Αντώνης Καλομοιράκης: Το “Παρασκευή και 13” είναι ένα έργο που έχει να πει για τη ζωή κάτι διαφορετικό

Ο Αντώνης Καλομοιράκης φέτος τον βλέπουμε “διπλά”! Στην κωμωδία “Παρασκευή και 13” που έχει γράφει το κείμενο της παράστασης, αλλά και πρωταγωνιστεί, ενώ συμμετέχει και στην παράσταση “Τι είδε ο Μπάτλερ” στο πλευρό του Σπύρου Πούλη, του Κώστα Αποστολάκη, της Μαρίας Φιλίππου, της Μελίνας Σπετσιέρη και του Σπύρου Κυριακου.

Το irafina.gr συνομίλησε με τον ταλαντούχο ηθοποιό και συγγραφέα για τα όσα κάνει φέτος στο θέατρο, τις παραστάσεις, και άλλα πολλά και διάφορα.

Πότε ξεκίνησε η επαφή σου με το θέατρο;

Από πολύ μικρός θυμάμαι να την έχω φάει αυτήν την πετριά. Το ήθελα πάρα πολύ. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τα εργαστήρια, οι αυτοσχεδιασμοί, οι σκέψεις και οι κουβέντες για τη ζωή με αφορμή τα θεατρικά έργα που μελετούσαμε αποτελούσαν την πνευματική μου πατρίδα. Το να θες να εκτεθείς μπροστά από τόσο κόσμο και να πεις μια ιστορία είναι μια ζωτικής σημασίας ανάγκη για τον ηθοποιό. Κάτι μέσα σου παλεύει να βγει και να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Σήμερα αισθάνομαι ότι αυτή η ανάγκη μου δεν έχει αλλάξει καθόλου. Μου έχει γίνει απλώς πιο καθαρή.

Εκτός από το θέατρο με τι άλλο ασχολείσαι;

Ασχολούμαι πολύ με το γράψιμο. Άλλο σύμπαν αυτό. Εκ διαμέτρου αντίθετο με το σανίδι. Στο γράψιμο δημιουργείς εσύ τον κόσμο που θα έρθουν μετά οι ηθοποιοί να ζωντανέψουν. Πιστεύω είναι η πιο δύσκολη και η πιο οδυνηρή πνευματικά διαδικασία. Θέλει απομόνωση και συγκέντρωση. Σε αντίθεση με τη σκηνή που θέλει εξωστρέφεια και φασαρία.

“Παρασκευή και 13” τι σημαίνει για σένα;

Ταξίδι. Ένα ταξίδι κάνουμε φέτος. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα, γιατί ανεβάζουμε στο θέατρο ένα έργο που έχει να πει για τη ζωή κάτι διαφορετικό. Είναι η ιστορία του Τρύφωνα, ενός βραβευμένου φυσικού, ο οποίος εξηγεί τα πάντα στη ζωή με βάση την επιστήμη. Ένας άνθρωπος, που καταφέρεται εναντίον όσων πιστεύουν σε ζώδια, σε προλήψεις, σε δεισιδαιμονίες, σε σημείο που δεν μπορεί ούτε να συνυπάρξει μαζί τους. Αν εξαιρέσεις δηλαδή τον κολλητό του φίλο, δεν έχει κανέναν άλλο. Είναι ένας μοναχικός άνθρωπος.

Η συμπεριφορά του απωθεί τις γυναίκες και η σεξουαλική έλλειψη είναι κάτι που τον τρώει. Μέχρι που στη ζωή του εμφανίζεται η Παρασκευή, μια κοπέλα όχι αρκετά εύστροφη, η οποία δείχνει να τσιμπάει με την «straightforward»συμπεριφορά του. Η Παρασκευή είναι μια κομμώτρια, που πιστεύει σε ζώδια, σε προλήψεις και ισχυρίζεται ότι η γιαγιά της είναι μάγισσα. Αυτός εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι μπορεί να έχει σεξουαλικές σχέσεις μαζί της δε δίνει καμία σημασία στα λεγόμενά της, μέχρι που γνωρίζει τη γιαγιά της. Αυτή σύντομα τον ενημερώνει ότι υπάρχει μια κατάρα γύρω από την Παρασκευή.

Όποιος άντρας είναι μαζί της χωρίς να την αγαπάει πραγματικά η ζωή του θα καταστρέφεται. Κι ένα τραινάκι του τρόμου ξεκινάει. Όταν πρωτοσυνέλαβα την ιδέα, να γράψω ένα τέτοιο έργο δεν είχα ενθουσιαστεί πολύ. Με τον καιρό άρχισε αυτό το πράγμα να με στοιχειώνει. Το σκεφτόμουνα συνέχεια. Έβλεπα αυτά που ήθελα να γράψω στις συμπεριφορές των ανθρώπων γύρω μου. Λέω, τέλος. Αυτό είναι που με απασχολεί αυτήν την περίοδο.

