Απλήρωτοι από τον Ιούνιο οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας για εφημερίες και υπερωρίες


Απλήρωτοι από τον Ιούνιο οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας – Λαμβάνουν μόνο τον βασικό μισθό τους, ο οποίος όμως είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες τους

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, η μετάλλαξη Όμικρον ανησυχεί τους αρμόδιους φορείς και ο εμβολιασμός βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάσχεσης του ιού, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της υγειονομικής αλυσίδας στη χώρα. Ωστόσο οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, που τραβάνε το κουπί της μάχης και έχουν φτάσει σε σημείο να καλύπτουν ανιδιοτελώς τα κενά που άφησε η κυβέρνηση, είναι απλήρωτοι από το καλοκαίρι!

Συγκεκριμένα οι γιατροί δεν έχουν λάβει το ποσό από εφημερίες και υπερωρίες από τον Ιούνιο. Λαμβάνουν μόνο τον βασικό μισθό τους, ο οποίος όμως είναι πολύ μικρός για να καλύψει τις ανάγκες τους, ενώ οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι πολύ περισσότερες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γιατρού από το Κέντρο Υγείας της Ραφήνας, όπως μεταφέρουν στην ΑΥΓΗ εργαζόμενοι.

Δείτε ακόμα:  Ειρήνη Κουνενάκη για την άρση αναστολής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Ο συγκεκριμένος γιατρός εφημερεύει στο Κ.Υ. Ραφήνας, φεύγει για να βοηθήσει στο Κ.Υ. Σπάτων (καθώς εκεί υπάρχουν μόνον τρεις γιατροί) και επιστρέφει δεύτερη φορά στη Ραφήνα! Κάνει δηλαδή τρεις εφημερίες σε μία ημέρα, όπως και πολλοί ακόμα υγειονομικοί. Αποτέλεσμα είναι να έχουν εξοντωθεί και οι υπηρεσίες που προσφέρουν να μην είναι οι αντίστοιχες των περιστάσεων.

Πρωτοφανής αργοπορία

Υγειονομικοί, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, τονίζουν ότι η καθυστέρηση των πληρωμών είναι κάτι που συμβαίνει συνεχώς, αλλά όχι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως οι πληρωμές γίνονται μετά 2-3 μήνες, όχι 6 όπως τώρα.

Δείτε ακόμα:  Τροχαίο στη Βούλα: Στη Μύκονο η κηδεία του Τζώρτζη Μονογυιού – Γιατί αναβλήθηκε το χειρουργείο της συζύγου του

Επίσης, επειδή κατά πάσα πιθανότητα οι γιατροί θα πληρωθούν από το νέο έτος, θα πάρουν μαζεμένα χρήματα, κάτι που θα επηρεάσει την επόμενη φορολογία τους. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, η εφορία θα τους χτυπήσει… κατακέφαλα, παρότι τα έξοδα συνεχίζουν και τρέχουν σήμερα με ενοίκια, με κάλυψη των βασικών αναγκών, με μεταφορικά για να προλάβουν τις πολλές εφημερίες.

Αυτά, για να καλυφθούν στην παρούσα φάση, αναγκάζουν τους υγειονομικούς να δανειστούν ή να αφήνουν χρωστούμενα, τα οποία ευελπιστούν να πληρώσουν όταν λάβουν μαζεμένο το ποσό. Επειδή, όμως, αυτό θα καταβληθεί μαζεμένο, θα φορολογηθεί με μεγάλο συντελεστή και θα τους παρακρατηθεί μεγάλο ποσό.

Δείτε ακόμα:  Παλλήνη: Τι θα γίνει με το πανηγύρι για τον εορτασμό του Αγ. Τρύφωνα

Σε κάθε περίπτωση η 1η ΥΠΕ, στην οποία υπάγονται, δεν έχει δώσει σαφείς εξηγήσεις…

Συνήθεια η απληρωσιά

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μόνη στον χώρο της Υγείας, όπου καθυστερεί η καταβολή ποσού σε εργαζόμενους. Αντίστοιχο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει πρόσφατα οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ, παρότι είναι αυτοί που έχουν το βάρος του testing και της ιχνηλάτησης του πληθυσμού.