σύμμεικτων φερτών υλικών (πέτρες, χώμα, προϊόντα κατεδαφίσεων και απορρίμματα), επί συνόλου 23.500 τόνων που έχουν απομακρυνθεί από τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού ποταμού. Ο καθαρισμός του αγωγού και η πλήρης λειτουργική του αποκατάσταση, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν υλοποιούμε αποσπασματικές παρεμβάσεις»

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς: «Σήμερα, αποκαθιστούμε την απόληξη στον Κηφισό ενός συλλεκτήριου αγωγού που είχε παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που κατασκευάστηκε. Το σημείο αυτό ήταν φραγμένο και αδρανές, χωρίς καμία παροχετευτική ικανότητα, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση όχι μόνο για τις γειτονιές του Αιγάλεω και για τις γειτονιές και του Περιστερίου και του Χαϊδαρίου, μια και τα νερά σε αυτό τον αγωγό έρχονταν από το Χαϊδαρόρεμα. Ο κεντρικός αυτός συλλεκτήριος αγωγός αποτελεί κομβικό σημείο για το υδραυλικό δίκτυο της Δυτικής Αθήνας και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Αν δεν είχαμε προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό, μια έντονη βροχόπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία, με καταστροφικές πλημμύρες σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγίσουμε τον συγκεκριμένο αγωγό, με κίνδυνο να υπάρξουν ακόμη και φαινόμενα κατολίσθησης. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμαρχο Αιγάλεω Λάμπρο Σκλαβούνο και τις υπηρεσίες του, που συνδράμανε τα μέγιστα για να προσεγγίσουμε το σημείο.

Οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε δεν είναι αποσπασματικές. Εντάσσονται στο ολιστικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, το οποίο θέσαμε σε εφαρμογή για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από αυτές τις παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, για ποιο λόγο δεν είχε καθαριστεί ποτέ έως σήμερα ο αγωγός, απάντησε ότι: «Η ευθύνη δεν μπορεί να είναι απλά λεκτικό τσιτάτο. Την ευθύνη την αναλαμβάνεις και την φέρνεις εις πέρας ή απλά δεν ασχολείσαι με αυτή. Το μπαλάκι και το γαϊτανάκι των αρμοδιοτήτων πρέπει να σταματήσει γιατί λειτουργεί εις βάρος των πολιτών. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αποδείξει, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται και γιατί, αλλά μας ενδιαφέρει όταν θα αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία, να είναι προστατευμένοι οι κάτοικοι της Αττικής».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος δήλωσε πως: «Είναι γεγονός ότι μετά από δεκαετίες επιτέλους καθαρίζεται πλήρως ο Κηφισός. Υπάρχουν αγωγοί, όπως αυτός εδώ, που ήταν εδώ και πολλά χρόνια βουλωμένοι. Δεν γνωρίζαμε πλήρως το μέγεθος του προβλήματος της φραγής που υπήρχε. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας ανοίχθηκε για να προλάβουμε δύσκολες καταστάσεις».

Ολιστική στρατηγική αντιπλημμυρικής προστασίας

Κεντρικός σχεδιασμός της Περιφερειακής Αρχής είναι η αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου και η προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα:

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κύριες δράσεις:
• Ο καθαρισμός δεκάδων κύριων ρεμάτων της Αττικής, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχέτευση υδάτων.
• Η υλοποίηση έργων υποδομής υψηλής στρατηγικής σημασίας, για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Το ολιστικό σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 158 αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων τα 54 έχουν υψηλό δείκτη ωρίμανσης και μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Αυτά τα έργα «θα παλέψουμε να ολοκληρωθούν στη θητεία μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη θωράκιση της Αττικής έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων» όπως τονίζει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου περιβάλλοντος για όλους τους κατοίκους.

Τον κ. Νίκο Χαρδαλιά συνόδευαν στην αυτοψία, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Μίλτος Κύρκος και ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Γιώργος Παυλάκος.
Τον Δήμαρχο Αιγάλεω Λάμπρο Σκλαβούνο, συνόδευε ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Υπηρεσιών Δόμησης, Ηλίας Βαΐου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.