Αυτό πρέπει να γράψω. Άνοιξα λάπτοπ και ξεκίνησα. Σε μια τέτοια σουρεαλιστική συνθήκη δεν μπορείς να φανταστείς πόσες αλήθειες για τη ζωή έβρισκα. Οι ήρωες που θα δούμε στο έργο δεν είναι υπερήρωες ή οτιδήποτε «μεταφυσικό» μπορεί να φανταστεί κανείς. Είναι άνθρωποι, που όλοι ξέρουμε. Είναι οι γείτονές μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι συμμαθητές μας.

Και η μαγεία δεν έχει να κάνει εδώ με μεταφυσικά πράγματα. Εδώ όλα εξηγούνται. Ακόμα και τα ανεξήγητα. Η μαγεία είναι κάτι που βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Αρκεί να συνεδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που την ενεργοποιεί. Και έχει το ίδιο manual για όλους.

Είσαι προληπτικός;

Όχι. Τα κάνω αλλά στην πραγματικότητα γελάω.

Η τελευταία παράσταση που είδες και σου άρεσε.

Μία παράσταση που με έχει σημαδέψει γενικά είναι το «για μια ανάσα» της Ελένης Ράντου.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου σκηνοθέτης και γιατί.

Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω αγαπημένους σκηνοθέτες. Έχω αγαπημένες δουλειές σκηνοθετών.

Αν μπορούσες να δειπνήσεις με έναν οποιονδήποτε άνθρωπο, ποιον θα διάλεγες και γιατί;

Τώρα; Με τον παππού μου. Έφυγε πριν από 7 μήνες και μου λείπει πάρα πολύ. Θα ήθελα να φάμε μαζί και να γελάσουμε.

Πώς μοιάζει για σένα μια ζωή με νόημα;

Μια ζωή που μοιράζεσαι τη ζωή.

 

Σε βλέπουμε στο «τι είδε ο μπάτλερ» σε ένα ρόλο απολαυστικό και καλοκουρδισμένο. Πες μου αν σε δυσκόλεψαν οι πρόβες.

Είχαν αρκετά μέτρα δυσκολίες οι πρόβες, γιατί μιλάμε για ένα θεοπάλαβο έργο του Όρτον, που απαιτεί να είσαι τρομερά καλοκουρδισμένος. Περάσαμε υπέροχα παρά τις δυσκολίες του. Έτσι κι αλλιώς ο Αντώνης ο Λουδάρος είναι τόσο εύστοχος και τόσο βοηθητικός στις παρατηρήσεις του που είναι αναπόφευκτο να μην την ευχαριστηθείς τη διαδικασία.

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;

Να περιστείλω το «Εγώ» και να διαστείλω το «Εμείς».

Έχεις κάποια πηγή έμπνευσης που σε βοηθάει στη δουλειά σου;

Τη μουσική. Μπορεί να εμπνευστώ έναν ολόκληρο κόσμο από τη μουσική.

Σου έτυχε ποτέ κάτι συγκλονιστικό στη ζωή σου που σου την άλλαξε;

Διάφορα μικροσυγκλονιστικά που έχουν βάλει το λιθαράκι τους στη διαμόρφωση του τι είμαι σήμερα.

Είναι η τελευταία σου μέρα πάνω στη γη. Ποιον θα ήθελες να συναντήσεις και από ποιον θα ζήταγες συγγνώμη;

Μόνο έναν άνθρωπο έχω τη δυνατότητα να έχω μαζί μου; Κάηκα! Είναι πολλοί αυτοί που αγαπώ. Συγγνώμη θα ζήταγα απ’ όσους λόγω της δουλειάς δεν έχω τη δυνατότητα να περνάω περισσότερο χρόνο μαζί τους.

 

“Παρασκευή και 13”

Μετά την επιτυχημένη παράσταση της περσινής σεζόν «οι Α.Υ.Τ.Ο.Ι. που θα αλλάξουν τον κόσμο», ο Αντώνης Καλομοιράκης επιστρέφει με την ολοκαίνουρια κωμωδία του με τίτλο «Παρασκευή & 13».Και δεν είναι αυτό που νομίζεις. Ένα ταξίδι για τη ζωή γεμάτο γέλιο σε ένα σύμπαν … που δεν το περιμένει κανείς.

