Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο – Η ευρεία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Κλειδώνει απόψε το deal για τρεις γαλλικές φρεγάτες, τρεις κορβέτες, αναβάθμιση και σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, που αποτελεί ασπίδα απέναντι στην Τουρκία

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, που αναμένεται να κλείσει οριστικά απόψε κατά το γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και προσφέρει μία πρόσθετη ισχυρή αποτρεπτική ασπίδα απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει εκτός από την προμήθεια έξι επιπλέον αεροσκαφών Rafale, που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, την απόκτηση τριών φρεγατών τύπου Belharra, τριών κορβετών Gowind, την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και ένα σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου η Γαλλία θα δεσμεύεται ουσιαστικά να βοηθήσει την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία προχωρά με την ανοχή έως και τις “ευλογίες” των ΗΠΑ, που ήθελαν να καλοπιάσουν το Παρίσι μετά τις γαλλικές αντιδράσεις για το AUKUS. Ωστόσο αυτό “βόλεψε” την ελληνική πλευρά, καθώς η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού ήταν υπέρ των γαλλικών φρεγατών, δεδομένου ότι είναι καταλληλότερες για τη Μεσόγειο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, από ό,τι οι αντίστοιχες αμερικανικές. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας και αμερικανικών κορβετών.

Τις εισηγήσεις του ΠΝ έλαβε σοβαρά υπόψη του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Παρίσι και ο οποίος εξαρχής, μετά το πρώτο ταξίδι του κ.Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα και με τις οδηγίες του Μαξίμου, είχε ξεκινήσει τη μακρά διαπραγμάτευση για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Από την πρώτη συνάντηση του κ.Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί τον Οκτώβριο του 2019 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία έγινε όλο και πιο στενή, με αποκορύφωμα την αποστολή γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα των προκλήσεων του Oruc Reis και βέβαια την ανακοίνωση για την προμήθεια των πρώτων 18 Rafale από τον κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ του 2020. Η τελευταία επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Παρίσι έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο για την παραλαβή του πρώτου Rafale.

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία πέραν της ευρύτερης αποτρεπτικής της σημασίας ως ασπίδα απέναντι στις διαθέσεις της Τουρκίας, σημαίνει ότι η Ελλάδα καθίσταται η δεύτερη πολεμική δύναμη στην Ευρώπη και οι ισορροπίες αλλάζουν, καθώς ναι μεν η Άγκυρα διαθέτει περισσότερες φρεγάτες, αλλά πλέον η Ελλάδα θα έχει ένα σύγχρονο στόλο και δεν θα βασίζεται μόνο στον αναμφισβήτητο ηρωισμό του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα στρέφει το βλέμμα στο Βερολίνο, όπου έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές. Ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο καγκελάριος και ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβουν οι Πράσινοι ως δεύτερος κυβερνητικός εταίρος. Αν και η γερμανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία δεν προβλέπεται να αλλάξει άρδην, για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, το κόμμα των Πρασίνων προεκλογικά είχε ζητήσει λόγω των παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απο την Άγκυρα να σταματήσει η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων. Η Γερμανία φυσικά είναι στην πραγματικότητα δεσμευμένη από παλαιότερο συμβόλαιο για το θέμα, ωστόσο ακόμη και μία καθυστέρηση ή άρνηση επέκτασης της συμφωνίας, οπωσδήποτε θα ήταν δυσάρεστη εξέλιξη για την Τουρκία.

news247.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.