Άγιο Φως: Κανονικά η υποδοχή του το Μεγάλο Σάββατο

Κανονικά, αν και όχι με την επισημότητα άλλων χρόνων, θα γίνει η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Αθήνα το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, όπως είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσσης.

«Το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά, όχι με την επισημότητα που γινόταν παλαιότερα και γιατί πρώτα απ’ όλα μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία» τόνισε. Στο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο βοηθός του και εκπρόσωπος της εκκλησίας της Ελλάδος, περιέγραψε ο κ. Βλάσσης.

Στην Ελλάδα θα το παραλάβει ο ίδιος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, «θα γίνει προσπάθεια να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ελλάδος, σίγουρα όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα υπάρχουν ειδικές πτήσεις για να το μεταφέρουν, όποιες είναι προγραμματισμένες και όπου μπορεί να πάει θα πάει».

Στο μεταξύ, τα νέα περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Παιδείας και Υγείας προβλέπονται για το διάστημα από τις 12 έως και τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, απαγορεύονται παρουσία κοινού όλες οι ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Ωστόσο, η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση της Ιεράς Συνόδου για την πραγματοποίηση των λατρευτικών συνάξεων χωρίς την παρουσία πιστών. Ετσι, λοιπόν, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (π.χ. ιεροψάλτης), των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Πάντως, απαγορεύεται ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κ.λπ.

Παράλληλα, απαγορεύεται η επίσκεψη των προσκυνητών (ατομικά ή ομαδικά) στα μοναστήρια. Επιτρέπεται, όμως, η τέλεση λειτουργιών σε αυτά κεκλεισμένων των θυρών.

Τέλος, έως και τις 20 Απριλίου επιτρέπεται και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

eleftherostypos.gr