Αποχέτευση: Η Ώρα της Αλήθειας! (Μέρον 3ον)

Αποκλειστική Συνέντευξη του κ. Κωνσταντίνου Βουγιουκλάκη Διευθυντικού στέλεχος της ΕΥΔΑΠ στον Δημήτρη Πνευματικάτο και στην εφημερίδα “Δημότης”.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σε πιο σημείο βρίσκονται οι μελέτες;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προμελέτη συλλεκτήρων, ΚΕΛ και αγωγού διάθεσης η οποία επικαιροποιείται. Ο σχεδιασμός άλλαξε στο σημείο που αφορά την Παλλήνη. Υπάρχει μείωση των συλλεκτήρων σε αριθμό και μέγεθος, καθώς επίσης, η αναγκαία καλυπτόμενη επιφάνεια για την εγκατάσταση του ΚΕΛ είναι λιγότερη κατά 50%. Αλλάζουμε και τον σχεδιασμό στον περιβάλλοντα χώρο. Μεγαλώνουμε τον περιβάλλοντα χώρο για όλα αυτά που σας προανέφερα. Ο αγωγός διάθεσης και το ΚΕΛ θα δημοπρατηθούν με τη μέθοδο μελέτης-κατασκευής. Άρα χρειάζεται προμελέτη η οποία θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες. Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχουμε τις οριστικές μελέτες στο σύνολό τους (Συλλεκτήρες, πρωτεύον, δευετρεύον δίκτυο) όπως έχουμε δεσμευτεί στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Έχουν ακουστεί πολλά. Μπορείτε να μας δώσετε μια πλήρη περιγραφή του έργου; Αν έχετε μακέτες, σχέδια ακόμα καλύτερα.

Θα είναι ένα ΚΕΛ προηγμένης τεχνολογίας και θα περιλαμβάνει όλο το κομμάτι της επεξεργασίας. Πολλά κομμάτια του θα είναι στεγασμένα, με ειδικές αποσμήσεις για να μην υπάρχουν προβλήματα οσμών. Θα δημιουργήσουμε όλους τους μηχανισμούς ώστε η διακύμανση των παροχών να μην δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία της συνολικής επεξεργασία. Γι αυτό θα υπάρχουν τοπικές δεξαμενές οι οποίες θα ελέγχουν την ποιότητα του νερού κι αν αυτό υστερεί της προβλεπόμενης ποιότητας θα επιστρέφει για επανεπεξεργασία. Σκοπός μας είναι μέσω της υλοποίησης του Master Plan Επαναχρησιμοποίησης που έχουμε αναθέσει να ανιχνεύσουμε τους “εν δυνάμει καταναλωτές” του επαναχρησιμοποιούμενου νερού ώστε να έχουμε ποσοστό επαναχρησιμοποίησης 100%. Αυτό θα συμβάλλει ώστε να μην έχουμε στη θάλασσα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες καμία εκροή, όχι για κανένα λόγο, αλλά για την αντιμετώπιση κατά το δυνατόν της “κακής αίσθησης” που διακατέχονται, χωρίς λόγο οφείλω να πω, οι συμπολίτες σας.

Η δημιουργία μικρής λίμνης είναι στο σχεδιασμό;

Μέσα στις θεωρητικές επιλογές είναι και η δημιουργία λίμνης. Όμως θα πρέπει να αφήσουμε να εξελιχθεί η μελέτη για να καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε. Συνάμα θέλουμε τη συνδρομή των τοπικών κοινωνιών. Π.χ. Αν μια τέτοια λίμνη θα βοηθούσε τον κόσμο να δει το έργο σαν τόπο αναψυχής, περιπάτου, αθλητικών δραστηριοτήτων και χαλάρωσης γιατί όχι να μη γίνει. Δεν μπορούμε όμως να δεσμευτούμε ακόμη σε κάτι.

Οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας ακούσει ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα σε άλλους βιολογικούς καθαρισμούς, φοβούνται τις αστοχίες. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες;

Υπάρχει καλύτερη εγγύηση από αυτή της Ψυτάλλειας; Η διαχείρισή της είναι ένα τεράστιο έργο λόγω του τεράστιων παροχών. Αν αυτό το έργο λειτουργεί καλά, για την ΕΥΔΑΠ τότε ΚΕΛ τύπου ΠΧ και τα αντλιοστάσια των δικτύων φαίνονται σαν πάρεργο.

