Άνδρος: Πάσχα στο νησί των καπετάνιων!

Η κατά τ’ άλλα χαμηλών τόνων Άνδρος φημίζεται για τη νησιώτικη αύρα, τα παραδοσιακά έθιμα και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που βιώνουν όσοι την επισκέπτονται για να γιορτάσουν το Πάσχα.

Η Άνδρος με την αρχοντική ατμόσφαιρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως «εκρηκτική» , αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «μάσκουλα», τα παλιά μαντεμένια κανόνια που βροντούν προς κάθε κατεύθυνση.

Τo Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται έντονα στο Μπατσί, αλλά και ήρεμα στα ορεινά χωριουδάκια της που είναι πνιγμένα στα λουλούδια και τις λεμονιές, στις Στενιές με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των καπεταναίων, τις Μένητες με τα τρεχούμενα νερά και τις παλιές βρύσες, αλλά και τα Αποίκια με τις γνωστές πηγές του νερού Σάριζα.

Κυριακή των Βαΐων

Οι εορτασμοί ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων. Σύμφωνα με τα έθιμα της νηστείας, στα εστιατόρια υπάρχουν άφθονα φρέσκα θαλασσινά από τα ντόπια ψαροκάικα.

Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη

Μια πρόταση για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας είναι τη Μεγάλη Τρίτη, όπου μπορείτε να απολαύσετε το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Χώρα. Ξεχωριστά είναι και την Μεγάλη Πέμπτη που μετά τα 12 Ευαγγέλια και τη σταύρωση του Νυμφίου, ακολουθεί το ολονύκτιο στόλισμα των Επιταφίων σε όλους τους ναούς.

Μεγάλη Παρασκευή

Την Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να περιηγηθείτε στα ορεινά χωριά του νησιού, να δείτε και να προσκυνήσετε τον ανθοστολισμένο Επιτάφιο της κάθε ενορίας. Το απόγευμα δεν πρέπει να χάσετε την περιφορά των Επιταφίων από τις τρεις ενορίες της Χώρας, που μετά την περιφορά τους στα πλακόστρωτα σοκάκια συναντιούνται στην πλατεία Καΐρη σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης.

Μεγάλο Σάββατο

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στη Χώρα, γίνεται η Γιορτή του Λεμονιού και προσφέρονται γλυκά με βάση το λεμόνι, ενώ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην Παναγία Θεοσκέπαστη στη Χώρα γίνεται η Ανάσταση μέσα σε ένα πανδαιμόνιο βεγγαλικών και κροτίδων. Η βραδιά συνεχίζεται με την παραδοσιακή μαγειρίτσα και διασκέδαση μέχρι το πρωί.

travelstyle.gr

Διαβάστε επίσης