Αγιά Σοφιά: Ετσι θα “σβήσουν” τις μοναδικής αξίας αγιογραφίες για να μετατραπεί η Εκκλησία σε τζαμί

Μετά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσοϊ στην Αγιά Σοφιά σε άμεση εφαρμογή μπαίνουν τόσο τα μέτρα όσο και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι αγιογραφίες, οι τοιχογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά, αφού σύμφωνα με τους κανόνες της μουσουλμανικής πίστης δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εικόνες στο χώρο προσευχής.

Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν τόσο της λειτουργία του ναού ως τζαμί, όσο και τις ανάγκες λειτουργίας ως τουριστικού τόπου, αφού ο ναός της Αγιά Σοφιάς είναι ένα από τα πρώτα σε επισκεψιμότητα μέρη στην Τουρκία, από επισκέπτες όλων των δογμάτων και αποφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατομμύρια τούρκικες λίρες.

Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας έχει δώσει λεπτομερείς οδηγίες μετά την πρωτοφανή απόφαση Ερντογάν που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο να μετατραπεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο σε τόπο προσευχής και μάλιστα σε μια πόλη που έχει χιλιάδες λατρευτικούς χώρους.

Η θρησκευτική επιτροπή σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρχει κανένα πρόσκομμα στην επίσκεψη όσων το επιθυμούν στο τζαμί όταν αυτή θα συμβαίνει σε ώρες εκτός προσευχής. Στο ναό θα λειτουργούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες και μάλιστα έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία για την πρώτη πανηγυρική προσευχή που θα τελεστεί στις 24 Ιουλίου.

Η κανονικότητα των πέντε προσευχών την ημέρα θα είναι αδιατάρακτη από τουρίστες και αλλόθρησκους επισκέπτες και τα έργα τέχνης του ναού θα καλύπτονται.

Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι αγιογραφίες

Πλήρης αγιογραφιών, τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, ο ναός θα πρέπει να “προσαρμοστεί” στις επιταγές του μουσουλμανικοπύ ιερού χώρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να φαίνονται πρόσωπα αγίων παρά μόνο διακοσμητικά, οπότε οι αγιογραφίες θα “συσκοτίζονται” με τα -όπως τα αποκάλεσαν οι Τούρκοι ιθύνοντες- κατάλληλα μέσα. Οι ειδικοί ήδη εργάζονται από την Παρασκευή, οπότε και ο ναός έκλεισε και δε λειτουργεί πλέον ως μουσείο σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν. Μάλιστα την Παρασκευή πλήθος κόσμου σε μια επείδειξη δύναμης συγκεντρώθηκε για να προσευχηθεί στον εξωτερικό χώρο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απόφασης του Τούρκου προέδρου.

Ο τρόπος που έχει επιλεγεί για να καλύπτει τα έργα τέχνης του ναού, είναι όπως γράφει και ο τουρκικός τύπος μια κουρτίνα φωτός, η οποία θα σκιάζει τις εικόνες, ενώ αποκλείστηκαν τρόποι όπως η κάλυψή τους με πανιά και γενικώς μέθοδοι στις οποίες επεμβαίνει το ανθρώπινο χέρι, κάτι που θα ξεσήκωνε κυριολεκτικά τους αρχαιολόγους και συντηρητές σε όλο τον κόσμο

Μοναδικά έργα τέχνης – Σήμα κινδύνου από τους συντηρητές

Η εξέλιξη του ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου της Αγια Σοφιάς συνδέεται με επεμβάσεις των αυτοκρατόρων μέσα από τις οποίες αποτυπώθηκε η ιδέα για τη θέση του αυτοκράτορα στην Οικουμένη και διαμορφώθηκε ένα πρότυπο χριστιανικού ηγεμόνα. Τα ψηφιδωτά αποτελούν, επίσης, αντιπροσωπευτικά δείγμα της κωνσταντινουπολίτικης μνημειακής τέχνης, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της αυτοκρατορίας αλλά και ευρύτερα. Χριστολογικές και αγιολογικές εικόνες ενδέχεται να έκαναν την εμφάνισή τους στο ναό σύντομα μετά το θάνατο του Ιουστινιανού, αν λάβουμε υπόψη τις μαρτυρίες των μεταγενέστερων πηγών πηγές για σκηνές από την Καινή Διαθήκη που ιστορήθηκαν κατά παραγγελία του Ιουστίνου Β΄ (565 – 578) και για την καταστροφή αγιολογικών ψηφιδωτών από τον εικονομάχο πατριάρχη Νικήτα το 768.

Η ελαχιστοποίηση της παρέμβασης που απαιτείται και η “σπαζοκεφαλιά” που έχουν να λύσουν οι ειδικοί φανερώνει ότι η απόφαση Ερντογάν είναι περισσότερο ένας μοχλός πίεσης και επίδειξη δύναμης παρά μια σοφά μελετημένη απόφαση που αφορά τη θρησκεία. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχζουν διατυπώσει την άποιψη ότι η κίνηση Ερνογάν δεν ήταν απαραίτητο να γίνει αφού υπάρχει ακριβώς απέναντι το πελώριο Σουλταναχμέτ, το διάσημο στον κόσμο των μουσουλμάνων “Μπλε Τζαμί”.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.