Ανακοίνωση κινητοποίησης για ΧΥΤΑ Γραμματικού

της 3/22.04.2021  τακτικής  συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη  του

συμβουλίου  της Κοινότητας Βαρνάβα

του Δήμου Μαραθώνος

ΘΕΜΑ: :«Περί  λήψης απόφασης για την  κινητοποίηση σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του (ΕΔΣΝΑ) στις 29/04/2021 ».

Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021  και ώρα 17:00 μ.μ. διεξάχθηκε η με τηλεδιάσκεψη  3η  τακτική συνεδρίαση του Σώματος   με χρήση της τεχνολογίας e-presence(www.epresence.gov.gr)  που έχει παραχωρηθεί για χρήση με σχετική εγκύκλιο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 84 και 89 του Ν.4555/2018,του Ν.4623/2019 ,την απο 11-03-2020 Π.Ν.Π.” Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού covid-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσης του (ΦΕΚ Α’55)η οποία κυρώθηκε με τον Ν.4682/2020(Φ76Α/03-04-2020) με την με αρ.πρωτ.18318/13-03-2020(ΑΔΑ:9ΛΠΧ46ΜΤΛ61ΑΕ),την υπ.αρίθμ. 40Α.Π.20930/31-03-2020(ΑΔΑ:6ΩΠΤ46ΜΣΛ6-50Ψ) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών  και σύμφωνα με τις διατάξεις  της Κοινής Υπουργικής Απόφασης υπ.αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:22439/9.04.2021 (ΦΕΚ Β’1441)και ειδικότερα για το διαστημα απο την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00”Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας απο τον κίνδυνο του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας” και κατόπιν της αρ.Πρωτ.6738/16-04-2021   πρόσκλησης του Προέδρου της Κοινότητας Βαρνάβα  κ. Σπυρίδων Ηλία (στην οποία αναφέρονται όλες οι νόμιμες διατάξεις ).Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου επτά (7 ) μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας Βαρνάβα λογίζονται ώς παρόντα και τα επτά (7) μέλη, ήτοι  :

•                               Παρόντες
  • Απόντες

1.  Ηλίας Σπυρίδων  : Πρόεδρος Κοινότητας

2.  Ηλίας Γεώργιος  :Μέλος Συμβουλίου

3. Κόλλιας Ευάγγελος : Μέλος Συμβουλίου

4.  Γέροντα Μαριλένα : Μέλος Συμβουλίου

5. Βούλγαρης Γεώργιος :  Mέλος Συμβουλίου

6. Μέξη Αλεξάνδρα  : Μέλος Συμβουλίου

7. Λοράνδος Ιάκωβος   : Μέλος Συμβουλίου

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Φλώρου Αικατερίνη ,υπάλληλος του Δήμου Μαραθώνος για την τήρηση των πρακτικών.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κος Σπυρίδων Ηλίας ,διαπιστωμένης της απαρτίας κήρυξε την έναρξη της ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ τακτικής  συνεδρίασης .

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κ.Σπυρίδων Ηλίας,με χρήση της τεχνολογίας e-presence(www.epresence.gov.gr)   εισηγήθηκε το 1ο  τακτικό Θέμα ώς εξής :

Ξεκινάμε το παρόν Συμβούλιο  με το Ζήτημα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό ώς πρώτο και κύριο  θέμα συζήτησης.

Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις η περιφερειακή αρχή του κ. Πατούλη και η διοίκηση του ΕΣΔΝΑ, που προεδρεύει ο κ. Β. Κόκκαλης, επιχειρούν να στήσουν μια νέα Φυλή στην περιοχή μας, συνεχίζοντας απτόητοι τον καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης της κ. Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή αγνοούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων της ευρύτερης περιοχής μας με την θερμή και έμπρακτη συμπαράσταση της κοινότητας Βαρνάβα.

