Αναδρομικά: Νέο φιάσκο με την πληρωμή στις συντάξεις

Από φιάσκο σε φιάσκο πάει ο ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας με τα αναδρομικά στις συντάξεις.

Από εμπλοκή σε… φιάσκο πάει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ με τα αναδρομικά στις συντάξεις. Αν και οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αυτό δεν έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις με τα αναδρομικά.

Πολλές είναι οι καταγγελίες που έχει δεχθεί το iEidiseis.gr από συνταξιούχους που περίμεναν τα αναδρομικά με τις συντάξεις, αλλά δεν τα είδαν.

Χθες, 27 Ιουλίου 2021, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφερόταν ότι επρόκειτο να καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, έπειτα από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020.

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου – δηλαδή αύριο – οριζόταν η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ τον Αύγουστο αναμενόταν να καταβληθούν αναδρομικά στους «παλαιούς συνταξιούχους».

Όπως φαίνεταιόμως η πληρωμή χθες, Τρίτη, δεν έγινε για όλους. Υπάρχουν συνταξιούχοι που περίμεναν τα αναδρομικά και δεν τα είδαν, ενώ προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΦΚΑ για την πληρωμή.

Όπως φαίνεται έμειναν εκτός πληρωμής ακόμη και 30.000 συνταξιούχοι.

Ο δεύτερος «γύρος» των αναδρομικών του τρέχοντος μήνα συνεχίζεται την Πέμπτη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν την καταβολή των αναδρομικών σε άλλους 10.964 δικαιούχους, που είναι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Δείτε ακόμα:  Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ

Οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία προχωρούν κατά προτεραιότητα στον επανυπολογισμό των συντάξεων όσων υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Πρόκειται για την κατηγορία των λεγόμενων «παλιών» συνταξιούχων, οι οποίοι επίσης πρέπει να διαπιστώσουν, λογιστικές ή πραγματικές, αυξήσεις στις συντάξεις τους, λόγω επανυπολογισμού. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 150.000 αυτοί οι δικαιούχοι, που ακόμα δεν έχουν λάβει ούτε αυξήσεις, ούτε φυσικά τα αναδρομικά που τους οφείλονται. Σε αυτούς η διαδικασία επανυπολογισμού είναι ακόμα πιο δύσκολη και έχουν εντοπιστεί λάθη που προκαλούν επανέλεγχο και συνεπώς καθυστερήσεις. Γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων – δικαιούχων, δεν αναμένεται να ξεδιαλύνει το τοπίο και να λάβουν τα αναδρομικά με τις αντίστοιχες αυξήσεις πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η φορολογία για τα αναδρομικά

«Τα ποσά αυτά (των αναδρομικών), θα φορολογηθούν στα έτη 2015 και 2016, με το φόρο που θα προκύψει, από την φορολογική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, για την συγκεκριμένη χρονιά, αφού ενσωματωθούν με τα ήδη δηλωμένα εισοδήματα των δύο αυτών ετών. Κατά κανόνα, θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% έως 42% για 2015 και 22% έως 45% για 2016. Επί πλέον, θα υπολογισθεί εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4% για το 2015 και 2,2% -10% για το 2016. Δηλαδή, όλα λαμπρά για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αλλά και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Τα παραπάνω αναφέρει σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων .

Δείτε ακόμα:  Μ. Τριανταφυλλόπουλος για εμβολιασμένο Γιώργο: «Δεν έχει κανένας ευθύνες; - Αν το πάθαινε το δικό σας παιδί;»

Αναλυτικά η επιστολή:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι η ώρα, που το κράτος πρέπει να μαζέψει το χρήμα!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ανασκούμπωσε τα μανίκια για την συγκέντρωση της… σοδειάς .

Τον Οκτώβρη του 2020, η κυβέρνηση κατέβαλε στους συνταξιούχους, κάποια αναδρομικά, που αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων, κατά το χρονικό διάστημα από 11/06/2015 έως τις 11/05/2016 που δημοσιεύτηκε ο Ν.4387/2016. Ιδού, και η σχετική διάταξη :

Άρθρο 114

Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων ιδιωτικού τομέα.

1. Ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 παρ. 1 ν. 4051/2012 (Α’ 40) και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 περ. 1 του ν. 4093/2012 (Α’ 222) και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι την δημοσίευση του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

Αφού μας λήστεψαν, στην κυριολεξία τις συντάξεις, για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, (λες και το πρόβλημα του κάθε συνταξιούχου ήταν μη τυχόν και δεν στηριχθούν οι τράπεζες), μας πέταξαν λίγα ψίχουλα και τώρα που ήλθε η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, μας ζητάνε να δώσουμε ένα μέρος πίσω.

Πρέπει να δώσουμε φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και στον λογιστή για την υποβολή της δήλωσης.

Και πιο αναλυτικά:

Τα ποσά αυτά (των αναδρομικών), θα φορολογηθούν στα έτη 2015 και 2016, με το φόρο που θα προκύψει, από την φορολογική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, για την συγκεκριμένη χρονιά, αφού ενσωματωθούν με τα ήδη δηλωμένα εισοδήματα των δύο αυτών ετών.

Δείτε ακόμα:  «Ομολογία» Σ. Τσιόδρα: «Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να ανακάμψουμε από τον κορoνοϊό»

Κατά κανόνα, θα φορολογηθούν με συντελεστές 22% έως 42% για 2015 και 22% έως 45% για 2016. Επί πλέον, θα υπολογισθεί εισφορά αλληλεγγύης 1% – 4% για το 2015 και 2,2% -10% για το 2016.

Δηλαδή, όλα λαμπρά για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αλλά και για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν πάλι, για να εκπληρώσουν τις …υποχρεώσεις τους !!

Και για του λόγου το αληθές: μιλάμε κύριοι για περικοπές της σύνταξής μας οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και για την εν μέρει επιστροφή τους από τη κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για το 11μηνο, λόγω σωρρείας δικαστικών αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων που επιδίκαζαν ποσά έως την εξόφλησή τους, νομιμοτόκως με 6% ανά έτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε 3338/2021, 3350/2021. Το δε Ελεγκτικό Συνέδριο νομιμοτόκως επιδικάζει ποσά για 5ετία, τα οποία έχουν παράνομα περικοπεί ενδεικτικά αναφέρουμε 504/2021.

Έρχεστε εσείς λοιπόν σήμερα και μας δηλώνετε, ότι πρέπει να φορολογηθούμε για την εν μέρει επιστροφή των παράνομων περικοπών σας!!

Δηλαδή, «Θέλετε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο»; Αυτή είναι η αντίληψη περί δικαίου, της κυβερνητικής εξουσίας σας;

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε άμεσα, τώρα και στο μέλλον, να μην καταθέτουμε καμία τροποποιητική δήλωση στη ΔΟΥ για ποσά τα οποία έχουν θεωρηθεί ότι παρανόμως έχουν περικοπεί και να μην φορολογούνται»