Αλέξανδρος Νικολόπουλος: H διελκυστίνδα πληθωρισμός ή ύφεση

Εν μέσω πληθώρας ενδείξεων για επιβραδυνόμενη ανάπτυξη, η οικονομία των ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου βρίσκεται στο σταυροδρόμι σημαντικών θεμάτων. Κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα, οπωσδήποτε θα δοθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Με τα στοιχεία των μεταβολών του ΑΕΠ β’ τριμήνου αλλά και την συνεδρίαση της FED στις 27 Ιουλίου, η οποία σύμφωνα με τις προθεσμιακές αγορές αναμένεται με πιθανότητα 71,5% να προβεί σε αύξηση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,75%.

Στην παρούσα αντιφατική συγκυρία από μάκρο-δεδομένα, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την ακόμη ισχυρή (τεταμένη) αγορά εργασίας των αναπτυγμένων οικονομιών, στις ΗΠΑ την αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων 10ετίας-2ετίας και τον ταχύτατο περιορισμό της διαφοράς της απόδοσης 10ετίας-3μήνου (σημαντική προειδοποίηση για ύφεση) και την σε αποπληθωρισμένη βάση υποχώρηση της ετήσιας μεταβολής των λιανικών πωλήσεων σε αρνητικό έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό οι μετοχικές και ομολογιακές αγορές θα συνεχίσουν να παλινωδούν για το υπόλοιπο του έτους, στον απόηχο της διελκυστίνδας υψηλός πληθωρισμός/επερχόμενη ύφεση.

Οι διακυμάνσεις των μακρινών λήξεων των κρατικών ομολόγων θα συνεχίζουν να εναρμονίζονται με την ροή των εκάστοτε μάκρο-στοιχείων (η ανακοίνωση δεδομένων πληθωριστικών ή ισχυρής ανάπτυξης θα ωθεί τις αποδόσεις υψηλότερα και η επικράτηση υφεσιακών ενδείξεων θα πιέζει τις αποδόσεις χαμηλότερα).

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι στο επίπεδο των αποδόσεων έχει προεξοφληθεί με υπερβολικό ζήλο η συνέχιση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού ή της παραμονής του επι μακρόν σ’ αυτά τα ύψη.

Στο πεδίο των μετοχικών δεικτών, το επόμενο διάστημα ο S&P 500 θα δοκιμάσει με αλλεπάλληλες προσπάθειες να διασπάσει ανοδικά το βραχυπρόθεσμο ανάχωμα των 3950 μονάδων, η δε ενδεχόμενη επιτυχία του εγχειρήματος θα οδηγήσει στο επόμενο όριο του 4150.

Να επαναλάβουμε ότι η από την αρχή του έτους άνοδος της χρηματοοικονομικής ευθραυστότητας και η επικρατούσα αβεβαιότητα, μόνο ευκαιρίες δημιουργεί και η επένδυση σε τέτοιες συνθήκες ανταμείβει αδρά.

Ευρώπη

Ανάκαμψη 1,6% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο μετά την κατά 2,5% υποχώρηση του προηγούμενου μήνα. Τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, σημείωσαν αύξηση 6,8%, τα διαρκή 6,3%, η παραγωγή ενέργειας 1,5% και των κεφαλαιουχικών αγαθών 0,9%. Παρα την συνολική αύξηση, στην Γερμανία παρατηρήθηκε πτώση 1,4%. Μετά την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της Ιρλανδίας (13,9%) δεύτερη ήταν η Ελλάδα με ποσοστό μεταβολής 2,6%.
Γαλλία

Νέο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σκαρφαλώνοντας στο 6,5% από το 5,8% του προηγούμενου μήνα.

Αμερική
ΗΠΑ

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε και πάλι με το ισχυρό μηνιαίο άλμα του ο πληθωρισμός του Ιουνίου μεταβαλλόμενος κατά 1,3%. Η ετήσια μεταβολή ήταν της τάξης του 9,1%. Οι τιμές της ενέργειας ανηφόρησαν στην διάρκεια του μήνα κατά 7,5% και τα τρόφιμα κατά 1%. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε ήπια για τρίτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 5,91% από 6,01%. Το προσμετρώμενο μερίδιο των αγαθών στην αύξηση από την αρχή του έτους βαίνει μειούμενο, ενώ αυτό των υπηρεσιών ενισχύθηκε σε ύψη ρεκόρ.