Μας προκαλούν στοχεύοντας στην ολοκλήρωση του αντιλαϊκού εγχειρήματος, που λέγεται «ΟΕΔΑ Βορειοανατολικής Αττικής», δημοπρατώντας τη «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΒΑ) ΣΤΗΝ ΟΕΔΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», δηλαδή τη ΜΕΑ – ΜΕΒΑ Γραμματικού.

Οι απαράδεκτες και συνάμα προκλητικές μεθοδεύσεις ώστε να προχωρήσουν πάση θυσία την υλοποίηση του σχεδιασμού τους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται την διαχείριση των απορριμμάτων, δεν έχουν προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου όπως τα αποφάσισαν αποτελούν μνημείο:

• Σχεδιάζουν και μεθοδεύουν η ΜΕΑ μέσω του «δικαιώματος προαίρεσης», σε αμιγή μονάδα βιοξήρανσης καθολικής παραγωγής αποβλήτων για καύση!
  • Θεσμική αυθαιρεσία, καθώς η ΜΕΑ δημοπρατείται χωρίς να διαθέτει νόμιμη ΑΕΠΟ (Απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορών). Τα τεύχη δημοπράτησης επικαλούνται μια προ 18ετίας ΑΕΠΟ, αυτή που στην ουσία αφορούσε και αφορά στο ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η διοίκηση Πατούλη έχοντας πλήρη συνείδηση των μαζικών αντιδράσεων που θα προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες η επιβαλλόμενη προσφυγή στη διαδικασία έκδοσης νέων περιβαλλοντικών όρων,επιχειρεί να την αποφύγει.
  • Κατασπατάλησης κεντρικών δημόσιων πόρων, καθώς οδηγεί σε μονάδα με προϋπολογισμό κατασκευής τριπλάσιο από τον προβλεπόμενο στο ΠΕΣΔΑ – 2016.
  • Νέων δεινών για την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Β/Α Αττικής μέσω της, τύπου «ΧΥΤΑ Φυλής», σχεδιαζόμενης επέκτασης του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Γνωρίζουμε καλά ότι αυτά που ετοιμάζουν αποτελούν κόλαφο ενάντια στην υγεία και την ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας αλλά και του περιβάλλοντος.

Δεν μείναμε και δεν θα μείνουμε με «σταυρωμένα τα χέρια» να περιμένουμε την καταστροφή μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση τους δημότες του ΜΑΡΑΘΩΝΑ και της ευρύτερης περιοχής, τους εκλεγμένους στα ΔΣ του Δήμου μας, τους εκλεγμένους στα Τοπικά Συμβούλια Γραμματικού-Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς, την Πέμπτη 29/4/2021 στις 10:30 π.μ. στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, για να καταστήσουμε σαφές στον κ. Πατούλη, την κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε «πρόθυμο» ότι είμαστε ανυποχώρητοι στον σχεδιασμό τους, όταν αυτοί θα επιχειρούν να αναδείξουν την ίδια στιγμή και στο ίδιο σημείο τον μειοδότη του διαγωνισμού πού θα ολοκληρώσει το έγκλημα στο τόπο μας.

Κατόπιν ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη  του Συμβουλίου της Κοινότητας μας να αποφασίσουν σχετικά.

Τα  Μέλη του Συμβουλίου έπειτα απο διαλογική συζήτηση με χρήση  της τεχνολογίας e-presence(www.epresence.gov.gr) ,και αφού έλαβαν υπόψη ,την εισήγηση του Προέδρου ,τις προτάσεις προς  ψηφοφορία , τις τοποθετήσεις των Συμβούλων οι οποίες αναγράφονται  στα  πρακτικά  που τηρήθηκαν  κατά  την διάρκεια της  παρούσας  συνεδρίασης

Αποφασίζει Ομόφωνα

Η απόφαση αυτή πήρε α/α    9/2021

Αφού συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και αναγνώσθηκε, υπογράφεται όπως παρακάτω.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΗΛΙΑΣ