Αυτός είναι ο πασίγνωστος ντράμερ που κατηγορείται για αποπλάνηση ανήλικης σε περιοχή της Αν. Αττικής

Σοκ προκαλεί η υπόθεση του Γιώργου Γιαννόπουλου, ντράμερ του δημοφιλούς ελληνικού ροκ συγκροτήματος «Πυξ Λαξ» που δικαζόταν σήμερα στο Εφετείο Αθηνών για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο κορίτσι όταν το θύμα ήταν ηλικίας 6 έως 8 ετών.

Ο μουσικός είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 12ετη κάθειρξη και σήμερα η δίκη στο Εφετείο πήρε αναβολή για τον Απρίλιο.

Σε δήλωσή της στο enikos.gr η μητέρα της ανήλικης υποστηρίζει ότι «η τελεσίδικη δικαίωση της κόρης μου θα αποτελέσει στην ουσία δικαίωση για πολλά κακοποιημένα παιδιά, ιδίως κορίτσια, τα οποία μπορεί σήμερα να κρατούν ακόμα το στόμα τους κλειστό. Η κόρη μου είναι σήμερα 16,5 ετών και το τραύμα που της επέφερε ο κατηγορούμενος τελώντας επί ενάμισι περίπου χρόνο τις πράξεις για τις οποίες πρωτόδικα καταδικάσθηκε, βαραίνει την ψυχή της ακόμη και σήμερα».

Η ίδια προσθέτει ότι «είναι μια πολύ συγκροτημένη έφηβος, όμως αδυνατεί να κατανοήσει πώς, ενώ αυτό που της έκανε ο δράστης τιμωρείται από το νόμο με σοβαρές ποινές, αυτός είναι ελεύθερος. Η κόρη μου λαμβάνει και σήμερα υποστήριξη για να διαχειριστεί το γιατί. Έχει τόσο εμένα, όσο και τον πατέρα της και τον αδελφό της στο πλευρό της. Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά, όπως και στον πρώτο βαθμό, η αλήθεια θα λάμψει».

Η δήλωση του δικηγόρου της οικογένειας

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου δήλωσε στο enikos.gr ότι «πρόκειται για υπόθεση που εκδικάστηκε με τον προϊσχύσαντα Ποινικό Κώδικα, καθώς συνέβη το χρονικό διάστημα μεταξύ 2011-2013. Το αδίκημα χαρακτηρίστηκε αποπλάνηση ανηλίκου με θύμα ηλικίας κάτω των 12 ετών κατ’ εξακολούθηση (σύμφωνα με το άρθρο 339 του Π.Κ. τιμωρείτο με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Το ίδιο άρθρο, στον μεταρρυθμισμένο τέσσερις φορές από 1/7/2019 και μετά Ποινικό Κώδικα, τιτλοφορείται σήμερα «Γενετήσιες Πράξεις με Ανηλίκους» .

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, «πρωτοδίκως ο δράστης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά. Η οικογένεια αναμένει να δικαιωθεί το κορίτσι της, το οποίο με εξαιρετικό θάρρος και αξιοπρέπεια, 16χρονη μαθήτρια πλέον, διαχειρίζεται το τραύμα επί τόσα χρόνια με την πολύτιμη βοήθεια ειδικών. Ήταν ηλικίας 6 έως περίπου 8 ετών όταν ο κατηγορούμενος τελούσε τις γενετήσιες πράξεις εις βάρος της. Κι όμως, χωρίς καμία περιέγραψε με ακρίβεια το τί υπέστη, το κατέθεσε στην εξειδικευμένη αξιωματικό της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών πολύ σύντομα μετά την πρώτη αποκάλυψή τους στη μητέρα της, όπως και κατά κανόνα συμβαίνει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η εξειδικευμένη με βάση το αρ. 227 του Κ.Π.Δ. παιδοψυχολόγος αστυνομικός έλεγξε την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, δηλαδή εκπόνησε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι το παιδί, 8 ετών τότε, διέθετε φυσιολογικό επίπεδο νοημοσύνης, ωριμότητα να μπορεί να εκφραστεί, να κάνει ολοκληρωμένες σκέψεις, να έχει κάποια πάθηση που να την εμποδίζει να καταθέσει, να μπορεί να διακρίνει πραγματικότητα από φαντασία, να έχει ομαλή οικογενειακή ζωή».

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαϊωάννου, «όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την ικανότητα που έδειξε το κορίτσι, παρά το τραυματικό και διαρκές του συμβάντος, στο να περιγράψει την πράξη (κατά το χρόνο, τον τόπο, την εξακολουθητικότητα, τη συναισθηματική της αντίδραση και τη «σύγχυση» που της προκάλεσε), συνιστούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα της μαρτυρικής κατάθεσης ανηλίκων και τη νομολογία των δικαστηρίων μας στοιχεία αξιοπιστίας που δεν διαφέρουν σημαντικά από την αξιοπιστία μαρτυρίας ενηλίκου».