Στο επίπεδο των 244 χιλ από 235 χιλ, σκαρφάλωσε ο αριθμός των αρχικών αξιώσεων για επίδομα ανεργίας (initial jobless claims). Το επίπεδο αυτό έφερε το μέσο όρο των 4ων εβδομάδων στο ύψος των δεδομένων του Δεκεμβρίου του 2021 και αρχίζει να εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την περαιτέρω πορεία ενδυνάμωσης της αγοράς εργασίας ή ακόμη και μιας αναστροφής της ισχύος της.

Στο 11,2% κλιμακώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών παραγωγού από 10,84% τον προηγούμενο μήνα. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού υψηλότερο του 10%.

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα οι αποπληθωρισμένες λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά. Η ετήσια υποχώρηση τους κατά 0,4%, αποτελεί σημαντικό δείκτη μετριασμένου σθένους της αμερικανικής οικονομίας. Στο παρελθόν οι υποχωρήσεις της ετήσιας μεταβολής σε αρνητικά επίπεδα σηματοδοτούσε την έλευση μιας ύφεσης.
Υψηλότερος κατά 4,2% ήταν τον Ιούνιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization), ανήλθε στο 80,05% επίπεδο 0,6 ποσοστιαίων μονάδων ανώτερου του μακροπρόθεσμου μέσου όρου του διαστήματος 1972-2021.

Ασία
Κίνα

Στα 97,9 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο από 78,8 δις τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές εξέπληξαν με την ετήσια μεγέθυνση τους κατά 17,9% και οι εισαγωγές μεταβλήθηκαν οριακά κατά 1%. Η ισχύς των εξαγωγών αναμένεται να υποχωρήσει στην διάρκεια του β’ εξαμήνου.
Με σημαντική επιβράδυνση διαμορφώθηκε το ΑΕΠ β’ τριμήνου. Λόγω της έκρηξης της Όμικρον η ετήσια μεταβολή του ανήλθε στο 0,4% σε σύγκριση με το 4,8% του α’ τριμήνου. Η εικόνα όμως του Ιουνίου δεν συνάδει με τα απογοητευτικά δεδομένα των μηνών Απριλίου και Μαΐου. Η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε ευρέως με την κατανάλωση να εκτινάσσεται πέραν των προσδοκιών, αποδιδόμενη κυρίως στους επιδοτήσεις και τις περικοπές φόρων. Το φρόνημα στις επενδύσεις ακινήτων συνέχισε να παραμένει χαμηλό. Μόνο με χαλαρότερες πολιτικές (νομισματικές και δημοσιονομικές), μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μετωπικοί άνεμοι της κινεζικής οικονομίας και να οδηγήσουν σε επενδυτική ανάταση τα επόμενα τρίμηνα.

Ινδία

Περισσότερο σαν σταθεροποίηση μπορεί να χαρακτηριστεί η ήπια υποχώρηση στο 7,01% από 7,04% του πληθωρισμού τον Ιούνιο.
Ισχυρή ετήσια μεταβολή της τάξης του 19,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο.

Αυστραλία

Και τον Ιούνιο εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της η αγορά εργασίας της χώρας. Η καταγραφή 3,5% (από 3,9%) συνιστά και την χαμηλότερη από το 1974. Η ενίσχυση της αγοράς εργασίας με αυτούς τους ρυθμούς αποτελεί πρόκληση για την κεντρική τράπεζα, να συνεχίσει την αυστηρή της νομισματική πολιτική με επιθετικότερα βήματα προκειμένου να επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Market Snapshots
Macro

10 Year Sovereign Bonds

Global Indices

Developed Markets

Emerging Markets

Currencies

Commodities

*Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

  • Ο Αλέξανδρος Νικολόπουλος είναι πιστοποιημένος διαχειριστής κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Επίσης είναι κάτοικος Πικερμίου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.