Ο Τρύφωνας είναι ένας βραβευμένος φυσικός. Εξηγεί τα πάντα με βάση τη λογική και την επιστήμη. Καταδικάζει κάθε άνθρωπο που πιστεύει σε ζώδια, σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Τι συμβαίνει όμως όταν συναντάει την Παρασκευή; Μια κομμώτρια τρελαμένη με τα ζώδια, προληπτικήκαι το χειρότερο … η γιαγιά της είναι μάγισσα; Τι συμβαίνει όταν μαθαίνειότι τη σκεπάζει μια κατάρα; Μια κατάρα που θα επηρεάσει άμεσα και τον ίδιο;

ΚΕΙΜΕΝΟ:
Αντώνης Καλομοιράκης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Ευθύμης Χρήστου

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ArsArtis

ΣΚΗΝΙΚΑ:
Τερέζα Καζιτόρη, Ευθύμης Χρήστου

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:
Μαρία Καββαδία

ΗΧΟΛΗΨΙΑ – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΠΟΤ:
Άκης Μελής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Λευτέρης Γαϊτάνιος

VIDEO:
Στέλιος Καζιτόρης

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ:
Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Στέλιος Καζιτόρης

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ:
Άντζυ Νομικού

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Αντώνης Καλομοιράκης – Τρύφωνας
Εύη Κολιούλη – Γιαγιά Σαββάταινα
Τερέζα Καζιτόρη – Παρασκευή
Χρήστος Ματσιαρόκος- Θανάσης
Ξένη Βασιλάκη–Λίτσα

Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)
Κάθε Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
14 € (γενική είσοδος)
12 € (μειωμένο)
Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια
Δυνατότητα έξτρα παραστάσεων για γκρουπ
Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/paraskeui-kai-13/

Θέατρο ΝΟΥΣ
Τροίας 34 και Πατησίων |Αθήνα | Τηλ. κρατήσεων: 210 823 7333

“Τι είδε ο Μπάτλερ”

Σ ΄αυτή την παράσταση ο πανικός είναι διάχυτος, καθώς η λονδρέζικη κοινωνία αποσυντίθεται μαζί με τους υποκριτικούς αναλυτές της.

Στην ψυχιατρική κλινική του κυρίου Πρέντις έρχεται μία νεαρή κοπέλα με σκοπό να δουλέψει ως γραμματέας. Ο ψυχίατρος όμως έχει άλλες βλέψεις. Την ίδια στιγμή φτάνει στην κλινική η σύζυγος του κυρίου Πρέντις έπειτα από ένα ξέφρενο πάρτι, κυνηγημένη από ένα νεαρό απατεώνα που την εκβιάζει. Το αλαλούμ συμπληρώνεται με την άφιξη ενός ψυχικά διαταραγμένου κρατικού ελεγκτή για επιθεώρηση στην κλινική κι ενός αστυνόμου που ψάχνει απεγνωσμένα το χαμένο μέλος από το άγαλμα του Ουίστον Τσόρτσιλ. Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Σαν όλους τους σημαντικούς σατιριστές, ο Όρτον ήταν ρεαλιστής. Πάντα έτοιμος να εκφέρει, να εκθέσει, αυτό που γενικά οι άλλοι δεν τολμούν να πουν. Γέννημα θρέμμα της δεκαετίας του ’60, κατέγραψε τις δονήσεις της εποχής του, στιγματίζοντας καίρια την αστική τάξη και την αχαλίνωτη ελευθεριότητά της μέσα από μια απλούστατη φαρσική πλοκή που διαθέτει, όμως, αναρχικό χιούμορ, καταιγιστικούς ρυθμούς, και κυρίως παιγνιώδη αλλά σκληρή γλώσσα. Ο ίδιος, εξάλλου, πίστευε ότι «οι λέξεις είναι πιο δραστικές από το πράττειν – στα κατάλληλα χέρια τα ρήματα και τα ουσιαστικά είναι ικανά να προκαλέσουν πανικό».

ΠΑΙΖΟΥΝ:
• ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ
• ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΥΛΗΣ
• ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
• ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΚΗΣ
• ΜΕΛΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗ
• ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΠΑΝΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΝΕΓΡΙΝ
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ: ΝΙΚΟΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: ΓΩΓΩ ΜΑΡΙΝΑΚΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΑΝΤΖΥ ΝΟΜΙΚΟΥ
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΤΕΤΑΡΤΗ 19:00
ΠΕΜΠΤΗ 21:15
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:15
ΣΑΒΒΑΤΟ 18:15 & 21:15
ΚΥΡΙΑΚΗ 19:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 100 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Α ΖΩΝΗ : 17€
Β ΖΩΝΗ 15€
ΠΑΙΔΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ- ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 12€
https://www.viva.gr/tickets/theater/ti-eide-o-mpatler

θέατρο Άλμα
Διεύθυνση: Ακομινάτου 15, Αθήνα 104 37
Τηλέφωνο: 21 0522 0100

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.