Σε περίπτωση που πλημμυρίσει το ρέμα Ραφήνας…

Έχει γίνει μερική οριοθέτηση του ρέματος από το 2014 όπως προβλέπεται στη Νομοθεσία. Ταυτόχρονα υλοποιείται και η μελέτη για το συνόλό του, η οποία θα έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο. Ωστόσο, πρέπει να σας επισημάνω ότι επειδή το ΚΕΛ έχει μικρύνει κατά 50% έχει μεταφερθεί πολύ μακριά από τη γραμμή οριοθέτησης. Έτσι αποφεύγουμε τα προβλήματα που αναφέρατε εάν τυχόν εμφανιστούν.

Ακούγεται ότι μπορεί να υπάρχουν παλαιοντολογικά, ή αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή

Η ζώνη Γ2 που έχει οριοθετηθεί από το κράτος δεν αφήνει περιθώρια στο χώρο αυτό να βρεθούν. Το Γ2 σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτε γνωστό αρχαιολογικό, ή παλαιοντολογικό στοιχείο. Τώρα αν στη φάση εκσκαφής προκύψει κάτι, θα αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΣ

Ένα σλόγκαν μας λέει ότι στην Ελλάδα, όλα γίνονται στο πόδι και για να κερδίσουν χρήματα κάποιοι εργολάβοι και γι αυτό τίποτε δεν γίνεται σωστά. Το ίδιο ισχύει και για το έργο αυτό; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η σύνδεση με την Ψυτάλλεια είναι οικονομικότερη λύση. Αληθεύει;

Αυτοί που το λένε αυτό πρέπει να μας πουν από ποιά μελέτη, ποιες τιμές, ποιες εκπτώσεις επί των έργων έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα; Το ΠΧ δεν εξυπηρετεί κανένα εργολαβικό συμφέρον. Αν επιλέγετο η λύση της Ψυτάλλειας θα είχαμε την κατασκευή περισσότερων ενεργοβόρων αντλιοστασίων, εξαιρετικά μεγαλύτερο μήκος δικτύων και αντίστοιχα έργα στο ΚΕΛ Ψυττάλειας για τους λόγους που προανέφερα. Εν κατακλείδι η ΕΥΔΑΠ οφείλει να κινείται με άξονες το σωστό σχεδιασμό των δικτύων και των εγκαταστάσεων της, με τεχνικοοικονομικά κριτήρια που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη σωστή λειτουργία των επενδύσεών της και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία που απαιτείται από μία εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, μακριά από συμφέροντα αλλά και “κουτσομπολιά” αυτού του είδους.

Ξέρετε ποιο θα είναι το κόστος σύνδεσης

Θα είναι περίπου 500-600 Ευρώ η σύνδεση του ακινήτου με το δίκτυο. Οι Δήμοι θα το καθορίσουν ανάλογα με το κόστος των εργολαβιών που θα δημοπρατήσουν προς το σκοπό αυτό. Το ποσό αυτό επιμερίζεται αν το ακίνητο στεγάζει περισσότερες από μία οικογένειες.

Στο Θριάσιο τι επιδοτείτε;

Επιδοτούμε με 2.500 Ευρώ τα έργα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για να προσαρμόσει την αποχέτευση του με το δίκτυο. Το ποσό αυτό θα εξοφληθεί σε 72 άτοκες δόσεις και ταυτόχρονα απαλλάσσονται των τελών αποχέτευσης για διάστημα 2 ετών.

Αν το έργο ναυαγήσει με υπαιτιότητα του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, θα έχει επιπτώσεις η Ραφήνα, ή για την πόλη αυτή και όπως έχω ακούσει, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο;

Είναι προφανές ότι στο θέμα της αποχέτευσης αυτοί οι δύο Δήμοι είναι αλληλένδετοι. Η ΕΥΔΑΠ δεν χειρίζεται το θέμα των προστίμων. Δεν βρίσκω όμως τον λόγο να ναυαγήσει το έργο.

Θα επιμείνω στην ερώτηση. Γιατί ο δήμος Ρ-Π να επιβαρυνθεί με πρόστιμα όταν το έργο δεν γίνεται από υπαιτιότητα άλλου Δήμου;

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου οπότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει τελικά τέτοια διένεξη μεταξύ των κατοίκων.

Στην περίπτωση που γίνει το έργο ποιος θα το διαχειρίζεται;

Η ΕΥΔΑΠ και μόνο αυτή. Οι συγκεκριμένοι Δήμοι ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ. Πέραν της αρμοδιότητας όμως, πιστεύω ότι αυτή τελικά είναι και η απαίτηση των κατοίκων.

