Από τα Σπάτα στη Βοστώνη, στο φημισμένο M.I.T – Τα τρία αδέρφια από τα Σπάτα που πέτυχαν όλους τους στόχους τους!

Μόνο συγκίνηση και υπερηφάνεια θα μπορούσε να νιώσει κανείς, για τον κβαντικό φυσικό και συμπολίτη μας Dr. Σπύρο Μιχαλάκη, ο οποίος έλυσε έναν από τους 13 γρίφους της κβαντομηχανικής και μάλιστα το δεύτερο δυσκολότερο της λίστας που είχε διαμορφωθεί κατά το τέλος της προηγούμενης χιλιετίας.

Ένα γρίφο που σχετίζεται με το περίφημο κβαντικό φαινόμενο Hall, για το οποίο έχουν δοθεί μέχρι σήμερα επτά Νόμπελ σε όσους επιστήμονες συνέβαλαν στην κατανόησή του, μιας και αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα φυσικής τον τελευταίο αιώνα!

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του, απέδειξε “πώς ένα κβαντομηχανικό φαινόμενο που συνήθως συναντούμε στα μόρια, εμφανίστηκε στο δικό μας μακρόκοσμο και πώς ακριβώς όλα αυτά τα δισεκατομμύρια ηλεκτρόνια ήξεραν πού να μετακινηθούν όλα μαζί για να βγει το αποτέλεσμα αυτό”.

Από τα Σπάτα στη Βοστώνη, απ’ το Κολλέγιο Αθηνών στο φημισμένο M.I.T και από το κβαντικό φαινόμενο Hall, στις χολιγουντιανές παραγωγές της Marvel, ως επιστημονικός σύμβουλος γνωστών ταινιών, όπως η Ant-Man, ο Σπύρος Μιχαλάκης, 20 χρόνια τώρα χαράζει σταθερά, τη δική του ανοδική πορεία.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Μεγάλωσα στην Ελλάδα, λύνοντας μαθηματικά παζλ και παίζοντας βόλεϊ με τους αδελφούς μου. Μετά το λύκειο, μετακόμισα στις ΗΠΑ για να σπουδάσω Μαθηματικά και Επιστήμες Υπολογιστών στο MIT, πριν έρθω στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια για το διδακτορικό μου στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο UC Davis. Έπειτα από δύο χρόνια Μεταδιδακτορικών σπουδών στο Los Alamos National Labs στο Νέο Μεξικό, μετακόμισα στο Caltech, όπου τώρα χωρίζω το χρόνο μου πάνω στην έρευνα για τη θεωρητική κβαντική φυσική και τις δραστηριότητές μου για το Institute for Quantum Information and Matter.» (http://legionofleia.com/2015/07/ant-man-interview-with-spiros-michalakis-physics-consultant-for-the-film/).

Ο επόμενος στόχος του, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είναι να βρει τη μέθοδο για το πάντρεμα της κβαντικής φυσικής και της θεωρίας του Αϊνστάιν (General Relativity) για να “τελειοποιήσει τη Θεωρία των Πάντων”.

Ο πρωτότοκος Νίκος Μιχαλάκης, μπήκε με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μ.Ι.Τ με υποτροφία στον τομέα Electrical Engineering and Computer Science και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο New York College. Το 2010 δημιούργησε μόνος του, ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-εφαρμογή, το Dr. Technico. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά ότι η γλώσσα του μέλλοντος είναι η γλώσσα του προγραμματισμού. Εργάστηκε ως Senior Engineer στην εταιρία Adconion Media Group, ως Engineering Manager στην εταιρία Knewton και ως Software engineer στην εταιρία Metanautix. Αυτό το διάστημα εργάζεται ως Senior Platform Engineer για την εταιρία Netflix. Το 2019 θα βρίσκεται στην Ιαπωνία, ως αντιπρόεδρος της TOYOTA και το όχημα που θα μεταφέρει τους επισήμους στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 είναι δημιούργημά του.

Ο βενιαμίν της οικογένειας Μάριος Μιχαλάκης, έχει σπουδάσει και αυτός με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στον κλάδο της ηλεκτρομηχανολογίας στο Μ.Ι.Τ και επίσης με υποτροφία στο Northeastern University ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Συνεχίζει πλέον ως συνιδιοκτήτης τριών βραβευμένων εστιατορίων, του Alfredo’s Restaurant & Lounge στη περιοχή Quincy, του Sofia Italian Steakhouse στη περιοχή West Roxbury και του νεότερου Amelia’s στη περιοχή Stoughton της Μασαχουσέτης.

