Τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας σε αντίθεση με τα αδύναμα στοιχεία της ευρωπαϊκής, δημιουργούν μία αντιφατική πλέον εικόνα σε ότι αφορά την επικείμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον πιστοποιημένο διαχειριστή κεφαλαίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αλέξανδρο Νικολόπουλο, η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπαγορεύει μια συγκρατημένη στάση στην FED και σαν συνέπεια δηλώσεων κάποιων μελών της, ήδη οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν για το τέλος του 2024, λιγότερες των 3 μειώσεων επιτοκίων που καταγράφονται στις πρόσφατες προβολές/εκτιμήσεις των μελών της στην τελευταία τους συνεδρίαση.
Αντίθετα στην Ευρώπη οι πιθανότητες μίας μείωσης έχουν αυξηθεί σαν αποτέλεσμα δηλώσεων παραγόντων της ΕΚΤ στις οποίες αποτυπώνονται ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Με την πάροδο των εβδομάδων φαίνεται όλο και λιγότερο αντιφατικό ή παράδοξο να εκτιμούμε, ότι η ΕΚΤ ασυγχρόνιστα και μάλλον ασύμβατα σύμφωνα με την ιστορία, θα προχωρήσει νωρίτερα από την FED σε αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής της πολιτικής.
Συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο (φωτό) της επενδυτικής εταιρείας HellasFin οι κύριες διαφορές μεταξύ των οικονομιών ΗΠΑ και Ευρώπης εδράζονται στην διαφοροποίηση της μακροοικονομικής δυναμικής τους εξ αιτίας της ρωμαλέας ανάπτυξης των ΗΠΑ και της καχεκτικής ή υφεσιακής Ευρώπης, όπως επίσης στην ανθηρή κερδοφορία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την αρνητική στην Ευρώπη.
Τεράστιο χάσμα αισιοδοξίας μεταξύ των 2 οικονομιών προκύπτει από την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε επιχειρηματικής ώθησης και ενθουσιασμού στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου στην ημερήσια πλέον διάταξη τίθενται τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και ενός νέου κύματος βιομηχανοποίησης της χώρας.