Ανοιχτή επιστολή του Συλλ. Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης για την Τοποθέτηση Καμερών στα Σχολεία

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης, προς τους κατοίκους της Κάντζας, τους γονείς της περιοχής, την διοικούσα αρχή του Δήμου Παλλήνης, τους εκπαιδευτικούς, την Ένωση Γονέων Παλλήνης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης, το Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Λεονταρίου (Κάντζας)

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της διοικούσας αρχής του Δήμου Παλλήνης,
Λυπούμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε ξανά προ τετελεσμένων γεγονότων τα οποία δεν επιλύουν κανένα από τα ήδη υπάρχοντα, αλλά προσθέτουν ακόμα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα στην μεταξύ μας συνεργασία. Το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών στα σχολεία του Δήμου έρχεται σε μια περίοδο στην οποία η ανάγκη η δικιά μας και των παιδιών μας είναι να αποκτήσουμε περισσότερες ελευθερίες από τις ήδη περιορισμένες λόγω της πανδημίας και όχι η επιπλέον επιτήρησή μας. Είναι σημαντικό ακόμα και αυτό, να μπορείτε δηλαδή να συντονίζεστε στον ρυθμό της κοινωνίας, να αφουγκράζεστε τις ανάγκες της και να μην δράτε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα επιλεγμένα κονδύλια σαν μηχανισμός υλοποίησης άνωθεν εντολών, για την απορρόφηση πόρων οι οποίοι τελικά καμία απολύτως ευεργετική επίπτωση δεν θα έχουν σε μια τοπική κοινωνία σαν την δική μας.

Την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε επαγγελματίες και μισθωτοί, άνεργοι και συνταξιούχοι, οικονομικά δέσμιοι των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που επιβάρυνε η πανδημία, έρχεται σαν την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για όλους εμάς τους γονείς, η είδηση επιτήρησης των σχολείων με κάμερες. Είναι απολύτως αδιάφορο το αν αυτές θα είναι ή δεν θα είναι στραμμένες στην αρχή την ώρα της διδασκαλίας ή του προαυλισμού προς το προαύλιο του σχολείου, στα πρόσωπα των παιδιών μας, στις κινήσεις των εκπαιδευτικών μας. Είναι ανεπίτρεπτο την στιγμή που ο Δήμος απέρριψε αίτημά μας για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό αμέσως πριν το κλείσιμο των σχολείων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, να ξοδεύονται χρήματα για τον παραπέρα περιορισμό των ελευθεριών μας.

Είναι εξοργιστικό να τοποθετήσουμε κάμερες σε ένα σχολείο 45+ χρόνων, για να επιβλέπουμε έναν επικίνδυνο και ακατάλληλο για προαυλισμό χώρο, την ίδια στιγμή που η ανακατασκευή του μετατίθεται με ευθύνη του Δήμου από χρόνο σε χρόνο και μόνο μετά από την δική μας επίμονη παρέμβαση το 2019, η δηλωμένη και εγκεκριμένη επιχορήγηση από το 2009, επανατοποθετήθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2021. Είναι ανεύθυνο το να μην μας δίνεται καμία πειστική απάντηση για το πως χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο από τη μη καύση πετρελαίου, όπως και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα ενός κλειστού σχολείου, την ίδια στιγμή που ο Σύλλογός μας έχει παρουσιάσει στον Δήμο μελέτη για την κατασκευή με δικά του έξοδα της βιβλιοθήκης του σχολείου ως έναν σύγχρονο χώρο μελέτης, ψυχαγωγίας, αυτομόρφωσης, ζητώντας από τον Δήμο να αλλάξει με μια νέου τύπου τζαμαρία (μπαλκονόπορτες αλουμινίου, κρύσταλλα θερμοδιακοπής), λαμβάνοντας και γι’αυτό αρνητική απάντηση.

Αντί να φτιάξουμε κάτι λοιπόν, επιλέγουμε να το επιβλέπουμε για τυχόν «κακουργηματικού» χαρακτήρα παραβάσεις, όπως η παράνομη είσοδος από τα κάγκελα, 10χρονων, 11χρονων και 12χρονων «βανδάλων», οι οποίοι χρησιμοποιούν τον επικίνδυνο αυτό χώρο δίνοντάς του ζωή με μια μπάλα και τα γέλια τους. Η οπτική μας για ανοιχτά σχολεία δεν έχει προφανώς την ίδια αισθητική με την δική σας. Ονειρευόμαστε ένα σχολείο με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, πόλο έλξης για ολόκληρη την τοπική κοινότητα. Ένα σύγχρονο και ασφαλές προαύλιο, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, εξέδρες, γήπεδο πετοσφαίρισης, γήπεδο χειροσφαίρισης, υπαίθριο θερινό κινηματογράφο και όχι στην θέση τους τις φυλακές Μαλανδρίνου… Θα κινήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες μόλις αυτό γίνει ξανά εφικτό και δεσμευόμαστε αν όχι πριν την εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση, σίγουρα αμέσως μετά από αυτή, να καλέσουμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί ακόμα και αν εφαρμοστεί, θα το ακυρώσουμε στην πράξη από την στιγμή που θα το αποφασίσει η Γενική μας Συνέλευση.

