Αντιδράσεις στην παράταση ενοικίασης της «πυριτιδαποθήκης» στη Λ. Μαραθώνος! Τι είπε ο Δήμαρχος


Λήψη απόφασης περί έγκρισης παράτασης ενοικίασης χώρου προσωρινής εναπόθεσης & επεξεργασίας προϊόντων υλοτομίας του 03/08/2018 ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης, ήταν το θέμα που συζητήθηκε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας, την στιγμή που έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις της προέδρου  του συλλόγου Ν. Βουτζά “Η Πρόοδος” κας Έμυ Κροκίδη.


Την εισήγηση έκανε ο κ. Μπουρνούς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ίδιος κρατάει τον χώρο κλειστό και έχει απαγορεύσει την εναπόθεση νέων κλαδιών και καμένων δέντρων είτε από τον Δήμο Ραφήνας είτε από τον Μαραθώνα, είπε ακόμα πως η ενοικίαση του χώρου για την τοποθέτηση των προϊόντων υλοτομίας ήταν απαραίτητη γιατί έπρεπε να απομακρυνθούν αυτά από τα σπίτια των κατοίκων και τους κοινόχρηστους χώρους και πως είναι άμεση προτεραιότητα για εκείνον η απομάκρυνση όλων αυτών από το συγκεκριμένο οικόπεδο.

Όμως, όπως ανέφερε, είναι αναγκαία η παράταση της ενοικίασης του χώρου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και η απομάκρυνση των προϊόντων υλοτομίας που υπάρχουν εκεί.

Τον λόγο ζήτησε και πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου του Ν. Βουτζά «Η Πρόοδος» κα Έμυ Κροκίδη, η οποία είπε πως υπάρχει ανάδοχος (που θα απομακρύνει τα προϊόντα υλοτομίας) αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση, και συνέχισε λέγοντας πως ο Σύλλογος έχει καταθέσει υπόμνημα προς τον Δήμο, στο οποίο αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις από τον Δημόκριτο, πριν γίνει η παράταση της ενοικίασης του οικοπέδου. Εάν δεν πληρούνται οι όροι, θα πρέπει να λήξει η σύμβαση και να εκκενωθεί ο χώρος. Ζήτησε να γίνει περιβαλλοντολογική μελέτη, ενώ ανέφερε ότι έχει γίνει ήδη μήνυση από κάτοικο της περιοχής και πως ο δήμος Μαραθώνα πήρε χθες την απόφαση να μεταφέρονται προϊόντα υλοτόμησης σε λατομείο στο Κάτω Σούλι. Καταλήγοντας ζήτησε να μην δεχθεί το δημοτικό συμβούλιο την παράταση της μίσθωσης εάν δεν γίνουν μετρήσεις και περιβαλλοντολογική μελέτη

Δείτε ακόμα:  Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου χωρίς τάξεις στα Σπάτα

Ο κ. Μπουρνούς απάντησε λέγοντας πως η απόφαση του Δήμου Μαραθώνα είναι παράνομη. Όσον αφορά την παράταση της ενοικίασης κατά 180 ημέρες, δεν απέχει κατά πολύ, από την σύμβαση που θα υπογράψει ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την απομάκρυνση των προϊόντων υλοτόμησης, η οποία αναφέρει πως θα γίνει σε 120 ημέρες, και πως δεν είναι αρνητικός στο να γίνουν μετρήσεις και περιβαλλοντολογική μελέτη.

Επίσης είπε πως ο δήμος είναι υπόχρεος ως προς τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και θα πρέπει να παρατείνει την μίσθωση και να καταβάλει τα ενοίκια.

Δείτε ακόμα:  Κυκλοφοριακή μελέτη Διώνης, Ίδρυση Κέντρου Κοινότητας & Δημοτικά Τέλη στη συνεδρίαση του ΔΣ Ραφήνας - Πικερμίου

Η κα Κροκίδη ανέφερε πως έχει παρθεί απόφαση από το ΔΣ του Συλλόγου, αν δεν απομακρυνθούν τα προϊόντα υλοτόμησης να προβούν σε κινητοποιήσεις.

Ο κ. Βασιλόπουλος στην τοποθέτηση του ανέφερε πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος να παρατείνει την μίσθωση του οικοπέδου αλλιώς ο ιδιοκτήτης θα απαιτήσει τα ενοίκια και θα δικαιωθεί, όμως ανέφερε πως η πολιτεία είναι απούσα και δεν κρατήθηκαν οι δεσμεύσεις. Τόνισε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά, και έκλεισε λέγοντας πως η παράταση της μίσθωσης θα πρέπει να είναι για μικρότερο χρονικό διάστημα, ώστε να πιεσθεί η πολιτεία να απομακρύνει τα προϊόντα υλοτόμησης άμεσα.

Δείτε ακόμα:  Συγκέντρωση σχολικών ειδών στην πλατεία της Ραφήνας (φωτό)

Στις προτάσεις που κατέθεσε ήταν να σταλεί εξώδικό στην επιβλέπουσα αρχή, να δημιουργηθεί περιμετρική ζώνη και να υπάρχουν στο σημείο περισσότερα από ένα πυροσβεστικά

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως υπάρχει σχεδιασμός να γίνει διαχωρισμός των προϊόντων αυτών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τόνισε πως ο δήμος δεν έχει παραβεί τις υποχρεώσεις του προς τους κατοίκους αλλά η επιβλέπουσα αρχή και η πολιτεία .

Ο κ. Βουδούρης ζήτησε να γίνει συνάντηση με το νέο αρμόδιο υπουργό και πως θα πρέπει να υπάρχει φύλαξη του χώρου.

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως αρμόδιος για τα θέματα των πυρόπληκτων είναι ο κ. Κεφαλογιάννης, με τον οποίο θα συναντηθεί, όπως επίσης, την επόμενη Τρίτη, θα βρίσκεται στη Ραφήνα ο νέος υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής, αλλά το σημερινό θέμα είναι η παράταση της μίσθωσης, η οποία είναι αναγκαία.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με τον κ. Βασιλόπουλο να ψηφίζει κατά.