Αγωνία στις επιχειρήσεις για το Δώρο Χριστουγέννων – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η αγορά «στενάζει» και αγωνιά. Η πανδημία του κορονοϊού και το παρατεταμένο lockdown, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί κατά διαστήματα και λειτουργούν ως «τονωτικές ενέσεις», έχουν αφήσει «βαρύ» το αποτύπωμά τους στις επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολλές είναι εκείνες – κυρίως μικρομεσαίες- που υψώνουν κραυγή αγωνίας για τη ζημία που έχουν υποστεί και την επόμενη ημέρα που προμηνύεται δύσκολη, ενώ δηλώνουν αδυναμία καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων.

Οι εργαζόμενοι περιμένουν το Δώρο Χριστουγέννων για να πάρουν οικονομική ανάσα και να μπορέσουν να καλύψουν βασικές ανάγκες ή να τακτοποιήσουν υποχρεώσεις (φορολογικές, ασφαλιστικές κ.α.) καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν επιβαρυνθεί, αφού πολλοί εξ αυτών είτε εργάζονται λιγότερες ώρες ή έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας και έχουν ως έσοδο τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού από το κράτος.

Στον αντίποδα πολλές επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με οικονομικές δυσχέρειες είτε επειδή έχουν κλείσει με κρατική εντολή ή επειδή έχουν πληγεί σημαντικά από το lockdown που επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, υποστηρίζουν ότι για εκείνες η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί επιβάρυνση και ζητούν να ληφθεί αυτό υπόψη από την Πολιτεία και να τους διευκολύνει.

Όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί υποχρεωτικά έως τις 21 Δεκεμβρίου, ειδάλλως οι εργοδότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και ποινικές κυρώσεις. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης επιχείρησης σε πηγαδάκια με συναδέλφους του «αν δεν το καταβάλουμε, θα περάσουμε Αυτόφωρο, θα πάμε φυλακή». Άλλωστε κάθε χρόνο οι καταγγελίες πέφτουν… βροχή από εργαζομένους στους οποίους δεν τούς καταβλήθηκε το Δώρο Χριστουγέννων ή τούς δίνεται κανονικά και μετά οι εργοδότες το ζητούν πίσω. Πολλοί υπό τον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται να το επιστρέψουν. Φέτος, λόγω και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας οι αρμόδιες Αρχές είναι σε ακόμη μεγαλύτερη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ανάλογα φαινόμενα.

Δείτε ακόμα:  Μίνα Γκάγκα: Περιοδεία σε νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ – «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά»

Πληθαίνουν τα αιτήματα

Τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν τα αιτήματα φορέων της αγοράς σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στον RealFm 97,8 είπε για την πρόταση που έχει κάνει για παράταση στην καταβολή της αναλογίας του Δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη, όπως δόθηκε και για το Δώρο του Πάσχα, έως την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30/3/2020 ΚΥΑ, δεδομένου ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα. Μάλιστα η συγκεκριμένη πρόταση έχει συμπεριληφθεί σε επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, με κοινοποίηση στα επιμελητήρια της χώρας.

Δείτε ακόμα:  Υποπαραλλαγή Όμικρον: Γιατί αποκαλείται «stealth» -Τι τη διαφοροποιεί από το βασικό στέλεχος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθοδοσίου. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζητεί επίσης, είτε να δοθεί παράταση στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, όπως έγινε και με το Δώρο του Πάσχα αντίστοιχα ή να τους επιδοτήσει το κράτος ώστε να μπορέσουν να το δώσουν οι εργοδότες. Οι εισηγήσεις αυτές έχουν ήδη «φτάσει» στους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων και των συναντήσεων φορέων της αγοράς μαζί τους.

Πηγές αναφέρουν ότι τα αρμόδια υπουργεία αξιολογούν και εξετάζουν τις εν λόγω προτάσεις και αναμένεται να δουν αν μπορεί να γίνει κάτι έστω και τώρα. Από τη μία πλευρά ναι μεν κατανοούν ότι η αγορά χρειάζεται επιπλέον «ανάσες», αλλά από την άλλη πλευρά στο επίκεντρο βρίσκονται και οι δυσκολίες των εργαζομένων.

Δώρο Χριστουγέννων

Όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά σε όλους τους εργαζομένους από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Δείτε ακόμα:  Λύτρας για βιασμό 24χρονης: «Αν βρεθεί DNA από δεύτερο άνδρα θα φάνε ισόβια» (βίντεο)

Όσον αφορά στους εργαζομένους που βγήκαν ή θα βγουν σε αναστολή, ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν.

Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας θα πληρώσει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες, δηλαδή από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο – και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

Όσον αφορά, στο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αφορά σε μόνο έναν από τους οκτώ μήνες – τον μήνα Δεκέμβριο – ανέφερε ο Υπ. Εργασίας, θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο. Επιδίωξή της κυβέρνησης είναι η καταβολή της 2ης δόσης του κρατικού επιχορηγούμενου Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή (σ.σ. το Δεκεμβρίου) από τις 12 Ιανουαρίου. Διευκρινίζει, επίσης, ότι επιχειρήσεις οι οποίες λειτούργησαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα χωρίς αναστολές συμβάσεων εργασίας θα πληρώσουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων εμπρόθεσμα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

enikonomia.gr