Οι γονείς των τριών αδερφών, Μυρσίνη και Κωνσταντίνος Μιχαλάκης, που ζουν στα Σπάτα, μίλησαν με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τα παιδιά τους στη συνέντευξη που ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ο Δήμος Σπάτων, στην προσπάθειά του να αναδείξει όσους συμπολίτες του διαπρέπουν στο χώρο της επιστήμης και της έρευνας, επέλεξε να προβάλει τα παιδιά σας, ως ένα θαυμαστό παράδειγμα προς μίμηση για τη νέα γενιά. Δεν υπάρχουν λοιπόν καταλληλότερα άτομα από σας, τους γονείς τους, να μας μιλήσετε για αυτά. Πείτε μας πώς ξεκίνησαν και φτάσανε τόσο ψηλά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ (ΜΗΤΕΡΑΣ):

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Όταν έπρεπε να αποφασίσουμε σε ποιο σχολείο θα πάνε τα παιδιά μας, μάθαμε ότι το καλύτερο σχολείο ήταν το Κολλέγιο Αθηνών. Επειδή η καταγωγή μας δεν είναι από την Αθήνα, ήταν δύσκολο να δεχτούν τα παιδιά μας στο Κολλέγιο. Τελικά τα παιδιά μπήκαν στο Κολλέγιο με ειδική κλήρωση από την τρίτη τάξη του δημοτικού, ας πούμε στάθηκαν τυχερά. Οι δάσκαλοί τους ήταν πολύ ευχαριστημένοι από την απόδοση των παιδιών και σε επίπεδο μαθημάτων και σε επίπεδο συμπεριφοράς και ήθους. Στη συνέχεια, όταν τελείωσαν τις σπουδές τους στο Κολλέγιο έστειλαν αιτήσεις μόνο σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α και επέλεξαν τελικά το Μ.Ι.Τ γιατί ήταν το πιο εξειδικευμένο για αυτό που ήθελαν να σπουδάσουν. Ακολούθησαν και τα δύο άλλα αδέρφια την ίδια πορεία, ο Σπύρος και ο Μάριος, για να είναι όλοι μαζί. Σημειωτέον, ότι έρχονταν εκπρόσωποι των μεγάλων αμερικανικών Πανεπιστημίων και τους παρακαλούσαν να φοιτήσουν στα δικά τους Πανεπιστήμια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΗ (ΠΑΤΕΡΑ):

Και τα τρία αδέλφια από μικρά, επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της πειθαρχίας, της αγωνιστικότητας και της ηθικής. Ό,τι έκαναν τους έδινε μεγάλη ευχαρίστηση. Ήθελαν να είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι και γι’ αυτό πήραν όλα τα εφόδια που τους δόθηκαν. Εμείς, ενισχύσαμε την αυτοπεποίθησή τους και αυτοί με τη σειρά τους αξιοποίησαν το τάλαντό τους, προσπαθούσαν, επέμεναν και στο τέλος πετύχαιναν. Ήθελαν δηλαδή, να γίνουν χρήσιμα άτομα για την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Τι άλλα ενδιαφέροντα είχαν και με τι άλλες δραστηριότητες ασχολούνταν πέρα από τις σχολικές τους υποχρεώσεις; Συμμετείχαν για παράδειγμα σε αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες τις οποίες διοργάνωνε ο Δήμος ή κάποιος άλλος φορέας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΕΡΑΣ:

Εμείς σαν γονείς, πέρα από τα μαθήματα, θέλαμε να τα ενισχύσουμε και σε άλλους τομείς. Έτσι λοιπόν τα στρέψαμε στον αθλητισμό, όπου συμμετείχαν σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα και σε διασχολικά πρωταθλήματα. Μάθαμε ότι υπήρχε η Μαθηματική Εταιρεία και στείλαμε τα παιδιά εκεί. Όταν έγινε λοιπόν η Μαθηματική Ολυμπιάδα στις Ινδίες, ο Νίκος, ο πρωτότοκος γιος μας, συμμετείχε και βγήκε πρώτος.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Επειδή μιλήσαμε για τους τρεις, καθώς και για την πορεία τους, τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό, τώρα θέλουμε να μας πείτε κάτι πιο ειδικό για το Σπύρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΕΡΑΣ:

