Αναμνήσεις! Το λιμάνι της Ραφήνας πριν 60 χρόνια (φωτό)


Πάντα μου άρεσε να “σκαλίζω” το παρελθόν, να βλέπω παλιές φωτογραφίες, που μου φέρνουν στο νου μια άλλη εποχή, να μαθαίνω για τα παλιά χρόνια, να ανακαλύπτω νέες φωτογραφίες, που αφορούν κυρίως την Ραφήνα.

Αυτή τη φορά με βοήθησε ένας παιδικός φίλος, ο Νίκος Λ., ο οποίος έχει αρχειακό υλικό, είναι λάτρης της φωτογραφίας, αγαπά τον τόπο και εκτός αυτού έχει μια τάξη σε όλα αυτά. Με την άδειά του λοιπόν, είπα να μοιραστούμε αυτές τις φωτογραφίες, μεταφέροντας τα όσα αναφέρει για την κάθε μια.

Το λιμάνι της Ραφήνας όπως ήταν το 1962! Σχεδόν 60 χρόνια πριν…. Αυτός ενδεχομένως να ήταν και ο τίτλος του φωτορεπορτάζ!

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Γαρδέλη, “Αποκαλύπτω την μετά θάνατον ζωή” (φωτό)

Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε το λιμάνι με αμμουδιά στην πέρα μεριά και όμορφα καϊκια δεμένα. Βλέπω το βενζινάδικο της Shell στη πλατεία. Δίπλα του ήταν το πρακτορείο με τα περιοδικά και τις εφημερίδες, Μίκυ, Μπλεκ, Φως, Αθλητική κλπ..

Το Σαντέ διαφήμιζε τότε την ΙΟΝ, βλέπω και είχε και τραπεζάκια. Κάτω από τον Παπασπύρου είχε κάτι δωρικές κολώνες. Το Ακτή ήταν ταβερνάκι. Τα καϊκια υπέροχα σκαριά, είχαν και αρματωσιά για να σηκώσουν πανιά…

Δείτε ακόμα:  Αυτοψία στο ΧΥΤΑ Γραμματικού - "Αυτά είναι τα υπολείμματα" (φωτό & βίντεο)

Στην φωτογραφία (πάνω), είναι ο λιμενοβραχίωνας – τσιμεντόπλοιο με το πλοίο “Ρένα” δεμένο και τον οικισμό του Νηρέα άδειο. Η ταβέρνα πίσω από το φουγάρο είναι του Παταπουδάκη; Πιο αριστερά νομίζω διακρίνεται μία λωρίδα νερού, πρέπει να είναι το ποτάμι. Η πλαζ πολύ πιο στενή από σήμερα που είναι 50 μέτρα φαρδιά.

Το «Ρένα» ταξίδευε, -να συμπληρώσω εγώ- κυρίως, από Ραφήνα για Μαρμάρι Κάρυστο-Μπατσί και Τήνο. Το πλοίο ταξίδεψε μέχρι το 1963 με τα σινιάλα του Ευάγγελου Τόγια και μετά το 1963 σινιάλα του καπετάν-Γιώργη Φραγκουδάκη, ο οποίος ήταν και ο καπετάνιος του πλοίου σε αυτήν την περίοδο.

Δείτε ακόμα:  Μεγάλη προσοχή σε Ραφήνα & Νέα Μάκρη: Απάτη με δήθεν τηλεφωνική κλήση από τη Microsoft

Το «Ρένα» είχε περάσει ξανά από το λιμάνι της Ραφήνας.Το 1957-1958 το πλοίο ταξίδευε από Ραφήνα για Κάρυστο και Μαρμάρι με το όνομα “Ναυτίλος” και τα σινιάλα του κ. Αρκουλή. Ένα ακόμα πλοίο που πέρασε από τη Ραφήνα ήταν και το «Στέλλα», το μετέπειτα «Πανορμίτης» που ταξίδεψε στα Δωδεκάνησα.

Βαγγ.