Ακριβότερες έως 30% οι διακοπές στην Ελλάδα – Ξαπλώστρες από «χρυσάφι» και στην Αν. Αττική!

Θάλασσα, ξαπλώστρα, ουζάκι δίπλα στο κύμα και εκλεκτοί μεζέδες μερικά από τα πιο βασικά συστατικά του ελληνικού καλοκαιριού.

Όμως, φέτος, το ελληνικό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται και από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ενός μπάνιου σε οργανωμένη παραλία. Το ανεβασμένο κόστος της… ξαπλώστρας δεν απασχολεί, όμως, μόνο τον μέσο Έλληνα, αλλά και τους τουρίστες που φέτος θα κάνουν μαζική απόβαση στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικων του κλάδου του τουρισμού.

Φόβος των παραγόντων της αγοράς είναι μήπως οι συνεχόμενες αυξήσεις επηρεάσουν αρνητικά τις κρατήσεις από το εξωτερικό.

Το αφιέρωμα του γερμανικού Τύπου στην ακριβή… Ελλάδα
Καθώς η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό εδώ και χρόνια για τους Γερμανούς πολίτες, η Βαυαρική Ραδιοφωνία BR στην ιστοσελίδα της φέτος επέλεξε να μνημονεύσει τις διακοπές στην Ελλάδα για τους ονειρικούς προορισμούς της, αλλά για τις τιμές που έχουν πάρει την ανιούσα.

«Μετά από τα χρόνια της πανδημίας πολλοί πηγαίνουν στον ηλιόλουστο νότο. Όμως οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας γίνονται αισθητές και στην Ελλάδα. Αυτό κάνει τις διακοπές στην Ελλάδα έως και 30% πιο ακριβές» αναφέρει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της BR.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σύμφωνα με τον τουριστικό σύνδεσμο ΣΕΤΕ οι τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί φέτος από 10 έως 30%. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά. Ωστόσο οι ξενοδόχοι έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα (…) Aλλά δεν αυξάνονται μόνο οι τιμές των ξενοδοχείων. Πέρυσι οι παραθεριστές σε δημόσιες παραλίες της Κρήτης, δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, πλήρωναν κατά μέσο όρο επτά ευρώ για ομπρέλα και ξαπλώστρα. Το σετ αυτό κοστίζει πλέον δέκα ευρώ, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ακριβύνουν κι άλλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχουν ακριβύνει φέτος κατά 25 με 30% σύμφωνα με τον τουριστικό σύνδεσμο».

Αλλά και για το φαγητό θα πρέπει οι τουρίστες να βάλουν «πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» παρατηρεί η BR.

«Ένα απλό παράδειγμα δίνει το πιο δημοφιλές ελληνικό street food, το σουβλάκι. Για την ώρα κοστίζει κατά μέσο όρο 3,5 ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο 2,40 ευρώ». Κλείνοντας το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Ο υψηλός πληθωρισμός έχει κι άλλες συνέπειες για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα. Υπάρχει έλλειψη πάνω από 50.000 εργαζομένων, κυρίως βοηθητικού προσωπικού. Στις αρχές Μαΐου ο κλάδος φοβόταν ότι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θα έχει συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Ξαπλώστρα για υψηλά βαλάντια

Το γερμανικό δημοσίευμα δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ένα γρήγορο search στον τιμοκατάλογο των οργανωμένων παραλιών της αθηναϊκής ριβιέρας και της Χαλκιδικής το πιστοποιεί.

Όσοι θα θελήσουν να περάσουν μία ζεστή ημέρα σε κάποια από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η ξαπλώστρα είναι πια.. ακριβό σπορ.

Μάλιστα, σε κάποιες ένα σετ ξαπλώστρας μπορεί να κοστίζει πιο πολύ και από τα εισιτήρια για μονοήμερη στην Αίγινα!

Ενδεικτικά οι τιμές στην Αττική

Αστέρα Βουλιαγμένης (Astir Beach)

Καθημερινές

Τιμή σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα): 50 ευρώ

Σαββατοκύριακα και αργίες

Τιμή σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα): 80 ευρώ

Παιδιά 4-12 ετών: 20 ευρώ

Τιμές για online κρατήσεις:

Καθημερινές

Πρώτη σειρά: 80 ευρώ

Δεύτερη σειρά και πίσω: 70 ευρώ

Σαββατοκύριακο

Πρώτη σειρά: 160 ευρώ

Δεύτερη σειρά και πίσω: 140 ευρώ

Ζen Beach, Καβούρι

Καθημερινές:

Πρώτη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 55 ευρώ

Δεύτερη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 45 ευρώ

Τρίτη σειρά και πίσω- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία, κοστίζει 35 ευρώ

Krabo Beach, Καβούρι

Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες τις καθημερινές: 60 ευρώ

Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες τα Σαββατοκύριακα: 120 ευρώ

Έξτρα πουφ: 30 ευρώ

Σαββατοκύριακα:

Πρώτη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 65 ευρώ

Δεύτερη σειρά- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 55 ευρώ

Τρίτη σειρά και πίσω- Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία, κοστίζει 45 ευρώ

Dot Beach, Βούλα

Σετ ομπρέλα: 40 ευρώ

Σετ ομπρέλα πρώτη σειρά: 50 ευρώ

APOLLON BEACH, Καβούρι

Καθημερινές: 39 ευρώ το σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα)

Σαββατοκύριακα και αργίες: 42 ευρώ το σετ (2 ξαπλώστρες – 1 ομπρέλα)

Αegeon Beach, Σούνιο

Καθημερινές: Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 20 ευρώ

Σαββατοκύριακο: Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 30 ευρώ

Ένα κομμάτι της παραλίας έχει μετατραπεί σε VIP ζώνη με εντελώς διαφορετική τιμολόγηση

EverEden Beach, Ανάβυσσος +

Καθημερινές

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 10 ευρώ

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στο deck: 25 ευρώ

Κρεβάτι στην παραλία: 30 ευρώ

Σαββατοκύριακο

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στην παραλία: 25 ευρώ

Σετ (2 ξαπλώστρες και 1 ομπρέλα) στο deck: 50 ευρώ

Κρεβάτι στην παραλία: 60 ευρώ

Υπάρχουν βέβαια και οι παραλίες στον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τη Βάρκιζα, όπου πληρώνεις είσοδο από 5 έως 8 ευρώ, χωρίς ωστόσο να είναι εξασφαλισμένη η ξαπλώστρα.

Χαλκιδική

Δύσκολα είναι φέτος και στην Χαλκιδική. Σαν να μην έφτανε η άνοδος στις τιμές των καυσίμων, οι εκδρομείς θα πρέπει να υπολογίσουν και τα έξοδα στην παραλία, τα οποία φαίνεται να είναι πολλά για μία μέση οικογένεια ή για παρέες νέων.

Έως και 50 ευρώ για μία ξαπλώστρα μπροστά στη θάλασσα

Ενδεικτικά, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, το οποίο είναι σε πιο κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, γνωστά beach bar χρεώνουν έως και 50 ευρώ την ξαπλώστρα, αν βρίσκεται στις δύο μπροστινές σειρές της παραλίας, όπως στην περίπτωση συγκεκριμένης επιχείρησης στο Πευκοχώρι, σύμφωνα με το thestival.gr

Σε παρόμοια κλίμακα κυμαίνονται οι τιμές και στα beach bar στην Επανομή. Σε κάποια μάλιστα συστήνεται η κράτηση ξαπλώστρας, λίγες μέρες πριν την επίσκεψη. Η ξαπλώστρα και εκεί κοστολογείται στα 50 ευρώ, εφόσον βρίσκεται στην πρώτη σειρά της παραλίας. Αν πάλι επιλέξετε ξαπλώστρες λίγο πιο πίσω από την πρώτη σειρά, τότε η τιμή πέφτει σταδιακά, καθώς η δεύτερη σειρά κοστολογείται στα 45 ευρώ, ενώ στις τελευταίες σειρές οι τιμές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ.

Πιο προσιτές οι τιμές στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής

Παρότι και στο δεύτερο «πόδι» της Χαλκιδικής παρατηρείται σε γνωστά beach bar η πολιτική ελάχιστης κατανάλωσης ή χρέωση της ξαπλώστρας, οι τιμές φαίνεται να είναι καλύτερες.

Ενδεικτικά, σε beach bar”, σε ένα ειδυλλιακό μέρος στη Βουρβουρού, ισχύει μόνο ελάχιστη κατανάλωση 5 ευρώ ανά άτομο, δηλαδή στην τιμή του καφέ, χωρίς να χρεωθεί ο πελάτης επιπλέον για την ξαπλώστρα.

Σε μπαρ, κοντά στην παραλία Αρμενιστής, οι ξαπλώστρες χρεώνονται ανάλογα τη σειρά, με την πιο φθηνή να κυμαίνεται στα 9 ευρώ, ενώ η ακριβότερη αγγίζει τα 23 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι πολλά beach bar ανεβάζουν κατακόρυφα τις τιμές τους για μία ξαπλώστρα, υπάρχουν και αντίστοιχα στη Χαλκιδική τα οποία (ευτυχώς) δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα την πολιτική χρέωσης της ξαπλώστρας.

Μύκονος

Η Μύκονος ανέκαθεν ήταν ο προορισμός για χλιδάτες διακοπές. Έτσι και φέτος ένα μπάνιο σε μία από τις πασίγνωστες παραλίες της θα κοστίζουν στον μέσο Έλληνα τουλάχιστον ένα μηνιάτικο!

Έτσι, αν θες να απλώσεις την πετσέτα σου στις πιο in παραλίες θα πρέπει να δώσεις εκατοντάδες ευρώ.

Για παράδειγμα στο Principote ένα σετ κοστίζει 140 ευρώ για δύο άτομα.

Στο Nammos για να κάτσεις στην πρώτη σειρά, το κόστος είναι 300 ευρώ για δυο ξαπλώστρες. Από τη δεύτερη έως και πέμπτη σειρά, η τιμή είναι χαμηλότερη, καθώς πρέπει να διαθέσεις 210 ευρώ για το σετ.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.