Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση σε Ραφήνα & Μάτι – Τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες για τα καμένα

Κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες καμένων σπιτιών στο Μάτι, τα οποία βρίσκονται σε ρέματα, παράκτια ζώνη και δασικές εκτάσεις, ώστε να μετακινηθούν και να χτίσουν τη νέα κατοικία τους σε «καθαρή» περιοχή, είναι ένα από τα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Υπολογίζεται ότι το 10% των περίπου 2.000 «κόκκινων» κτιρίων βρίσκεται μέσα σε ρέματα και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ενώ ένα μέρος από αυτά έχουν χτιστεί με νόμιμη άδεια, παρά τις απαγορεύσεις του νόμου!

Στόχος είναι η πολεοδομική αναγέννηση της πυρόπληκτης περιοχής, που αναπτύχθηκε χωρίς σχέδιο με αποτέλεσμα να μην έχει δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους και να μην υπάρχουν προσβάσεις προς τις ακτές. Οι μελέτες για την οργάνωση του οικισμού είχαν μείνει στα χαρτιά από το 1992.

Το σχέδιο για το νέο Μάτι θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και με διαδικασίες fast track, ώστε να θεσμοθετηθεί σε έναν χρόνο. Οι βασικές κατευθύνσεις θα γίνουν πολύ νωρίτερα γνωστές, για να ανοίξει ο δρόμος της γρήγορης αποκατάστασης των καμένων κατοικιών. Θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρουν αποζημίωση και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ρύθμιση που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και σε άλλες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός του 1999.

Το πρώτο μέτρο

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε το πρώτο μέτρο για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων, που συνδέεται με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική, καθώς και την οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων, που ολοκληρώθηκε μέσα σε 2,5 μήνες.

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα αρμόδια δασαρχεία και να πάρουν βεβαίωση ότι το ακίνητό τους δεν βρίσκεται σε δασική περιοχή, η οποία είναι προϋπόθεση για να ζητήσουν την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας. Δικαιούχοι αυτής της διευκόλυνσης είναι όσοι έχουν ακίνητα τα οποία στους αναρτημένους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε ζώνη ΑΑ (ανέκαθεν μη δασική) και εφόσον τα καμένα σπίτια έχουν χτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια.

Αφορά επίσης ακίνητα σε περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο ή σε δηλωμένες οικιστικές πυκνώσεις. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Διευκολύνουμε όσους έχασαν τα σπίτια τους στις πυρκαγιές», διευκρίνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περί ιδιαίτερης μεταχείρισης των πυρόπληκτων. Σε κανονικές συνθήκες, οι ιδιοκτήτες μπορούν να πάρουν τη βεβαίωση από το δασαρχείο μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, που γίνεται έξι μήνες μετά την ανάρτησή τους.

Σχετικά με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τους παράνομους οικισμούς που έχουν αναπτυχθεί σε δασικές περιοχές, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και διευκρίνισε ότι οι περιοχές δεν θα ενταχθούν στο σχέδιο, αλλά θα χαρακτηριστούν «ειδικοί χώροι εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό ζήτημα που αφέθηκε να χρονίζει και όχι μόνο δεν λύθηκε τόσα χρόνια, αλλά το ανατροφοδοτούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε ο Σ. Φάμελλος και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου και τις συνεχείς παρατάσεις, το 10% των δήμων δεν κατέθεσαν, ως όφειλαν από τη νομοθεσία, τα όρια των οικιστικών πυκνώσεων. «Οικιστική πύκνωση υπάρχει μόνον εφόσον δηλωθεί από τον αρμόδιο δήμο», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μείνουν εκτός των ρυθμίσεων οι δήμοι που αδιαφόρησαν για τους πολίτες τους, υποσχέθηκε όμως ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να γίνουν διορθώσεις σε λανθασμένα στοιχεία που υποβλήθηκαν.

Τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες για τα καμένα

Πάνω από 14.000 χιλιάδες στρέμματα έπληξε η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην Ανατολική Αττική, από τα οποία 4.322 στρέμματα είχαν καεί πάλι στο παρελθόν, 5.808 στρέμματα είναι δημόσια και ιδιωτικά δάση, ενώ 157 στρέμματα είναι άλση, πάρκα και δασωμένοι αγροί. Διαφορετική είναι η εικόνα στη Δυτική Αττική, όπου χάθηκαν σχεδόν 53.000 στρέμματα, από τα οποία περισσότερα από 42 χιλιάδες κάηκαν για πρώτη φορά.

Τα νέα στοιχεία της οικολογικής καταστροφής αποτυπώνονται στην υπουργική απόφαση για τις αναδασωτέες εκτάσεις που συνοδεύουν τους δασικούς χάρτες σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Προβλέπεται εξάμηνη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων και στη συνέχεια θα γίνει η κύρωση των μη αμφισβητούμενων περιοχών.

Εκτός από τη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, περιοχές στις οποίες ανήκει διοικητικά το Μάτι, έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών στην Αττική (Πικέρμι, Ζωγράφου, Βύρωνας, Καισαριανή, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Μελίσσια και Φιλοθέη), στα Μέγαρα, στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, στις Κυκλάδες (Αδάμαντας Μήλου, Ανάφη, Ανω Μερά Μυκόνου, Σίκινος, Ανω Μεριά Φολεγάνδρου, Βόθωνας, Βούρβουλος, Εξω Γωνιά, Ημεροβίγλι, Θήρα, Θηρασιά, Καρτεράδος, Μεσαριά και Οία της νήσου Θήρας).

Με τροπολογία που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, δίνεται παράταση ώς τις 15 Ιανουαρίου για χάρτες που έχουν ήδη αναρτηθεί στα Τρίκαλα, στον Δήμο Νέστου, στην Ανατολική Αττική (Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη και Ψυχικού), στη Δυτική Αττική (Ελευσίνα, Μαγούλα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Ερυθρές και Βίλια) και στον Κορυδαλλό.

Από τις 5.500 προσλήψεις συμβασιούχων επιστημόνων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, το 10% θα καλύψει θέσεις στον τομέα του περιβάλλοντος για να ενισχυθούν τα δασαρχεία, οι φορείς των προστατευόμενων περιοχών και οι υπηρεσίες διαχείρισης υδατικών πόρων.

efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.