Από την παρέλαση στην… απέλαση: Η απίστευτη ιστορία ενός πρόσφυγα αριστούχου μαθητή!

Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε από τη Γουινέα, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας και πέρασε από «40 κύματα» για να καταλήξει στη χώρα μας.

Έφυγε από τη χώρα του για να ξεφύγει από σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας που αντιμετώπιζε. Πήγε στη Σενεγάλη, έπειτα Τουρκία για να καταλήξει στην Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Εκεί αφού περισώθηκε μαζί με άλλους, κατέληξε σε μία προσφυγική δομή και από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι για την Αθήνα και συγκεκριμένα για την περιοχή του Αγίου Δημητρίου.

Έκανε την εγγραφή του στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου και έχοντας συνειδητοποιήσει από μικρή ηλικία πόσο σκληρή είναι η ζωή, έβαλε ένα στόχο: Να αριστεύσει στο σχολείο και να πετύχει κάτι σπουδαίο στη μετέπειτα ζωή του. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά για εκείνον, παρόλο που ζει σε μία ελεύθερη χώρα.

Σύμφωνα με το νόμο, θα απελαθεί από τη χώρα μόλις ενηλικιωθεί, δηλαδή σε ηλικία 18 ετών. Ο ίδιος είναι αριστούχος και θα λάβει μέρος με δική του επιθυμία, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, Νικόλας Κακλαμάνος.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε», λέει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος τον στηρίζει καθώς και τονίζει ότι «η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νεαρό πρόσφυγα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραμονή του στη χώρα».

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» είπε ο κ. Κακλαμάνος και πρόσθεσε ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι ο Σαϊντού θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

Ο Σαϊντού Καμαρά ήρθε στην Ελλάδα το Νοέμβρη του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης / εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas και πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, συνδέθηκε με παρέες, έλαβε την ελληνική παιδεία, αρίστευσε. Ωστόσο, το Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου, που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.

Οι αντιδράσεις για την επερχόμενη απέλαση του Σαϊντού Καμαρά είναι έντονες, με το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου να απευθύνει μέσω των social media έκκληση ευαισθητοποίησης για την περίπτωση του νεαρού πρόσφυγα.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο Facebook, αναφέρει το εξής:

«Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.

Το σημαντικότερο έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη τους. Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξης του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!».

Η «απάντηση» του υπουργείου Μετανάστευσης

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασαν ότι η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου στον Σαϊντού Καμαρά έλαβε χώρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της κείμενης νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει απορριπτική απόφαση α’ βαθμού. Επισημαίνεται ότι επί της απόφασης έχει ασκηθεί προσφυγή, η οποία θα εκδικαστεί από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Προσφυγών στις 30 Μαρτίου».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.