Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει σήμερα με σούπερ μάρκετ, μαγαζιά, τράπεζες – Τα ωράρια λειτουργίας

Αργία αλλά όχι για όλους αποτελεί η σημερινή Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 2023, προκαλώντας, για ακόμα μια χρονιά, σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τη λειτουργία σε μαγαζιά και σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος αποτελεί επίσημη αργία για τους εργαζόμενους σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, τους τραπεζικούς υπαλλήλους, αλλά και όσους μισθωτούς εργάζονται στους παρακάτω κλάδους:

Βιβλιοπωλείων
Διαγνωστικών Κέντρων
Δημοσιογράφους Περιοδικών
Εργοδηγούς Σχεδιαστές
Οίκων Ευγηρίας
Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλίας κ.λπ.
Ηλεκτροτεχνίτες Βιομηχανίας και Καταστημάτων
Θυρωρούς
Καπνοβιομηχανιών
Κλινικών
Ξυλεμπορικών Καταστημάτων (Αθηνών – Πειραιώς – Περιχώρων)
Περιοδικών
Πετρελαιοειδών επιχειρήσεων
Πρακτορείων Ναυτιλιακών κλπ.
Ραδιοηλεκτρολόγους – Ραδιοτεχνίτες βιομηχανίας
Ραδιοφωνικών Σταθμών
Ραδιοφώνου Τεχνικούς
Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών Γραφείων
Τηλεοπτικών Σταθμών
Τηλεοράσεως τεχνικούς Β. Ελλάδος
Τυπογράφους Επαρχιακών Εφημερίδων
Φορτοεκφορτωτές Ημερήσιων Εφημερίδων
Φροντιστηρίων Μέσης, Ανώτερης, Ανώτατης Εκπαίδευσης, και Ξένων Γλωσσών
Φωτοστοιχειοθέτες
Χειριστές βιομηχανικών κ.λπ. επιχειρήσεων, Λατομείων Πέτρας-Μαρμάρου και Τεχνικών Έργων.
Αγίου Πνεύματος 2023: Τι γίνεται με μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος δεν επιφέρει μεταβολές στη λειτουργίας τους.

Με λίγα λόγια, όσοι επιθυμούν την ημέρα αυτή να κάνουν τα ψώνια τους είτε στα μαγαζιά, είτε στο σούπερ μάρκετ, θα μπορούν να τα κάνουν κανονικά.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τα εμπορικά καταστήματα έως τις 15:00. Τα μεγάλα εμπορικά και τα malls έως τις 20:00 το βράδυ.

Δημόσιο και τράπεζες δεν λειτουργούν, ενώ στην Θεσσαλονίκη με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης θα παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά. Για τις άλλες πόλεις επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε Εμπορικού Συλλόγου αν θα λειτουργήσουν ή όχι τα καταστήματα.

Αγίου Πνεύματος 2023: Πώς πληρώνεται η αργία

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος 2023

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει.

Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού. Είναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση. Το Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως (381), γνωστότερο ως «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις: Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων και ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2023

Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.