Ο συνήγορος της οικογένειας της ανηλίκου – θύματος επεσήμανε ότι «η ώρα για να ανοίξουν στόματα και να αρχίσουν να απευθύνονται έγκαιρα και συντεταγμένα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στις αρμόδιες αρχές οι γονείς των παιδιών – θυμάτων είναι πλέον εδώ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ωριμάζει πλέον και στην ελληνική κοινωνία η κουλτούρα της προσφυγής για τέτοιου τύπου αδικήματα. Όλοι, μάλιστα, γνωρίζουμε ότι η ανηλικότητα προστατεύεται απόλυτα και χωρίς περιστροφές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος παιδιών δ ε ν είναι φυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο δικαιούμαστε να σηκώνουμε τους ώμους, ή να το επιμολύνουμε με αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις ενηλίκων. Έχουν τον μεγαλύτερο ίσως “σκοτεινό αριθμό” από τα περισσότερα βαριά εγκλήματα στα σύγχρονα ελληνικά ποινικά χρονικά και αποτελεί επιταγή να γίνονται πλέον ευκρινή, κατακριτά και τιμωρητά».

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Espresso, όλα ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2011, σε παραθεριστική περιοχή της ανατολικής Αττικής. Η οικογένεια της ανήλικης είχε εξοχικό λίγα μέτρα μακριά από αυτό του τότε 60χρονου ντράμερ και βρισκόταν εκεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Ο κατηγορούμενος, και λόγω της αναγνωρισιμότητάς του αλλά και καθώς είναι πατέρας δύο ενήλικων κοριτσιών, θεωρείτο πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2013 όταν η μητέρα της ανήλικης αντιλήφθηκε ότι κάτι “περίεργο” έχει συμβεί μεταξύ του μουσικού και ενός άλλου ανήλικου. Ζευγάρι γειτόνων απαγόρευσαν στο παιδί του να πηγαίνει στο σπίτι του ντράμερ, και αυτό υπήρξε η αφορμή για τη μητέρα της 8χρονης για να ρωτήσει την κόρη της σχετικά με την συμπεριφορά του ντράμερ απέναντί της.

Ξεπερνώντας την αρχική ντροπή του, το παιδί αποκάλυψε ότι «κάθε φορά που πήγαινε στο σπίτι του» τού έβαζε παιδικές ταινίες και βιντεοκλίπ, και όσο αυτό παρακολουθούσε εκείνος «της έπιανε το … και τον …, και κουνούσε τα δάχτυλά του». Άλλες φορές μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Espresso», ο μουσικός φέρεται να της έπιανε το χέρι και «το έβαζε στο …. του για να το χαϊδέψει», «ενώ χάιδευε με τα χέρια του» το στήθος της 8χρονης.

Η μητέρα του παιδιού ανακάλυψε ότι αυτό συνέβαινε συστηματικά και λίγες ημέρες κατήγγειλαν το περιστατικό στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΓΑΔΑ, όπου το κοριτσάκι εξετάστηκε από εξειδικευμένη πραγματογνώμονα αξιωματικό, όπως προβλέπεται, ελέγχθηκε η αντιληπτική της ικανότητα και κατέθεσε τι της συνέβαινε «με τελευταία φορά μία μέρα πριν της πει η μαμά της ότι δεν πρέπει να ξαναπάει εκεί».

Παρά την εμπεριστατωμένη εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του κατηγορουμένου, εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017 απαλλακτικό βούλευμα, το οποίο έβρισκε ανεπαρκείς τις ενδείξεις για όσα είχαν καταγγελθεί. Όμως, ο εισαγγελέας Εφετών, αξιολογώντας ως ανεπέρειστο στον νόμο και ελλειμματικό το βούλευμα αυτό, επεσήμανε τα σφάλματά του και άσκησε έφεση, η οποία οδήγησε σε παραπομπή του ντράμερ τον Αύγουστο του 2017.

Στην πρωτοβάθμια δίκη ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών, τον Απρίλιο του 2019, ο κατηγορούμενος κρίθηκε κατά πλειοψηφία 5-2 ένοχος αποπλάνησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη και του επεβλήθη ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά. Ο κατηγορούμενος όμως άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, υπό τον όρο της εμφάνισής του στο Α.Τ. της κατοικίας του δύο φορές τον μήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Espresso», ο μουσικός πρωτόδικα επικαλέστηκε την απουσία μαρτύρων, ενώ κυρίως προσπάθησε να βγάλει το παιδί «τρελό», ισχυριζόμενος ότι ήταν καταθλιπτικό, χειριστικό και ότι «κάπου αλλού τα είχε δει αυτά που του καταμαρτυρεί».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.