Αντί για καθηγητές πανεπιστημίου που λείπουν, προσλαμβάνουν αστυνομικούς που περισσεύουν

Δεν είναι μόνο οι πρυτάνεις, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές στην Ελλάδα που αντιδρούν και απορρίπτουν τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την ασφάλεια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, παρουσίασαν από κοινού οι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.

Είναι, πολύ περισσότερο, τα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή πραγματικότητα που αποδομούν πλήρως την ανάγκη σύστασης ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Σε καμία χώρα του δημοκρατικού και πολιτισμένου κόσμου δεν υπάρχουν ειδικά αστυνομικά σώματα εγκατεστημένα εντός των πανεπιστημίων. Αντίθετα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, υπάρχουν σώματα πανεπιστημιακής φύλαξης που προστατεύουν τις πανεπιστημιουπόλεις, τα οποία όμως δεν απαρτίζονται από αστυνομικούς, αλλά από φύλακες με ειδική εκπαίδευση που αναφέρονται στις διοικήσεις των πανεπιστημίων.

Η διαφορά αυτή έχει μεγάλη σημασία, καθώς η διεθνής παράδοση και πρακτική της ακαδημαϊκής αυτοδιοίκησης επιβάλλει στα πανεπιστήμια να είναι επιφορτισμένα τα ίδια με την ευθύνη της φύλαξης και της προστασίας τους. Κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τον συμβολισμό, όσο όμως και με την πραγματική ανάγκη η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης να γίνεται σε συνθήκες ανεξαρτησίας από οποιαδήποτε εξουσία και καταναγκασμό.

Και βέβαια, σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, η αστυνομία επεμβαίνει εντός των πανεπιστημίων όταν συντρέχει λόγος, όταν συμβαίνουν δηλαδή παράνομες ή εγκληματικές πράξεις, όπως ακριβώς επεμβαίνει σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο ή οργανισμό.

Έτσι στην Ελλάδα, μετά την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου δεν συντρέχει κανένας λόγος και δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιπλέον διαρκή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός των πανεπιστημίων.

Η όποια «ανησυχία» της κυβέρνησης για επιπλέον ανάγκη ασφάλειας στα πανεπιστήμια αντανακλά είτε την αποτυχία της δημόσιας δύναμης να τα προστατεύσει, είτε ιδεοληψίες αστυνομοκρατίας που δεν έχουν καμία σχέση, αν δεν βλάπτουν κιόλας τον τομέα της Παιδείας.

Και βέβαια αυτό που στ’ αλήθεια είναι ανησυχητικό, είναι η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάζει τα ελληνικά πανεπιστήμια με τις μεγάλες διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις, ως χώρους εγκλήματος και ανομίας.

Η Ελλάδα έχει άμεση και μεγάλη ανάγκη από ακαδημαϊκό προσωπικό.

Όπως επιβεβαιώνουν τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα είναι ουραγός και με απόσταση από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες στην αναλογία φοιτητών ανά ακαδημαϊκό προσωπικό.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Eurostat, στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 40 φοιτητές ανά καθηγητή πανεπιστημίου, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι πολύ ευνοϊκότερος, αφού σε κάθε Ευρωπαίο καθηγητή αντιστοιχούν μόλις 15 φοιτητές. Ακόμη και στην τριτοκοσμική Τουρκία η αναλογία είναι ένας καθηγητής ανά 25 φοιτητές.

