Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Μετοχές και ομόλογα ένας προσωρινός απολογισμός για το 2022

Το 2022 θα λείψει τελικά σε πολύ λίγους. Με έναν προσωρινό απολογισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι επενδυτικά, ότι θα μπορούσε δυνητικά να πάει στραβά εντός του 2022 τελικά πήγε.

Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο τα υψηλά του 2021 σε μετοχές και ομόλογα τα διαδέχθηκαν ο πληθωρισμός που απογειώθηκε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι επιθετικές αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τράπεζων και επιπρόσθετα οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα. Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ οδήγησε σε διψήφιες ποσοστιαίες πτώσεις των μετοχών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin τα κρατικά ομόλογα κατέγραψαν δραματικές απώλειες το εύρος των οποίων δεν έχει σημειωθεί ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια.

Πως διαμορφώνεται το επενδυτικό πεδίο λίγο πριν την είσοδο του 2023;Τι κινδύνους ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε; Επι του παρόντος το ισχυρό σήμα ανησυχίας που διαφαίνεται, είναι η έλευση μιας παγκόσμιας ύφεσης η οποία όμως μόνο σε καλά νέα μπορεί να οδηγήσει, δηλαδή στο φρενάρισμα ή την πτώση του πληθωρισμού που τυπικά θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.

Πριν κάποια τρίμηνα οι παραδοσιακές τοποθετήσεις σε τίτλους σταθερής απόδοσης αποτελούσαν πραγματικά μια πρόκληση. Δεν προσέφεραν ικανοποιητικό εισόδημα ούτε επαρκή ασφάλεια σε επίπεδο αποτιμήσεων έναντι μιας ενδεχόμενης μακροοικονομικής επιδείνωσης.

Με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί και να προεξοφλούνται από τις αγορές επιπρόσθετες (στις ΗΠΑ π.χ. το 5%), την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται και τις πληθωριστικές πιέσεις να ελαττώνονται, σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών και εταιρικών ομολόγων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα 10ετιας σε ονομαστικό και πραγματικό επίπεδο και παρέχουν πλέον ικανοποιητικό εισόδημα με δυνατότητες ισορροπίας στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Κατά την εκτίμηση μας παρά τις ενδεχόμενες επικείμενες υψηλές διακυμάνσεις, τώρα διαμορφώνονται εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες εισόδου όχι μόνο σε ομόλογα αλλά και μετοχές.

Με τον S&P 500 να σημειώνει διψήφιο ποσοστό ετήσιας απώλειας και μεταπολεμικά την 4η μεγαλύτερη ζημιά (-19,2%), θεωρούμε ότι είναι καταλληλότατος ο χρόνος να βάλουμε το κεφάλαιο μας να δουλέψει (να αποδώσει) και όχι να αδρανεί…

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.