Αναρωτιόμαστε πραγματικά ποια ανάγκη σας ωθεί να προβείτε πριν από όλα τα άλλα, στο υπέρογκο αυτό έξοδο. Ποιες φθορές υπέστη το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια; Δύο graffiti και 10 κιλά μπογιάς μπορούμε να θυμηθούμε εμείς.

Γίναμε μάρτυρες της δημόσιας διαβούλευσης την οποία εξήγγειλε ο Δήμος για την ανάπλαση της οδού Αφανών Ηρώων, την στιγμή που η αμεσότερη ανάγκη της, η τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη απέναντι από το σχολείο μας, αποτέλεσε απαίτηση του προηγούμενου Δ.Σ. του Συλλόγου μας, απαίτηση δική μας, εγκρίθηκε προ διετίας περίπου από το Δημοτικό Συμβούλιο και εκκρεμεί έκτοτε η τοποθέτησή του. Ένα θέατρο του παραλόγου που δίνουμε τον λόγο στον Δημότη εξαντλώντας την δημοκρατικότητά μας, αφαιρώντας όμως ταυτόχρονα τον λόγο από τους ίδιους δημότες-γονείς-εκπαιδευτικούς, την στιγμή που αρνούμαστε σαν Δήμος κατηγορηματικά στα αιτήματα της Ένωσης Γονέων την δημιουργία Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Παλλήνης, την ίδια στιγμή που τα Σχολικά Συμβούλια έχουν χαρακτήρα διεκπαιρεωτικό – μετάθεσης των προβλημάτων στο άγνωστο – ελπίδας για την επίλυσή τους από περιφεριακούς ευεργέτες.

Έχουμε αιτηθεί πολλές φορές μαζί με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, να ισχύσουν για το σχολείο μας με βάση τα τμήματά του, όσα προβλέπει ο νόμος. Φύλακας, νυχτοφύλακας, τραπεζοκόμος, γραμματειακή υποστήριξη. Αιτηθήκαμε δεύτερη καθαρίστρια η οποία θα κάλυπτε τις κενές ώρες της πρώτης στην διάρκεια του σχολικού ωραρίου σε περίοδο πανδημίας! Τίποτα από αυτά δεν έγινε πράξη. Τι από τα παραπάνω θα λύσουν οι κάμερες? Θα αναδείξουν ίσως και σε εσας αν στραφούν στο προαύλιο την επικινδυνότητά του. Ίσως αναδείξουν το πρόβλημα που δημιουργείται από την παραμικρή πτώση. Ίσως αναδείξει τις προσπάθειες των παιδιών να καταλήξουν στην τάξη χωρίς να πρέπει να μπουν μέχρι τον αστράγαλο στο νερό όταν βρέχει από τις αμέτρητες λακούβες. Ίσως αναδείξει τις περίτεχνες φιγούρες στις οποίες τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί επιδίδονται όταν πέφτει παγετός για να φτάσουν στην τάξη χωρίς τραυματισμό. Ίσως σας κάνει να μετρήσετε πόσα παιδιά χωρούν σε μια τάξη 2,5*5, πόσα παιδιά χωρούν σε ένα κοντέινερ, πόσα κοντέινερ χωρούν σε ένα προαύλιο… Ποιά έρευνα επικαλείστε η οποία να μιλά για ευεργετικές ή έστω ουδέτερες προεκτάσεις στην ψυχοσύνθεση παιδιών αυτής της ηλικίας με την τοποθέτηση καμερών περιμετρικά του προαύλιου χώρου τους; Αντίθετα υπάρχουν πολλές οι οποίες αποδεικνύουν το αντίθετο. Ποιούς φορείς ρωτήσατε την γνώμη τους σχετικά; Κανέναν.

Περιμένουμε από εσάς να τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας σχετικά με την ανάπλαση του προαύλιου χώρου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης σε ένα έργο μόνιμο και εναρμονισμένο με τις ανάγκες. Χωρίς εκπτώσεις όπως στο Τρίγωνο της Κάντζας. Χωρίς ελλείψεις και κακοτεχνίες. Περιμένουμε από εσάς να υλοποιήσετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να τοποθετήσετε άμεσα φωτεινό σηματοδότη και τριγωνική διάβαση επί της οδού Αφανών Ηρώων για την καθημερινή ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση των παιδιών μας. Περιμένουμε από εσάς να αναπλάσετε το πάρκο της Κάντζας με βάση τις εξαγγελίες σας ώστε ο ζωντανός πνεύμονας της περιοχής να γίνει κέντρο συνάντησης των νέων, χώρος αναψυχής και δημιουργίας για τα παιδιά, χώρος συνάντησης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Απαιτούμε από εσάς να έρθετε επιτέλους σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα κόψει το νήμα που σας συνδέει με την σχολική κοινότητα.

Απαιτούμε σύγχρονες ασφαλείς υποδομές, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία, ΟΧΙ ΚΑΜΕΡΕΣ, ΟΧΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΟΧΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!

Το Δ.Σ. του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.