Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας: Η βραδιά απ’ ότι φαίνεται θα μας βρει χωρίς ενεργά μέτωπα

Η κατάσταση πηγαίνει πολύ καλύτερα στο θέμα της κατάσβεσης ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

«Η βραδιά απ ότι φαίνεται θα μας βρει χωρίς ενεργά μέτωπα και θα είμαστε σε επιφυλακή για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις στο Βόρειο μέτωπο του Δήμου Ιστιαίας -Αιδηψού όσο και στο νότιο μέτωπο του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνη Αγίας Άννας« είπε χαρακτηριστικά

Σημείωσε πως αυτή την στιγμή επίγεια και εναέρια μέσα επιχειρούν στην Νότια της Ιστιαίας μέχρι Καμάρια και την περιοχή των Ελληνικών.

Σχετικά με το Ασμήνιο ανέφερε πως τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. «Είναι μια καλύτερη μέρα στο θέμα της κατάσβεσης», δήλωσε ενδεικτικά.

Αναφορικά με τις ζημιές είπε αρχίζουν να καταγράφονται επίσημα από την πρώτη ημέρα της κατάσβεσης και πως έχουν ήδη πάει υπηρεσίες από του Υπουργείο Υποδομών. «Ξεκινάει μια πολύ σκληρή δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά τώρα στα Γεράνεια Όρη (φωτό)

Σχετικά με τα μέτρα προς τους πυρόπληκτους είπε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πως αναμένουν να δουν εξειδίκευση σε ομάδες επαγγελματιών όπως ρετσινοσυλλέκτες και κτηνοτρόφους που δεν έχουν τίποτα να βιοποριστούν.

Παράλληλα, ανέφερε πως έρχονται δύο εβδομάδες τουλάχιστον με υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους και πως ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να έχει ισχυρές δυνάμεις στην Εύβοια ώστε να μην χαθεί ούτε ένα στρέμμα δασικής γης γιατί ήδη η απώλεια είναι τεράστια.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στα πλημμυρικά φαινόμενα που αναμένονται όπως είπε σε μια περιοχή που δεν μπορεί να συγκρατήσει ούτε μια σταγόνα νερό.

Σημειώνεται ότι πως η μάχη δίνεται με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς.

Δείτε ακόμα:  Φωτιά τώρα στο Λαγονήσι (φωτό & βίντεο)

Νωρίτερα, την στιγμή που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες στον άξονα Καματριάδες προς Καμάρια, το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων.

Οι κάτοικοι στο Ασμήνιο έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν το χωριό τους και να κατευθυνθούν προς Ιστιαία. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν εγκατέλειψαν την περιοχή.

Στην περιοχή της Βόρεια Εύβοιας επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Δείτε ακόμα:  Αυξάνονται οι ενδείξεις πως «κρύβεται» στον Πειραιά ο εξαφανισμένος Θύμιος Μπουγάς

Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων τριών Ε/Π από Σερβία, δύο Ε/Π από Ελβετία, ενός της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, δύο Ε/Π της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Κάποιες από αυτές τις ξένες δυνάμεις είναι εξειδικευμένες στις αναζωπυρώσεις μάλιστα τους λένε «πριονάδες».

Έχουν στην πλάτη τους σακούλες νερού και ενώ πηγαίνει ένας μπροστά που κόβει με έναν ειδικό τροχό πολύ γρήγορα τα εμπόδια για να ανοίξει δίοδο οι άλλοι ψεκάζουν τις μικρές εστίας φωτιάς που πυροδοτούν ή αναζωπυρώνουν μεγαλύτερες. Αυτός είναι και ο στόχος.