Που σημαίνει ότι στην Ελλάδα τα πανεπιστήμια χρειάζονται επειγόντως προσλήψεις ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού, καθώς έχουν αποψιλωθεί μετά από 10 συνεχή χρόνια λιτότητας, κατά τα οποία όχι νέες προσλήψεις δεν έγιναν, αλλά ούτε όσοι συνταξιοδοτήθηκαν δεν αντικαταστάθηκαν.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση επιδιώκει, πράγματι, την υποστήριξη των ελληνικών πανεπιστημίων, πρέπει να προσλάβει άμεσα καθηγητές για να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Κι ακόμη, πρέπει να προσλάβει διοικητικό και τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό, που κι εκεί η κατάσταση είναι δραματική από τις αποχωρήσεις χωρίς αναπλήρωση, εδώ και μια δεκαετία.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη στη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως προκύπτει από το διάγραμμα της Eurostat η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στις δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με μόλις 0,4% του ΑΕΠ, η χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων αγγίζει το 1/3 της αντίστοιχης μέσης Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, που ανέρχεται στο 1,2% του ΑΕΠ.

Με δεδομένη αυτή την εξαιρετικά μειονεκτική κατάσταση της χώρας, η κυβέρνηση επιλέγει αντί να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια προκειμένου να καλύψει το τεράστιο κενό με την υπόλοιπη Ευρώπη, να διαθέτει 30 εκατομμύρια Ευρώ για την πρόσληψη… αστυνομικών.

Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά στο πλήθος των αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους.

Τα διεθνή στοιχεία αποδεικνύουν ότι αν η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε έναν τομέα στην Ευρώπη, αυτός είναι το πλήθος των αστυνομικών σε αναλογία πληθυσμού.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα της Eurostat, η Ελλάδα με 600 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους έρχεται τρίτη στην Ευρώπη, μετά το Μαυροβούνιο και την Κύπρο, όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος είναι 340 περίπου αστυνομικοί ανά 100.000 κατοίκους.

Και με το αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι οι αστυνομικοί στην Ελλάδα περισσεύουν, η κυβέρνηση επιλέγει να τους ενισχύει ακόμη περισσότερο, προσλαμβάνοντας ακόμη 1.000 για να στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, αφήνοντας τα πανεπιστήμια χωρίς καθηγητές, χωρίς επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και χωρίς χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κινδυνεύει να γίνει μια χώρα με πανεπιστήμια στα οποία σε λίγο καιρό θα υπάρχουν μόνον… αστυνομικοί. Χωρίς καθηγητές, χωρίς επιστημονικό και χωρίς διοικητικό προσωπικό και χωρίς χρηματοδότηση, σε λίγο τα ειδικά σώματα της πανεπιστημιακής αστυνομίας που τώρα συγκροτούνται, δεν θα έχουν πια λόγο ύπαρξης, αφού δεν θα έχουν τι να φυλάξουν στα πανεπιστήμια.

Οι καθηγητές, μη αναπληρούμενοι, σύντομα θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ οι νεότεροι θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε αναγνωρισμένα, καλά στελεχωμένα και επαρκώς χρηματοδοτημένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου θα έχουν και καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και καλύτερους όρους αμοιβής.

Τέλος οι φοιτητές, ενόψει αυτής της απειλής της γήρανσης και ερήμωσης των πανεπιστημίων από υψηλά εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό προσωπικό, θα έχουν δύο επιλογές. Είτε να σπουδάσουν στα αδιαβάθμητα και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος ιδιωτικά κολέγια με τις ελάχιστες απαιτήσεις ακαδημαϊκών επιδόσεων, των οποίων τα τριετή πτυχία αναγνώρισε ήδη η κυβέρνηση ως ισότιμα των αντίστοιχων πενταετούς εκπαίδευσης των ΑΕΙ, όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα. Είτε να μεταβούν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης ή της Αμερικής, όπου θα βρουν και καλύτερες συνθήκες σπουδών και καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης.

Είναι τραγικό, αλλά η κυβέρνηση με τη συνεχή πρόσληψη αστυνομικών που πλεονάζουν, αντί για εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και επιστημονικό προσωπικό που λείπει στα πανεπιστήμια, οδηγεί σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, καθώς ενισχύει το brain drain και αποδυναμώνει καθοριστικά τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Γιάννης Μυλόπουλος

Πηγή: tvxs.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.