Μετά την αποφοίτησή του από το Μ.Ι.Τ ο Σπύρος, επέλεξε το Πανεπιστήμιο του Darwin για να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές σ’ ένα αντικείμενο πιο εξειδικευμένο, ενώ το διδακτορικό του το πραγματοποίησε στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο UC Davis. Το ενδιαφέρον του για το φαινόμενο Hall ξεκίνησε το 2008, στο Πανεπιστήμιο του Los Alamos, ως μεταδιδακτορικός φοιτητής. Το 2015 η λύση του γρίφου περιελήφθη στο επιστημονικό περιοδικό Communications in Mathematical Physics. Τον Απρίλιο του 2018, η επιστημονική κοινότητα δέχτηκε τη λύση του προβλήματός που προτάθηκε από το Σπύρο. Οι καθηγητές που μελετούσαν χρόνια τους γρίφους του Hall, πριν απ’ τον ίδιο, χρειάστηκαν 9 χρόνια για να αποδεχτούν τη λύση του γρίφου από το Σπύρο. Το Νόμπελ δυστυχώς δεν πρόλαβε να το πάρει, ίσως μετά από τέσσερα χρόνια που θα ξαναγίνει η απονομή.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι τους; Γνωρίζετε; Σας έχουν μιλήσει γι’ αυτούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑ:

Ο Νίκος, από το 2019 θα βρίσκεται στην Ιαπωνία, ως αντιπρόεδρος της TOYOTA και το όχημα που θα μεταφέρει τους επισήμους στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2020 είναι δημιούργημά του.

Ο Σπύρος, έχει στόχο να ολοκληρώσει τη θεωρία των πάντων. Ποια είναι η θεωρία των πάντων; Είναι ό,τι πιο ακραίο μπορεί να σκεφτεί ένας επιστήμονας, δηλαδή να παντρέψει τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν -που σημειωτέον έχει πολλά λάθη- με τη θεωρία της κβαντομηχανικής. Η Microsoft μετά από εισηγήσεις και με βάση τις μελέτες του Σπύρου, σε λίγα χρόνια από τώρα, θα ξεκινήσει την κατασκευή του κβαντικού κομπιούτερ, το οποίο θα βοηθήσει σε πάρα πολλά ανθρώπινα προβλήματα, όπως προβλήματα υγείας ή υποσιτισμού. Ο Σπύρος, προσπάθησε να αποδείξει μαζί με έναν Αμερικανό ερευνητή, εφαρμοστή της πειραματικής φυσικής, τον Matthew Hastings, ότι μπορεί να υπάρξει ένα στοιχείο ταυτόχρονα σε δύο σημεία. Και το απέδειξε. Και θεωρείται ο κορυφαίος σ’ αυτό. Τώρα ψάχνουν να βρουν χορηγίες, ώστε να εφαρμόσουν αυτήν την απόδειξη στην πράξη. Αν γίνει αυτό, θα βοηθηθεί πολύς κόσμος, γιατί θα συνενώσει όλες τις άλλες σχετικές επιστήμες. Για παράδειγμα, δε θα χρειάζεται μια φαρμακοβιομηχανία να ξοδεύει δισεκατομμύρια για να βγάλει ένα φάρμακο και ο κόσμος να περιμένει στην ουρά. Ο Σπύρος το έλυσε, γιατί πάντρεψε την κλασική πειραματική φυσική, την κβαντική φυσική και τα μαθηματικά, πράγμα που μέχρι τότε δεν μπόρεσε να το κάνει κανείς. Ο Σπύρος λοιπόν, είναι ο Έλληνας Σπαταναίος που προσπαθεί να δώσει μια ώθηση στη λύση των μεγάλων προβλημάτων του κόσμου, όπως είναι το σοβαρό πρόβλημα της πείνας. Πιστεύει μάλιστα ότι θα βρεθούν λύσεις ακόμα και για τον παράλογο τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι. Ο Σπύρος λοιπόν θέλει να κινείται στην έρευνά του μέσα στα πλαίσια της λογικής και της ηθικής. Αυτός είναι ο στόχος του.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Πόσο περήφανη μπορεί να αισθανθεί μία μητέρα που και τα τρία της παιδιά έχουν καταξιωθεί το καθένα στον τομέα του; Ποια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή που ζήσατε με τον καθένα χωριστά και τι άλλο απομένει πια να ονειρευτείτε για αυτούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ:

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα παιδιά μας. Μια συγκινητική στιγμή ήταν όταν πέρασε και ο Μάριος στο Κολλέγιο και μετά στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική και έτσι πάψαμε πια να αγωνιούμε και για τους τρεις σε ό,τι αφορά το θέμα της εκπαίδευσής τους. Θέλουμε να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή και να είναι πάντα δεμένοι και αγαπημένοι όπως είναι σήμερα. Είμαστε ευγνώμονες που όλα όσα τους δώσαμε, μας τα γύρισαν πίσω πολλαπλάσια. Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο να έχουν και τα δικά τους παιδιά μια αντίστοιχη επιτυχία σε ό,τι και αν κάνουν. Όλα στη ζωή είναι υλοποιήσιμα αρκεί κανείς να κυνηγά τους στόχους του με δουλειά, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνέντευξη: Σοφία Δογραμματζή, Μαρία Φουρκιώτη.

Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνα Δρίβα, Φιλόλογος.

spata-artemis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.