Σας έχουν ζητηθεί αντισταθμιστικά; Αν ναι ποια είναι και ποιοι σας τα ζήτησαν;

Η ΕΥΔΑΠ δεν είναι σε θέση να συζητά για αντισταθμιστικά. Πεποίθηση της Διοίκησης βέβαια είναι ότι η εταιρεία μας, ως μία μεγάλη εταιρεία του χώρου, κερδοφόρα, οικονομικά εύρωστη και κοινωνικά ευαίσθητη οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες και να συμβάλλει, στο βαθμό που μπορεί και της επιτρέπεται. Οι συναντήσεις μας ειδικά με το δήμαρχο Ρ-Π κ. Βασίλη Πιστικίδη γίνονται κυρίως για το περιβάλλον και την ποιότητα του έργου. Όπως σας προανέφερα θέλουμε οι συμπολίτες σας να δουν ότι είναι ένας χώρος που μπορεί να υπάρχει ανάμεσά μας. Θέλουμε μέσω της ποιότητας του έργου να διαλυθεί η περιρρέουσα φήμη, ότι το ΚΕΛ είναι ένας χώρος που δεν μπορούμε να συμβιώσουμε μαζί του.

Πόσο αισιοδοξείτε ότι το έργο θα προχωρήσει εντός του έτους;

Αναμένω ότι θα προχωρήσει όπως περιγράφεται στο action plan που έχουμε καταθέσει και έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Όσο ωριμάζει το έργο θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε τον υψηλό βαθμό του έργου σε ότι αφορά την ποιότητα και την ενσωματούμενη τεχνολογία, πάντα σε πλήρη αντιστοιχία με τις δεσμεύσεις μας.

ΚΕΛ Μαραθώνα

Το έργο στο Δήμο Μαραθώνα σε τι σημείο βρίσκεται;

Μέχρι πρότινος ο δήμος Μαραθώνα ήταν εκτός αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ. Από τα τέλη του 2014 είναι εντός αρμοδιότητας. Έχει εγκατασταθεί μελετητής και προχωρεί στις προμελέτες των δικτύων και του ΚΕΛ.
Θα σας θυμίσω μια δήλωση του κ. Ψινάκη στην ανάληψη της θητείας του. Είχε πει τότε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και τουρισμό όταν τα λύματα «κυκλοφορούν» στους δρόμους».
Η φράση αυτή του κ. Ψινάκη, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι αποδεκτή από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Είναι μια τεράστια αλήθεια. Η ύπαρξη υποδομών, σε μέρη υψηλού φυσικού κάλους όπως η Αν. Αττική είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την διατήρηση αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων και τουρισμού (εσωτερικού και εξωτερικού). Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ως επίλογο τι έχετε να προσθέσετε;

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας και να τους μεταφέρω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η ΕΥΔΑΠ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί με απόλυτο γνώμονα τη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον. Οι συμπολίτες μας μόνο σε καλύτερες μέρες μπορούν να προσβλέπουν διότι το εγγυάται η ΕΥΔΑΠ. Δεχόμαστε και θα δεχθούμε οποιοδήποτε έλεγχο ώστε να καταρρεύσει ακόμη και η ελάχιστη έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτό το έχουμε κάνει γνωστό από την πρώτη ημέρα στους Δημάρχους. Είναι πάρα πολύ εύκολο να αρνείσαι ένα Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Ελάχιστοι ίσως σκέπτονται όμως ότι κάθονται πάνω σε μια βόμβα, που είναι οι βόθροι.

Πόσοι άραγε λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι βόθροι επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, την ποιότητα των γεωτρήσεων, την ποιότητα της ζωής μας, όταν κάποιοι ασυνείδητοι και έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες, αδειάζουν τους βόθρους του στα ρείθρα των δρόμων. Σε όλα αυτά κλείνουμε τα μάτια (Σημ. του συντάκτη και τη μύτη) και δαιμονολογούμε ένα έργο το οποίο θα μας απαλλάξει από όλα αυτά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το υπέδαφος έχει την ιδιότητα να διυλίζει τα λύματα. Είτε διυλισμένα, είτε «ατόφια» που καταλήγουν;

Η απάντηση μου στην ερώτηση σας είναι ότι, δεν έχουν όλα τα εδάφη αυτή την ιδιότητα-ικανότητα. Προχειρότητες αυτού του είδους είναι μόνο για ανεύθυνη κατανάλωση. Είναι προφανές ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας, και ιδιαίτερα στις παραλιακές πόλεις η θάλασσα, είναι ο αποδέκτης των λυμάτων, χωρίς καμία αμφιβολία.

Δημήτρης Πνευματικάτος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.