Ανησυχεί η εικόνα στα νοσοκομεία – “Ο χειμώνας επέστρεψε στις ΜΕΘ” – Πιέζεται πάλι το ΕΣΥ

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα «πολιορκεί» και τη δική μας χώρα, η σταδιακή πίεση στο σύστημα υγείας και ειδικά στις ΜΕΘ προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

Χειμωνιάτικες εικόνες στην καρδιά του Αυγούστου ζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την έξαρση των κρουσμάτων κορoνοϊού, που ξεκίνησε στο τέλος Ιουνίου, να έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της πληρότητας τόσο των απλών κλινών, όσο και των ΜΕΘ Covid.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Κρήτη, όπου οι λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί, οι πληρότητες στα νοσοκομεία αγγίζουν σχεδόν το 100% (96,5%).

Οι ειδικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου – το ίδιο και η πανδημία και, κυρίως, η μετάλλαξη Δέλτα, δυστυχώς – τόσο για να προειδοποιήσουν, πολίτες και πολιτικούς, πως αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα το σύστημα υγείας θα φτάσει ξανά στα όριά του, όσο και για να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να πάρουν την απόφαση και να εμβολιαστούν.

Κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα

Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, η οποία πλέον έχει μπει και επισήμως στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να αρχίζουν σταδιακά να πιέζονται.

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ήταν σαφής στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας: «Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας».

Και προσέθεσε ότι το τέταρτο κύμα «έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της».

Να σημειωθεί ότι, στη χώρα μας, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%.

Την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αποτυπώνουν, άλλωστε, και τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου 2021, από τον έλεγχο 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», ανέφερε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική, αλλά υπαρκτή», όπως είπε.

«Η πανδημία, αυτή την στιγμή, αποτελεί κυρίως νόσο των νέων, με τη διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια ‘στροφή’ στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας», προσέθεσε ο καθηγητής, ενώ ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε για την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ:

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη ‘εισιτήρια προς εξιτήρια’. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χθες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στους θανάτους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο υψηλό και αφορά κυρίως άτομα άνω των 65, με υποκείμενα νοσήματα».

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΕΣΥ έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν στα μέσα Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των απλών κλινών (41,27% στις 13 Μαΐου) και στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των ΜΕΘ (63,24% στις 27 Μαΐου).

Η διαφορά είναι πως τότε το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε αποσυμφόρηση, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αύξησης της πίεσης. Η εκτίμηση είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid, έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες, και 299 σε κλίνες ΜΕΘ, έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%», τόνισε ο κ. Γώγος και προειδοποίησε:

«Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41%, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη εξαιρετικά υψηλή, που φθάνει στο 96,5%. Μικρότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%.

Στα ύψη η θετικότητα

Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4%, δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού.

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερη. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%.
Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%.
Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%.
Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%.
Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%.
Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%.
Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%.
Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%.
Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%.

Τσαγκάρης: «Οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι δεκαπλάσιοι από ό, τι ένα χρόνο πριν»

Για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ μίλησε και ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ο καθηγητής υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού. «Αν στο τέλος Αυγούστου ξεκινάμε με τέτοια νούμερα, κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγκάρης.

Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι

«Πολλοί συνάδελφοι περιγράφουν την πανδημία σαν μια σειρά από συνεχόμενα σπριντ. Φαίνεται ότι ένα καινούργιο σπριντ αρχίζει. Έχουμε πάνω από 280 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Είναι δεκαπλάσιοι από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης, θέλοντας να περιγράψει την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ στο τέλος του καλοκαιριού.

Για να δώσει, μάλιστα, μεγαλύτερη έμφαση στα λεγόμενά του, διευκρίνισε ότι στην Εντατική του νοσοκομείου όπου εργάζεται, «το 100% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας από 42 έως 82 ετών».

newpost.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.