Ανησυχία από τον ισχυρισμό Βασιλακοπούλου για μεταλλάξεις του ιού στους εμβολιασμένους! (video)

Το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού ακόμα δεν έχει τελειώσει στην Ελλάδα τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τον εφησυχασμό που μπορεί να επιφέρει η άρση αρκετών από τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, πάντως, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πλησιάζουμε στο τέλος του εφιάλτη που ονομάζεται κορονοϊός, το οποίο μάλιστα προσδιόρισε χρονικά πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πετάξουμε τις μάσκες και να αρχίσουμε τα πάρτι, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον».

Αναφορικά με τα «ανοίγματα» που έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, υπογράμμισε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή τα ανοίγματα που γίνονται» και εκτίμησε ότι κάποια από αυτά «θα μειώσουν τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους», καθώς θα οδηγήσουν σε μείωση των συναντήσεων σε σπίτια.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 326 νέα κρούσματα μεταλλάξεων - Πού εντοπίστηκαν

Αναφερόμενος, δε, στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, χωρίς να έχουν αποκτήσει, ακόμα, καλή ανοσολογική απάντηση, τόνισε ότι «προφανώς έχουν μια μερική προστασία όμως είναι υπαρκτός κίνδυνος να νοσήσουν», ενώ «υπάρχει κι ένας δεύτερος κίνδυνος, ότι, αν, για παράδειγμα, κολλήσω εγώ κορονοϊό, ενώ έχω μερική ανοσία, τότε την ώρα που πολλαπλασιάζεται μέσα μου ο κορονοϊός υφίσταται την πίεση της παρουσίας των αντισωμάτων που δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν, οπότε είναι πολύ πιθανό μέσα μου να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού».

Δείτε ακόμα:  Αθηνά Λινού: Να μην βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Οι μερικώς εμβολιασμένοι να προσέχουν εξίσου μην κολλήσουν

«Άρα, δεν είναι ότι δεν είμαι πλήρως προστατευμένος, είναι ότι δεν πρέπει να κολλήσω την ώρα που είμαι μερικώς εμβολιασμένος, γιατί υπάρχει πιθανότητα να παράξω μέσα στον οργανισμό μου μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό δεν το θέλουμε», εξήγησε. Ακολούθως, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «επειδή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ο ιός μέσα στον οργανισμό υπάρχουν αντισώματα, αλλά όχι τόσα ώστε να τον εξουδετερώσουν, οι όποιες τυχαίες αλλαγές που γίνονται στον ιό είναι αυτές που τον κάνουν να ξεφεύγει από τα λίγα αντισώματα».

Δείτε ακόμα:  Πανελλήνιες 2021 ΕΠΑΛ: Τα θέματα σε Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ιστορίας Σύγχρονης Τέχνης και Ναυτικό Δίκαιο

«Άρα θα είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο θα ξεφεύγει από τα αντισώματά μας και θα είναι ανθεκτικό και στα εμβόλια. Αυτός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός και πρέπει αυτοί που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να συνεχίσουν να προσέχουν και για την υγεία τους, καθώς δεν είναι 100% προστατευμένοι, αλλά και για τον λόγο που σας λέω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα, πάντα, με τον καθηγητή, τα μεταλλαγμένα στελέχη πιστεύεται ότι παρήχθησαν «εν πολλοίς σε ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους, που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν τον ιό μέσα τους κι ενώ είχαν αντισώματα δεν ήταν πολλά, έτσι ώστε να μπορέσουν να τον νικήσουν».

Δείτε τις δηλώσεις του καθηγητή:

newsbreak.gr